Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Statul Islamic şi-ar construi o forţă aeriană în Libia

Ziarul de Vrancea
2 dec 2015 649 vizualizări
Teroriştii grupării Statul Islamic (SI) din oraşul port Sirte, situat în nordul Libiei, învaţă să piloteze avioane folosind cel puţin un simulator de zbor, au afirmat oficiali militari din statul nord-african.

Sursele, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat cu sediul la Londra, afirmă că nu sunt sigure cum un simulator de zbor civil şi, se pare, un avion de luptă au ajuns în mâinile jihadiştilor din Sirte, locul naşterii fostului dictator libian Moammar Gaddafi, alungat de la putere în 2011. "Este un simulator modern, care se pare că a sosit din străinătate", au afirmat sursele citate, precizând că simulatorul are dimensiunea unei maşini mici. Acesta este dotat cu un volan pentru a practica decolarea şi aterizarea, un ecran radar şi dispozitive de comunicaţii pentru contactarea turnului de control. Un ofiţer de rang înalt libian a confirmat informaţiile. El a menţionat că gruparea jihadistă, din care fac parte foşti ofiţeri din armata libiană şi din ţări învecinate, a reuşit să obţină un simulator de zbor civil în luna octombrie.
Statul Islamic a mai capturat în trecut avioane de luptă în Irak şi Siria lăsând deschisă posibilitatea ca piloţi terorişti să se îndrepte din Libia înapoi în acele ţări pentru a lansa o forţă aeriană a SI. Un alt risc potenţial este acela ca teroriştii să deturneze avioane şi să atace locuri sensibile, aşa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

NATO invită oficial Muntenegrul să adere la Alianţă

Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au decis să invite Muntenegrul să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat ieri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. "Politica uşilor deschise dusă de NATO a ajutat la răspândirea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice pe care le apără Alianţa", a afirmat Stoltenberg.
Invitaţia adresată de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianţa militară este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici. "Aceasta este o zi mare pentru ţara mea, cred ca una binemeritată", le-a spus el miniştrilor de Externe din statele NATO, după ce au luat această decizie. Luksici a promis că ţara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.
Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia. Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

Proteste la Tiraspol după alegerile caştigate de "opoziţie"

Susţinătorii liderului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ai cărui candidaţi au pierdut alegerile de duminică pentru Sovietul Suprem al regiunii transnistrene, au anunţat că vor protesta faţă de rezultatele scrutinului. Candidaţii sprijiniţi de administraţia lui Şevciuk au câştigat cel mult 14 mandate din cele 43 ale Legislativului local şi susţin că eşecul lor s-ar datora falsificării alegerilor.
La rândul lor, candidaţii principalului partid de opoziţie "Obnovlenie" (sprijinit de compania Sheriff,) care a câştigat scrutinul, s-au arătat îngrijoraţi că administraţia lui Evgheni Şevciuk nu se grăbeşte să accepte rezultatele alegerilor şi i-au cerut să nu tergiverseze convocarea primei şedinţe a noului Soviet Suprem.
Opoziţia de la Tiraspol a sesizat mai multe încălcări pe parcursul desfăşurării scrutinului, prin vot multiplu sau implicarea militarilor ruşi în activităţi electorale.
Acest scrutin s-a desfăşurat sub paravanul unei lupte deschise între administraţia Şevciuk şi grupul comercial Sheriff. Cu câteva zile înainte de alegeri, Evgheni Şevciuk declara că vor fi revăzute rezultatele privatizării din regiune. Potrivit unor experţi, comunitatea de afaceri din Transnistria, acuzată de administraţia de la Tiraspol de delapidarea unor sume enorme şi de faptul că ar fi responsabilă de criza economică din regiune, ar vrea să preia controlul asupra Sovietului Suprem, iar anul viitor, în alegerile prezidenţiale, ar intenţiona să prezinte un candidat împotriva lui Şevciuk.

Piciorul unui terorist "uitat" de poliţie la Bataclan, găsit după 15 zile de la atacuri

Anchetatori au descoperit aproape întâmplător, la mai puţin de trei săptămâni de la atacurile de la Paris şi Saint-Denis, piciorul unuia dintre atacatorii sinucigaşi de la Bataclan, "uitat" de poliţia tehnică şi ştiinţifică sub un amplificator, scrie Le Point. Poliţia judiciară ar fi reuşit să recupereze piciorul, uitat de poliţia judiciară în sala de concerte, mulţumită insistenţelor organizatorilor spectacolului care au insistat să-şi recupereze materialul plasat sub sechestru. Potrivit publicaţiei, piciorul ar putea fi al lui Samy Amimour, un presupus atacator sinucigaş care ar fi revenit din Siria şi care s-ar fi detonat la Bataclan, unde, pe 13 noiembrie, au fost ucise 89 de persoane care asistau la un concert al trupei Eagles of Death Metal.

Merkel: Afganii care vin în Germania pentru un trai mai bun vor fi repatriaţi

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat ieri că afganii care vin în Germania în căutarea unor condiţii economice mai bune vor fi trimişi înapoi în Afganistan. Exprimându-se în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, la Berlin, Angela Merkel a afirmat că Germania îşi va îndeplini obligaţiile umanitare faţă de afganii care se află în pericol mare deoarece au lucrat pentru forţe străine precum armata germană. ''Dar când refugiaţii vin pentru un trai mai bun — şi ştiu că această speranţă este mare pentru mulţi—, atunci nu există nici un motiv de a obţine azil sau rezidenţă aici'', a declarat Merkel, adăugând că în astfel de cazuri persoanele vor fi repatriate.

Statuia Libertăţii, inspirată de o ţărancă egipteană

Statuia Libertăţii din New York ar fi inspirată dintr-o ţărancă egipteană - cel puţin aşa afirmă Institutul Smithsonian, care administrează numeroase muzee din Washington. Arhitectul imensei statui, francezul Frédéric-Auguste Bartholdi, care a fost în Egipt în 1855-1856, a dezvoltat "o pasiune pentru monumentele publice de dimensiuni mari şi structurile de coloşi", arată responsabili ai Parcurilor naţionale din Statele Unite, sub protecţia cărora se află Statuia Libertăţii pe insula Liberty Island (sud de Manhattan, New York). În 1869, când guvernul egiptean a lansat o licitaţie pentru construirea unui far la capătul canalului Suez, Bartholdi a propus ridicarea unei statui reprezentând o femeie cu un veşmânt larg, purtând o făclie, care să întruchipeze "Egiptul care aduce lumină Asiei". Pentru acel monument el s-a inspirat din coloşii egipteni şi din silueta "unei ţărănci cu văl", afirmă Barry Moreno, autor al mai multor lucrări despre statuie.
După ce proiectul i-a fost refuzat pentru canalul Suez, Bartholdi a reluat silueta acelei femei pentru a concepe în 1870 Statuia Libertăţii, cadou al Franţei pentru Statele Unite. Ea a fost inaugurată în 1886, întruchipând "libertatea luminând lumea".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.