Internațional

Incidentele antimusulmane în SUA au atins ''un nivel fără precedent''

Ziarul de Vrancea
26 nov 2015 679 vizualizări
Nici după antentatele de la 11 septembrie 2001, musulmanii americani nu s-ar confruntat cu o reacţie atat de intolerantă, se plang ONG-uri islamice

Incidentele împotriva musulmanilor în Statele Unite ale Americii (SUA) au atins ''un nivel fără precedent'' de la atentatele de la Paris, ele fiind alimentate şi de discursurile virulente ale unor republicani, precum Donald Trump, potrivit principalei asociaţii americane pentru apărarea drepturilor civice ale musulmanilor, Council on American-Islamic Relations (CAIR).
''Aceasta nu s-a mai văzut niciodată pe o perioadă atât de scurtă'', nici după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, a explicat Ibrahim Hooper, purtătorul de cuvânt al CAIR.
Începând din 13 noiembrie, zeci de incidente antimusulmane au fost semnalate în întreaga ţară: focuri de armă împotriva unei moschei din Meriden (statul Connecticut, în nord-est), unde FBI-ul participă la anchetă, vandalism împotriva unui centru islamic din Pflugerville (statul Texas, sud), unde poarta instituţiei a fost acoperită cu excremente, faptă calificată de poliţie drept ''o infracţiune motivată de ură'', un desen cu un turn Eiffel în semn de pace — simbolul atentatelor de la Paris — realizat pe clădirea unui centru islamic din Omaha (statul Nebraska, în centru).

''Să se convertească la creştinism până nu va fi prea târziu"

În Texas au fost semnalate şase incidente. Corpurile exterioare de iluminat şi poarta din sticlă de la o moschee din Lubbock au fost sparte. În oraşul Corpus Christi, centrul islamic a primit ameninţări care le cer credincioşilor săi ''să se convertească la creştinism până nu va fi prea târziu'', a precizat CAIR. În Irving, o manifestaţie în faţa unui centru islamic a denunţat ''islamizarea Americii''. În San Antonio, un bărbat în ţinută militară a fost arestat după ce, potrivit poliţiei, a intrat într-o moschee şi a început să-i insulte pe credincioşii care se rugau.
CAIR vorbeşte, de asemenea, despre focuri de armă împotriva locuinţei unui cuplu musulman în Orlando (Florida), o femeie cu voal tratată drept ''teroristă'' şi un şofer etiopian de taxi creştin, luat drept musulman, se pare că a fost lovit şi ameninţat de un pasager în Charlotte (Carolina de Nord).
''Au fost multe incidente şi după atentatele din 11 septembrie 2001, dar, în acea perioadă, exista mult sprijin faţă de comunitatea musulmană. Nu s-a mai văzut acest lucru", a afirmat Hooper.
În opinia sa, o agravare a retoricii antimusulmane s-a constatat deja după atentatele împotriva Charlie Hebdo, alimentată de discursurile politice ale unor candidaţi republicani pentru funcţia de la Casa Albă. ''Constatăm o banalizare a urii antimusulmane de către oameni precum Donald Trump sau Ben Carson. Aceasta le dă un fals sens de legitimitate celor care ar vrea să comită infracţiuni motivate de ură'', a explicat Hooper, adăugând că liderii politici ''nu răspund, nu reacţionează la acest puseu de ură antimusulmană''.

Trump vrea "buletine" speciale pentru musulmani

Miliardarul Donald Trump, aflat în fruntea sondajelor în tabăra republicană, a afirmat recent că a văzut imaginile cu ''mii'' de musulmani care aplaudau prăbuşirea turnurilor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, din statul vecin New Jersey. Trump a adăugat că intenţionează fişarea musulmanilor, chiar impunerea unei cărţi de identitate speciale. El este totodată ostil primirii de refugiaţi sirieni, cum sunt de altfel şi guvernatorii din 30 de state americane, din totalul de 50.
În contextul campaniei prezidenţiale, ''atentatele de la Paris au avut un impact negativ asupra comunităţii musulmane'', estimează Shamsi Ali, imamul Centrului islamic Jamaica din Queens, în New York. ''Musulmanii sunt neliniştiţi'', a declarat el. În opinia sa, ''această retorică nu este americană''. ''Această ţară respectă drepturile fiecăruia de a trăi şi de a-şi practica religia. Această ţară primeşte imigranţi şi cei circa 7-10 milioane de musulmani fac parte integrantă din SUA. Loialitatea noastră faţă de această ţară nu este inferioară în comparaţie cu cea a altora'', a afirmat imamul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.