Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Erupţie spectaculoasă a vulcanului Etna

Ziarul de Vrancea
4 dec 2015 823 vizualizări
Vulcanul Etna a erupt joi pentru prima dată în ultimii doi ani, determinând apariţia unor fulgere vulcanice pe cerul din Sicilia, un fenomen misterios observat la unele dintre cele mai puternice erupţii, relatează The Guardian.

Erupţia s-a produs în craterul Voragine, care s-a format în craterul central al vulcanului Etna în 1945. Norul imens de fum şi cenuşă format în urma erupţiei a generat apariţia unor fulgere vulcanice, un fenomen misterios şi spectaculos observat la unele dintre cele mai puternice erupţii vulcanice.
Cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, Muntele Etna are 3.329 de metri altitudine. Fenomenul "fulgerelor vulcanice" apare atunci când mici fragmente de rocă, cenuşă şi gheaţă interacţionează prin frecare, producând electricitate statică.

Mihail Saakaşvili, lipsit de cetăţenia Georgiei

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost lipsit vineri de cetăţenia Georgiei, un decret în acest sens fiind semnat de actualul şef al statului georgian Gheorghi Margvelaşvili. Decizia autorităţilor de la Tbilisi a fost luată după ce Saakaşvili a primit cetăţenia ucraineană, el fiind în prezent guvernator al regiunii Odesa (în sudul Ucrainei), iar legislaţia Georgiei nu permite dubla cetăţenie. "Un cetăţean georgian nu poate fi, în acelaşi timp, şi cetăţean al altei ţări. Obţinerea cetăţeniei unei alte ţări este un motiv pentru pierderea cetăţeniei georgiene", a declarat ministrul georgian al justiţiei, Tea Ţulukiani.
Venit la putere în 2003, în urma "revoluţiei trandafirilor", Saakaşvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia şi s-a stabilit în SUA, ţară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său. În cei zece ani în care s-a aflat în fruntea Georgiei, Saakaşvili a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul de cinci zile cu Rusia din august 2008. El a fost apreciat însă pentru reuşitele sale în lupta împotriva corupţiei.
În luna mai a acestui an, el a primit cetăţenia Ucrainei şi a fost numit guvernator al regiunii Odesa a cărei capitală cu acelaşi nume a devenit principalul port ucrainean după ce Crimeea a fost anexată la teritoriul Federaţiei Ruse, în martie 2014.

Consiliul UE aprobă procesarea datelor pasagerilor curselor aeriene

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, vineri, un proiect negociat cu Parlamentul European privind utilizarea de către serviciile de securitate a datelor pasagerilor curselor aeriene (PNR) pentru prevenirea şi condamnarea actelor de terorism şi în cazul altor infracţiuni grave. "Compromisul aprobat astăzi va permite Uniunii Europene să implementeze un sistem eficient al datelor pasagerilor curselor aeriene prin respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a declarat vicepremierul luxemburghez Etienne Schneider, ministru de Interne în Luxemburg şi preşedintele în exerciţiu al Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
Directiva are rolul de a reglementa transferul de către companiile aeriene spre statele membre a informaţiilor pasagerilor zborurilor internaţionale şi procesarea datelor de către autorităţile de resort. Datele vor fi folosite strict pentru prevenirea, depistarea şi investigarea actelor de terorism şi a altor infracţiuni grave. Companiile aeriene vor oferi datele pasagerilor avioanelor care intră sau ies din spaţiul Uniunii Europene. Este permis, fără caracter obligatoriu, inclusiv transferul datelor curselor aeriene efectuate în interiorul UE. Fiecare stat membru UE va trebui să înfiinţeze unităţi pentru informaţii despre pasageri, unde datele curselor aeriene vor fi procesate.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.