Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIOANLE: UE riscă să se prăbuşească precum Imperiul Roman

Ziarul de Vrancea
27 nov 2015 811 vizualizări
Avertismentul îi aparţine premierului Olandei, Mark Rutte

Europa riscă să se prăbuşească la fel ca Imperiul Roman din cauza crizei migranţilor, a susţinut într-un interviu pentru Financial Times premierul olandez Mark Rutte (foto), a cărui ţară va prelua la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. În interiorul UE există numeroase disensiuni cu privire la maniera de gestionare a situaţiei create de sutele de mii de sirieni, irakieni şi eritreeni, care fug din cauza sărăciei şi războaielor din ţările lor pentru a veni în Europa. "Prima etapă este de a ne asigura ca frontierele să fie controlate", a spus Rutte, citat de Financial Times, adăugând: "Imperiul Roman ne-a demonstrat acest lucru şi ştim toţi asta — marile imperii se prăbuşesc dacă graniţele lor nu sunt bine protejate".
Şeful guvernului olandez s-a adresat unui grup de corespondenţi de presă acreditaţi la Bruxelles, invitaţi la Haga în perspectiva preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, din prima jumătate a anului viitor. Olanda a făcut din soluţionarea crizei migranţilor una dintre priorităţile sale în această calitate.
Pe de altă parte, Rutte a adăugat că "nu este sigur" că un acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie în vederea prevenirii ieşirii acestei ţări din forul comunitar ar putea fi încheiat până la finalul anului. "Când privesc la ce a propus (premierul britanic) David Cameron, îmi spun că anumite lucruri sunt posibile, dar şi că altele vor fi dificile", a explicat premierul Olandei.
Una dintre solicitările Londrei cel mai dificil de acceptat de către Comisia Europeană este suprimarea, în primii patru ani de la sosirea pe teritoriul Marii Britanii, a ajutoarelor sociale pentru migranţii veniţi din alte state membre ale UE.


Turcia suspendă raidurile aeriene în Siria împotriva SI

Turcia suspendă raidurile aeriene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) în Siria, după doborârea avionului rus, intensificând tensiunile dintre Ankara şi Moscova, potrivit unor surse diplomatice, citate de publicaţia turcă Hurriyet. Potrivit unor surse diplomatice, suspendarea campaniei militare aeriene a Turciei în Siria - retragerea Turciei din coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria - a fost o decizie luată împreună cu Rusia, care şi-a suspendat, la rândul său, operaţiunile aeriene de la frontiera turco-siriană. Ambele state vor continua să acţioneze prudent pentru a evita repetarea unui astfel de incident ca cel de marţi în care un avion rus a fost doborât de armata turcă, după o scurtă incursiune în spaţiul aerian turc, până nu restabilesc canalele de comunicare pentru reducerea tensiunii create.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a propus omologului său rus, Serghei Lavrov, o întâlnire în data de 3 sau 4 decembrie, în Belgrad (capitala Serbiei) pentru a discuta în cadrul unei conferinţe internaţionale situaţia creată de doborârea avionului rus. Însă Lavrov nu a confirmat încă dacă această întâlnire va avea loc. Turcia a mai acuzat Rusia, în alte rânduri, de încălcări ale spaţiului aerian turc. Comandantul-adjunct al Forţelor Aeriene din Rusia, Serghei Dranov, a vizitat Ankara în 15 octombrie, după ce avioanele ruse au pătruns, în repetate rânduri în spaţiul turc, ca urmare a campaniei militare a Rusiei în Siria iniţiată în 30 septembrie. Atunci s-a ajuns la un acord prin care să se evite posibile confruntări între forţele aeriene ale celor două state prin instaurarea unei frecvenţe radio de comunicare între forţele aeriene ale celor două state, afirmă sursele citate de Hurriyet.
Dar deşi piloţii turci i-au avertizat pe cei doi piloţi ruşi de 10 ori în cinci minute în timp ce se îndreptau spre spaţiul aerian turc, nu a existat niciun răspuns pe această frecvenţă de radio specială, potrivit surselor diplomatice. "În pofida acordului cu Rusia, întrucât nu au comunicat prin acest canal, piloţii turci au catalogat aceste avioane ca avioane siriene şi le-au considerat o ameninţare serioasă, în baza regulilor militare. Unul dintre avioane s-a întors în spaţiul aerian sirian, dar celălalt care a insistat să se îndrepte spre Hatay a fost doborât", a precizat o sursă pentru Hurriyet. Un oficial militar turc a precizat că doborârea avionului rus a fost autorizată de comandantul Forţelor aeriene turce, Abidin Unal, sub comanda premierului turc, Ahmet Davutoglu.

Bărbat care ar fi vândut arme atacatorilor de la Paris, arestat în Germania

Parchetul din Stuttgart a anunţat vineri arestarea unui bărbat în vârstă de 34 de ani pentru trafic de armament, fără să confirme informaţii publicate de Bild potrivit cărora patru dintre aceste arme ar fi fost folosite de către autorii atacurilor comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis. "Confirm că un bărbat se află în detenţie pentru un presupus trafic de armament", a declarat un purtător de cuvânt al parchetului, precizând că arestarea acestuia a avut loc marţi.
Cotidianul Bild a scris în ediţia de vineri că bărbatul este suspectat că a vândut patru puşti de asalt - două Kalaşnikov (AK-47) fabricate în China şi două Zastava M70 fabricate în fosta Iugoslavie - pe Internet, pe 7 noiembrie, unui bărbat "de origine arabă". Patru e-mailuri găsite ulterior pe smartphone-ul vânzătorului au arătat că el s-a aflat în contact cu "un arab la Paris", scrie Bild. Ziarul adaugă că procurorii francezi sunt convinşi că armele au fost folosite în atacuri.

Japonezii au dezvoltat un vas sangvin artificial de mărimea firului de păr

Cercetătorii japonezi au dezvoltat cel mai subţire vas sangvin creat vreodată, prin care speră să revoluţioneze chirurgia pentru a conecta arterele cerebrale sau vasele limfatice. Vasul, cu un diametru de 0,6 milimetri, a fost conceput de echipa de cercetători de la Departamentul de Inginerie Biomedică de la Centrul Naţional Cerebral şi Cardiovascular, a informat vineri ziarul Asahi. Echipa, în frunte cu profesorul Yasuhide Nakayama, a folosit procedura prin care colagenul acoperă un corp străin după ce acesta pătrunde în organism. Pentru a obţine microvasul, a fost introdusă o tijă de mărimea unui fir de păr în corpul unui şoarece şi lăsat acolo timp de două luni. După ce colagenul l-a acoperit, obiectul străin a fost retras după formarea unui tub. După şase luni vasul a fost transplantat într-o arteră, care în ziua de azi funcţionează în mod normal, asigură cercetătorii.
Vasele sanguine artificiale disponibile în prezent sunt făcute din materiale fluoroplastice care vor fi înlocuite însă cu ţesuturi pe care le generează corpul uman. Problema este că având un diametru de sub 6 milimetri există riscul formării unor coagulări sangvine în interior. Echipa profesorului Nakayama speră ca aceste microvase să permită inserţii mai complexe în zonele sensibile ale organismului.

Donald Trump, acuzat că l-a ofensat pe un jurnalist cu dizabilităţi, respinge criticile

Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Statelor Unite, acuzat că l-a ofensat pe un jurnalist al cotidianului The New York Times care are dizabilităţi, a respins criticile, afirmând că nici măcar nu îl cunoaşte pe ziarist. Donald Trump şi-a atras critici dure după ce a declarat despre jurnalistul The New York Times Serge Kovaleski că "se foloseşte de dizabilităţi pentru a etala". Favoritul republican a făcut aceste comentarii referindu-se la articole scrise de Serge Kovaleski pentru Washington Post în 2001. Ziaristul subliniase că nu îşi amintea ca cineva să fie celebrat atacurile teroriste comise în SUA după atentatele din 11 septembrie 2001, o situaţie care a atras criticile lui Trump, care susţine, în campania electorală, că musulmani americani au sărbătorit atentatele. Pentru a respinge criticile referitoare la jignirea jurnalistului, Trump a afirmat: "Nu am idee cine este aceste reporter Serge Kovalski (sic), nu ştiu cum arată sau ce nivel de inteligenţă are", a transmis Trump, potrivit CNN, cu ocazia unui miting elevtoral organizat în Carolina de Sud.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.