Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Dungaciu: Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa

Ziarul de Vrancea
3 dec 2015 818 vizualizări
Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa de după declararea Independenţei, a semnalat Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune "TVR Moldova"

''Republica Moldova nu a mai avut o perspectivă atât de sumbră. Acum tema principală este supravieţuirea Republicii Moldova ca stat. Ţara poate fi comparată cu o maşină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Acum Republica Moldova este pusă în situaţia de a alege între rău şi mai puţin rău. O altă variantă nu există'', a afirmat expertul în relaţii internaţionale.
Declaraţiile sale intervin pe fondul crizei politice de la Chişinău create după demiterea, la sfârşitul lunii octombrie 2015, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă şi susţinută de democraţi, ceea ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliţii proeuropene nu au adus nicio înţelegere concretă între formaţiunile parlamentare de la Chişinău.
La mijlocul lunii noiembrie, ministrul apărării în exerciţiu de la Chişinău Anatol Şalaru avertiza de asemenea că Republica Moldova se află în pragul dispariţiei sale ca stat, ea fiind ameninţată de două mari pericole, unul care vine din exterior şi altul din interior. ''Pe plan extern, este vorba de dorinţa Rusiei de a-şi restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupţie. Statul se află în pericol de dispariţie. Nu avem guvern, a fost suspendată finanţarea externă, a fost destabilizată clasa politică'', afirma Anatol Şalaru

O persoană udă nu se teme de ploaie

În al doilea test, cercetătorii canadieni i-au confruntat pe participanţi cu exemple concrete de "aiureli", desprinse din viaţa reală, rugându-i să citească mesaje publicate pe Twitter de Deepak Chopra, un scriitor cunoscut pentru opiniile sale new-age despre spiritualitate şi medicină, şi să le compare cu aforismele din primul test, ce erau generate de computer.
Rezultatele din acest test au fost similare cu cele din prima etapă, indicând faptul că mulţi dintre participanţi nu au putut să identifice "aiurelile".
În ultimele două teste, participanţii au citit o serie de declaraţii "pământeşti", precum "bebeluşii au nevoie de atenţie constantă", şi citate deja foarte populare, precum "o persoană udă nu se teme de ploaie". Acestea au fost folosite ca măsură de control, deoarece savanţii canadieni voiau să se asigure că participanţii nu catalogau toate afirmaţiile pe care le citeau ca fiind "profunde". Aşa cum se aşteptau, cei mai mulţi dintre voluntari au considerat că declaraţiile "pământeşti" erau "lipsite de profunzime" şi au avut tendinţa de a acorda note mari acelor fraze deja cunoscute şi care sunt considerate profunde de publicul larg.
Una dintre concluziile studiului, ce pare a avea rolul unei condamnări, spune că persoanele care au fost mai receptive la declaraţiile pline de "aiureli", acordându-le note ridicate pe scala profunzimii, au fost în acelaşi timp "mai puţin dispuse să reflecteze, au prezentat abilităţi cognitive mai mici (inteligenţa verbală, fluenţă în exprimare, abilitatea de a învăţa şi folosi concepte numerice) şi au fost mai predispuse la confuzii ontologice".
De asemenea, aceleaşi persoane sunt mai înclinate să aibă "credinţe religioase şi paranormale" şi mai înclinate "să creadă în medicina complementară şi alternativă".

Cine sunt autorii atacului din San Bernardino

Bărbatul care a comis atacul armat soldat cu 14 morţi la San Bernardino, în statul american California, a călătorit în Arabia Saudită la începutul acestui an şi s-a întors de acolo căsătorit cu femeia care a participat alături de el la masacrul de miercuri, relatează Associated Press.
Patrick Baccari, un coleg de serviciu al atacatorului, afirmă că Syed Farook a lipsit aproximativ o lună, în primăvară. Când s-a întors, s-a aflat că Farook se căsătorise, iar soţia sa, despre care a spus că este farmacist, a venit după el în Statele Unite la scurt timp. Cei doi au făcut un copil ulterior, în cursul acestui an. Baccari a precizat că Farook părea un tip rezervat care nu dădea semne de comportament neobişnuit, deşi în urmă cu câteva luni şi-a lăsat barbă. Patrick Baccari a povestit că stătea la aceeaşi masă cu Farook la petrecerea de miercuri dimineaţă, iar colegul său a dispărut dintr-o dată, lăsându-şi haina pe scaun. Bărbatul a mai spus că s-a ascuns în baie după izbucnirea focurilor de armă şi a suferit răni minore de la şrapnelul care a pătruns prin perete.
Comitatul San Bernardino din California a decis, în urma atacului, să închidă majoritatea birourilor oficiale până la sfârşitul săptămânii, urmând să rămână deschise doar serviciile esenţiale.
Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa Tashfeen Malik, în vârstă de 27 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 17. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă, au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan. Poliţia a precizat ulterior că bărbatul şi femeia ucişi în schimbul de focuri erau cel mai probabil singurii autori ai atacului armat.
Farook era specialist pe probleme de mediu în cadrul Departamentului de Sănătate al comitatului San Bernardino, care lucra uneori la Centrul Regional Inland, vizat de atac. Burguan a declarat presei că Farook a plecat furios, brusc, de la banchetul angajaţilor din Departamentul de Sănătate Publică, desfăşurat la centrul de servicii sociale, după care s-a întors cu Malik.
Hussam Ayloush, director executiv al Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, a afirmat că cuplul şi-a lăsat copilul cu familia miercuri dimineaţă şi nu s-a mai întors.


Frontul Naţional, pe primul loc într-un sondaj din Franţa

Frontul Naţional (extremă dreapta) este creditat pe primul loc, cu 28,5% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj publicat miercuri, cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor regionale din Franţa, care urmează să aibă loc duminică. FN a înregistrat o creştere a intenţiilor de vot cu 2,5 puncte procentuale (28,5%), potrivit acestui studiu. Formaţiunea xenofobă şi antieuropeană se clasează în faţa unei drepte (LR-UDI-MoDem, 28%) care înregistrează o scădere de 2,5 puncteprocentuale şi unui PS rămas în urmă (23%), potrivit acestui sondaj. Formaţiunile de stânga înregistrează o scădere în intenţiile de vot de 2,5 puncte procentuale - la 35,5% -, după ce ecologiştii (EELV şi aliaţii lor) au înregistrat o scădere de două puncte procentuale (la 6,5%), în comparaţie cu scorul obţinut în sondajele de la 13 şi 14 octombrie.
Cu trei zile înainte de scrutin, aproimativ 32% dintre alegători ar putea, totuşi, să-şi "schimbe părerea până pe 6 decembrie".


Consiliul UE propune posibilitatea introducerii controalelor în Schengen

Liderii Uniunii Europene analizează o propunere privind posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele statelor membre Schengen timp de doi ani, informează publicaţia EUObserver. Conform actualelor reglementări, statele membre Schengen pot introduce, în situaţii excepţionale, controale temporare la frontiere. Însă, pe fondul crizei imigraţiei extracomunitare şi după atacurile teroriste de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane, Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE propune prelungirea până la doi ani a măsurilor temporare de control în Spaţiul Schengen. "Actuala situaţie, în care controalele sunt permise doar în situaţii excepţionale, reprezintă o ameninţare gravă pentru siguranţa internă. În acest context, unul sau mai multe state membre trebuie să aibă dreptul de a putea introduce controalele la frontiere", argumentează Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE. Mai multe state central-europene au cerut în ultimele zile excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, dat fiind că autorităţile elene nu au securizat în mod eficient frontierele externe.
Pe fondul crizei imigraţiei şi a riscurilor teroriste, state Schengen precum Germania, Austria şi Franţa au introdus temporar controale pe segmente de frontieră ale Spaţiului Schengen.

Cultura generează mai multe venituri decât telecomunicaţiile

Sectoarele culturale şi creative reprezintă 3% din PIB-ul global şi au 29,5 milioane de angajaţi în întreaga lume, mai mult decât industria auto din Europa, Japonia şi Statele Unite ale Americii, conform primei panorame culturale la nivel mondial publicate ieri de UNESCO.
Veniturile industriilor culturale şi creative (publicitate, arhitectură, cărţi, jocuri video, muzică, film, ziare şi reviste, spectacole live, televiziune, arte vizuale) se ridică la 2.250 miliarde de euro, mai mult decât serviciile de telecomunicaţii. "Sectoarele culturale şi creative sunt un motor cheie al economiilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare şi se numără printre sectoarele cu cea mai rapidă creştere", constată cercetarea.
Studiul subliniază că, pentru a exploata pe deplin potenţialul de cultură, creatorii trebuie "remuneraţi echitabil", în special pe piaţa digitală, unde unde sunt avantajaţi în prezent intermediarii tehnici, în detrimentul creatorilor.
Regiunea Asia-Pacific, lider al jocurilor video, reprezintă 34% din veniturile industriilor culturale la nivel mondial şi 40% din ocuparea forţei de muncă.
Europa totalizează 32% din venituri şi 25% din locurile de muncă, cu "o concentraţie mare de creatori", şi cu 7 până la 10 dintre cele mai vizitate muzee din lume. America de Nord reprezintă 28% din veniturile globale culturale şi 15% din ocuparea forţei de muncă. Continentul este lider în film, televiziune şi spectacole live.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.