Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Academia de Ştiinţe: Bulgaria ar trebui să accepte mai mulţi imigranţi

Ziarul de Vrancea
25 nov 2015 531 vizualizări
Academia bulgară de Ştiinţe a sugerat că sosirea de imigranţi din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, dar şi din ţările candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), poate fi folosită pentru a face faţă crizei demografice cu care se confruntă Bulgaria.

 Potrivit unui raport privind situaţia demografică până la orizontul anului 2030, făcut public marţi de Academie, circa 7.200 de imigranţi din regiune ar trebui primiţi şi convinşi să rămână în Bulgaria. Academia sugerează, de asemenea, că rata de creştere poate fi ameliorată printr-un aflux de cetăţeni din ţările candidate la UE. Dacă în ultimul an, 8.975 de cetăţeni din astfel de ţări au primit permis de rezidenţă, numărul total pentru următorii 15 ani ar putea fi majorat la 45.000-185.000 prin diferite politici. Expaţii care au părăsit ţara în ultimii 25 de ani ar trebui să fie încurajaţi să revină, Academia estimând că Bulgaria are nevoie de circa 60.000-80.000 dintre ei pentru a ajuta să schimbe trendul demografic.
Cel mai bun scenariu pentru Bulgaria ar fi o rată de creştere zero în 2030, pe fondul unor valori negative în ultimele peste două decenii şi jumătate. În 2014, a fost o rată negativă de 0,6 %. Populaţia Bulgariei, în prezent de circa 7,2 milioane de locuitori, a scăzut cu peste două milioane de la prăbuşirea comunismului, în parte din cauza exodului de bulgari care a început în anii 1990, mulţi dintre ei emigrând în vestul şi în sudul Europei în căutare de locuri de muncă. În ultimii câţiva ani, între 50.000 şi 70.000 de bulgari au plecat din ţară în fiecare an.
Un raport recent al Institutului Naţional de Statistică al Bulgariei avertiza că populaţia ţării ar putea scădea sub cinci milioane de locuitori până în 2070.

Republica Moldova: O grupare paramilitară pregătea atacuri împotriva instituţiilor statului

Poliţiştii şi procurorii din Republica Moldova au anunţat ieri că au identificat o grupare paramilitară care pregătea atacuri vizând instituţiile statului. Potrivit Radio Chişinău, oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliile a 11 persoane care ar face parte din această grupare.
Percheziţiile au avut loc în mai multe localităţi din nordul Republicii Moldova, dar şi în municipiul Chişinău, a precizat Inspectoratul General de Poliţie (IGP). Cinci persoane au fost deja reţinute, după ce la domiciliul acestora au fost descoperite arme şi muniţii, a precizat serviciul de presă al IGP. Printre persoanele reţinute figurează şeful grupării şi unul dintre membrii acesteia care ar proveni din regiunea Donbas din Ucraina.
Suspecţii au antecedente penale. Ei sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal deschis încă de la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, pentru crearea sau conducerea unei organizaţii criminale.

Elicopter moldovean, doborat de talibanii afgani

Armata afgană desfăşoara ieri o operaţiune în încercarea de a salva 18 persoane, inclusiv doi cetăţeni moldoveni, răpite de talibani marţi, după aterizarea de urgenţă a elicopterului lor într-o regiune instabilă din nordul Afganistanului. Trei pasageri ai acestui elicopter închiriat de armata afgană au fost deja ucişi de insurgenţi, inclusiv un cetăţean moldovean, a anunţat Guvernul Republicii Moldova. Operaţiunile de căutare, care au fost reluate ieri dimineaţă, potrivit Ministerului afgan al Apărării, s-au dovedit dificile, deoarece zona în care s-a produs accidentul este parţial controlată de talibani, care încearcă din primăvară să-şi extindă insurecţia în nordul Afganistanului. În total, 21 de persoane se aflau la bordul elicopterului închiriat de armata afgană de la o societate privată din Republica Moldova.
Cei "trei membri ai echipajului - doi piloţi şi un mecanic (...) sunt cetăţeni moldoveni", a declarat premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega. Unul dintre ei a fost ucis, la fel ca alţi doi ocupanţi ai elicopterului, în timp ce doi cetăţeni moldoveni figurează printre cei 18 ostatici, a precizat el.
Rebelii talibani, foarte numeroşi în zona Maimana, s-au deplasat la locul accidentului, în districtul Pashtun Kot, şi au tras focuri de armă asupra pasagerilor. Autorităţile nu au precizat dacă ostaticii sunt militari sau civili.
Talibanii, cunoscuţi pentru faptul că exagerează propriile acţiuni, au prezentat altă versiune, pe site-ul lor, dând asigurări că au "doborât" elicopterul, au ucis cinci pasageri şi au capturat alţi 15.
Misiunea NATO în Afganistan, care este formată din 13.000 de soldaţi străini, nu a dorit să se exprime pe tema acestui incident, dar un purtător de cuvânt a dat asigurări că "niciun american" nu se afla la bordul elicopterului.

Abaaoud a revenit "la locul crimei" pe 13 noiembrie

Presupusul lider operaţional al atacurilor de la 13 noiembrie a revenit "la locul crimei" în acea seară, în timp ce poliţia intervenea la Bataclan, şi pare că plănuia un atentat sinucigaş în cartierul financiar La Défense pe 18 sau 19 noiembrie, potrivit procurorului Parisului. Abdelhamid Abaaoud a fost ucis miercuri, pe 18 noiembrie, într-un asalt al forţelor de poliţie asupra unui apartament din Saint-Denis, la nord de capitala franceză.
Geolocalizarea liniei telefonice a lui Abedlhamid Abaaoud în seara atacurilor care s-au soldat cu 130 de morţi, "a atestat, între orele (locale) 22.28 (23.28, ora României) şi 0.28 (1.28, ora Românniei), o prezenţă în arondismentele al XII-lea, al XI-lea şi al X-lea şi în apropiere de sala de concerte Bataclan", a declarat François Molins. "Astfel, ne putem gândi că Abdelhamid Abaaoud a revenit la locul crimei în timp ce BRI (Brigada de Cercetare şi Intervenţie) încă intervenea la Bataclan", a adăugat el.
Unul dintre atacatorii sinucigaşi de la Bataclan rămâne să fie identificat, la fel ca şi cel de-al treilea participant la "comandoul teraselor", din care făcea parte Abaaoud. Acest din urmă presupus kamikaze neidentificat ar "putea să fie" atacatorul sinucigaş care s-a detonat în apartamentul din Saint-Denis, potrivit lui François Molins.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.