Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai frumoasă clădire din 2015

Ziarul de Vrancea
20 nov 2015 765 vizualizări
În fiecare an, Festivalul Mondial de Arhitectură ne arată cea mai creativă latură a unei arte totale care poate schimba înfăţişarea oraşelor. Festivalul, desfăşurat anul acesta între 4 şi 6 noiembrie, a reunit peste 2.000 de arhitecţi şi designeri la Marina Bay Sands. World Architecture Festival este, probabil, cea mai importantă întâlnire anuală de arhitectură din lume, relatează cotidianul spaniol ABC, care prezintă câteva dintre cele mai impresionante clădiri din 2015.

Cel mai prestigios premiu, "World Building of the Year" (Clădirea Anului), a fost câştigat de complexul rezidenţial The Interlace din Singapore, conceput de Ole Scheeren, partener al "Office for Metropolitan Architecture" (OMA). Cu 169.000 m2 suprafaţă la sol, complexul oferă 1.040 de apartamente de diferite mărimi şi nu urmează schema turnurilor înalte şi izolate. Circa 30 de blocuri de apartamente cu câte şase etaje sunt dispuse într-un aranjament hexagonal, unele peste altele, pentru a forma opt mari curţi interioare deschise. Este loc şi pentru grădini, terase, spaţii de relaxare, parcare.
Premiul "Landscape of the Year" (Peisajul Anului) i-a revenit parcului Yanweizhou Park din China, creaţie a Turenscape International. Ceea ce atrage cel mai mult atenţia în acest parc din Jinhua, provincia Zhejiang, este podul de circa 700 de metri cu balustrade viu colorate. Podul traversează două râuri şi uneşte cele două zone ale oraşului, iar prin curburile şi culorile sale aminteşte de dansul tradiţional al dragonului. Fosta zonă umedă a fost transformată astfel într-un loc pentru activităţi culturale.
Premiul pentru cea mai bună construcţie sportivă a fost acordat noului stadion al Athletic Club din Bilbao, San Mamés, conceput de arhitectul César Azcárate şi studioul ACXT-Idom. Iluminarea exterioară, efortul de a păstra magia vechii catedrale a fotbalului, comodităţile şi eficienţa instalaţiilor, printre altele, au convins juriul. "Înseamnă mult pentru noi, ca firmă de arhitectură, dar şi pentru club", a declarat Azcárate pentru ABC.
Premiul pentru cea mai bună construcţie religioasă i-a revenit clădirii Facultăţii de Studii Islamice din Qatar, lucrare a Mangera Yvars Architects, studio creat de foşti studenţi ai Universităţii Politehnice a Cataloniei. Potrivit autorilor săi, agenda progresistă a acestui centru i-a determinat să exploreze propuneri inovatoare bazate pe istoria islamică. Grădina şi moscheea sunt esenţiale, ca şi locurile de studiu.

Cinci morţi în confruntări între israelieni şi palestinieni

Cinci persoane, printre care şi un cetăţean american, au murit în oraşul israelian Tel-Aviv şi în Cisiordania în confruntări între israelieni şi palestinieni. Trei persoane au murit şi mai multe au fost rănite, joi, în Cisiordania în apropiere de un bloc al coloniilor israeliene din Gush Etsyon. Un palestinian aflat la bordul unei maşini a deschis focul asupra unui grup de civil la o intersecţie în care au mai avut loc atacuri contra israelienilor, a indicat armata israeliană. Forţele de securitate prezente în zonă au deschis focul asupra atacatorului. Unul dintre cei decedaţi era cetăţean israelian, care locuia în apropiere de locul în care s-a produs atacul şi un altul, cetăţean american, a anunţat poliţia israeliană care nu i-a revelat identitatea. Cea de-a treia victimă este un palestinian, în vârstă de 26 de ani, care locuia în Cisiordania, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii care acuză armata israeliană de moartea acestuia. Tot joi, după-amiază, un palestinian a omorât doi israelieni şi a rănit un al treilea în apropiere de Tel-Aviv, prima agresiune petrecută în Tel-Aviv în decurs de o lună şi jumătate. Agresorul în vârstă de 36 de ani şi originar din Cisiordania a înjunghiat două persoane aflate la cel de-al doilea etaj al unei clădiri, apoi a coborât un etaj, unde a mai înjunghiat o altă persoană, a indicat poliţia şi forţele de securitate internă. Un israelian de 32 de ani şi un altul de 51 de ani au murit în urma atacului. Autorul atacului este Raed Khalil Mahmoud, tată a cinci copii, fără antecendente criminale.
De la 1 octombrie, în confruntările dintre palestinieni şi israelieni au murit peste 100 de persoane (86 de palestinieni şi 15 israelieni).

Spionul israelian Jonathan Pollard, eliberat din închisoare în SUA

Spionul israelian Jonathan Pollard a fost eliberat condiţionat vineri din închisoare, în Statele Unite, unde era încarcerat din 1985, a anunţat premierul israelian Benjamin Netanyahu, un caz care a afectat puternic relaţiile între cei doi aliaţi. "Poporul israelian salută eliberarea lui Jonathan Pollard", a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat. "După trei decenii lungi şi grele, Jonathan se reuneşte în sfârşit cu familia sa", adaugă premierul israelian.
Potrivit condiţiilor acestei eliberări, Pollard, un fost analist din cadrul Marinei americane (US Navy), este necesar să rămână în Statele Unite pentru o perioadă de cinci ani. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat, în 1987, că a oferit informaţii clasificate Israelului. În prezent în vârstă de 61 de ani, Pollard a declarat că vrea să imigreze în Israel, unde locuieşte cea de a doua sa soţie şi unde se aşteaptă să primească recompense financiare substanţiale din partea Guvernului israelian. Pollard a obţinut cetăţenia israeliană în timp ce-şi ispăşea pedeapsa.
Netanyahu le-a cerut israelienilor să fie discreţi în legătură cu eliberarea lui Pollard, îngrijorat că o sărbătorire prea zgomotoasă ar putea afecta eforturi de a convinge Guvernul american de a-l lăsa să vină în Israel mai devreme. Administraţiile americane s-au opus, succesiv, solicitării israelienilor de a da dovadă de clemenţă faţă de Pollard, care nu a arătat niciodată că s-ar căi pentru ceea ce a făcut, deşi Washingtonul s-a gândit uneori să-l elibereze în cadrul unor eforturi de relansare a negocierilor dintre israelieni şi palestinieni cu privire la crearea unui stat palestinian în teritoriile ocupate de Israel.

Şase mafioţi care plănuiau să-l asasineze pe ministrul italian de Interne, arestaţi

Şase interlopi au fost arestaţi în Sicilia, pentru că plănuiau să-l asasineze pe ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, după ce autorităţile italiene le-au dejucat planul. Potrivit unui anunţ al poliţiei italiene făcut vineri, cei şase interlopi au fost arestaţi în oraşul Corleone din regiunea Siciliei.
Cei şase sunt apropiaţi ai unui lider al mafiei siciliene, Salvatore "Toto" Riina, care în prezent execută mai multe sentinţe pe viaţă pentru acuzaţii de crimă, în regimul de închisoare ultrarestrictiv reglementat de articolul 41-bis, potrivit căruia deţinuţii sunt ţinuţi în condiţii de izolare totală.
Datorită unor conversaţii înregistrate dintre cei şase, autorităţile au descoperit planul acestora de a-l asasina pe ministrul italian de Interne, pe care îl învinuiesc de amplificarea regimului restrictiv de închisoare prin articolul 41-bis, a precizat un reprezentant al poliţiei italiene.
Cei şase au fost arestaţi după o investigaţie care a început în septembrie 2014 prin care nu a fost dezvăluit doar planul de asasinare a lui Angelino Alfano, ci şi legături strânse cu grupul de crimă organizată, condus în prezent de soţia lui Riina, Ninetta. Conversaţiile înregistrate au avut loc în urmă cu câteva luni şi părea că interlopii renunţaseră la planul lor, dar apoi au început să discute despre locuri în care să ascundă arme, potrivit poliţiei italiene. Conform presei italiene, cei şase plănuiau să-l omoare pe Alfano într-o vizită electorală în Sicilia. "Ei au zis că vor ca el (ministrul italian de Interne) să aibă aceeaşi soartă ca John Fitzgerald Kennedy", preşedintele american care a fost asasinat în Dallas în 1963, scrie publicaţia La Repubblica. Potrivit conversaţiilor înregistrate, "interlopii din Corleone cred că Cosa Nostra (mafia siciliană) s-a aflat în spatele morţii lui Kennedy", precizează La Repubblica.
Mafia din Sicilia a fost cea mai influentă grupare de crimă organizată în anii 1980 şi 1990, dar operaţiunile acesteia s-au diminuat ca urmare a investigaţiilor şi a arestărilor în masă.

Adolescenţii cu peste 300 de prieteni pe Facebook, mai predispuşi la stres

Facebook poate ajuta prietenii din reţea să rămână conectaţi şi chiar poate creşte stima de sine a unui individ. Dar cercetători de la Universitatea din Montreal au constatat recent că reţeaua socială poate juca un rol şi în creşterea nivelului de stres în rândul adolescenţilor. După cum dovedesc cercetătorii, a avea mai mulţi prieteni nu este întotdeauna mai bine. Într-un studiu publicat în revista Psychoneuroendocrinology, aceştia arată că, odată ce adolescenţii au depăşit 300 de prieteni în reţeaua socială, nivelul lor de cortizol, hormonul stresului, tinde să fie mai mare decât la adolescenţii cu mai puţin de 300 de prieteni pe Facebook.
În experiment, 88 de participanţi cu vârste între 12 şi 17 ani au fost întrebaţi cum folosesc reţeaua socială Facebook, inclusiv cât de des vizitează site-ul şi câţi prieteni au, modul în care se promovează pe reţea şi cum îşi susţin prietenii online. De asemenea, au fost colectate probe de cortizol de la subiecţi de patru ori pe zi timp de trei zile, iar cercetătorii au descoperit că adolescenţii cu mai mult de 300 de prieteni pe Facebook aveau în mod constant niveluri mai ridicate de cortizol. Desigur, Facebook nu este singurul factor de creştere a hormonului ce provoacă stresul în viaţa unui adolescent. Sunt în joc şi alte aspecte, precum pubertatea, temele şi presiunea cerinţelor şcolare. "Dar, în timp ce şi alţi factori externi sunt responsabili de apariţia stresului, noi am estimat că efectul izolat al Facebook asupra cortizolului a fost de aproximativ 8 la sută", a declarat într-un comunicat profesorul Sonia Lupien, principalul autor al studiului. "Am fost în măsură să demonstrăm că adolescenţii cu peste 300 de prieteni pe Facebook au niveluri de cortizol mai mari".

Facebook îşi ajută utilizatorii să-i uite mai uşor pe foştii parteneri

Facebook a început să testeze joi o serie de instrumente opţionale ce permit utilizatorilor să limiteze interacţiunile pe reţeaua socială cu foştii lor parteneri. Cu ajutorul noilor instrumente vor putea fi văzute mai puţin pe Facebook numele sau fotografia de profil a unui fost partener fără a-l scoate din lista de prieteni sau a-l bloca, precizează compania americană într-un mesaj postat pe blog-ul său oficial. Reţeaua de socializare propune de mult timp utilizatorilor săi să-şi precizeze situaţia amoroasă, oferind, pe lângă celebrul "într-o relaţie complicată", opţiunea de a se declara "celibatar" sau "în relaţie" (în acest ultim caz cu o serie de alte variante, cum ar fi "logodit", "căsătorit", "în uniune civilă" şi chiar "divorţat" sau "despărţit"). Noile instrumente sunt declanşate atunci când un utilizator modifică statutul situaţiei amoroase pentru a semnala că o relaţie este încheiată. Facebook propune apoi o serie de opţiuni.
Utilizatorul poate alege să limiteze apariţia în secţiunea Noutăţi a profilului său a postărilor foştilor parteneri sau să continue să le urmărească activitatea la fel ca înainte. În acelaşi mod, poate decide, sau nu, să ascundă fostului partener propriile fotografii, clipuri şi actualizări de stare. Şi un al treilea instrument oferă posibilitatea de a edita, dacă este necesar, în bloc sau de la caz la caz, postări vechi, pentru a elimina astfel identificări pe fotografii ale cuplului. "Începem să testăm aceste opţiuni în SUA pe dispozitive mobile şi vom face schimbări şi vom extinde disponibilitatea lor în funcţie de ceea ce vor spune utilizatorii", a informat Facebook, care a precizat că toate aceste aplicaţii sunt opţionale. Grupul a explicat că va face schimbările şi va extinde implementarea lor în funcţie de feedback-ul utilizatorilor.

Tatăl lui Abdelhamid Abaaoud "regretă că fiul său nu a fost capturat viu"

Omar Abaaoud, tatăl lui Abdelhamid, jihadistul belgian ucis miercuri în timpul unui asalt al poliţiei franceze în Saint-Denis şi unul dintre presupuşii organizatori ai atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, "regretă că fiul său nu a fost capturat viu", a declarat vineri avocatul său. "El ar fi vrut ca Abdelhamid să fie interogat pentru a înţelege de ce a ajuns la o asemenea derivă", a declarat Nathalie Gallant în faţa câtorva jurnalişti la palatul de justiţie din Bruxelles. Avocata a precizat că l-a întrebat pe clientul său dacă ar vrea să-i recupereze trupul neînsufleţit, însă acesta din urmă "nu i-a cerut să facă demersuri în acest sens".
Aflat în prezent în Maroc, "într-o depresie profundă", Omar Abaaoud i-a cerut în schimb avocatei sale "să ia legătura cu autorităţile franceze" pentru a obţine veşti despre un alt fiu al său, Younes, 15 ani, pe care Abdelhamid l-a dus în Siria, la începutul lui 2014, "pentru a afla dacă el mai este în viaţă", a explicat aceasta. "Clientul meu este extrem de calm, el se aştepta ca aceasta să se termine rău. El nu are decât revoltă şi furie împotriva fiului său (Abdelhamid), nu-i găseşte şi nici nu-i caută vreo scuză", a spus Gallant.
Abaaoud a fost identificat în mod oficial joi, cadavrul său fiind descoperit în imobilul luat cu asalt de forţele antitero în Saint-Denis, o suburbie a Parisului. Potrivit ministrului de interne francez Bernard Cazeneuve, în afara atacurilor de la Paris în care au murit 129 de oameni, Abdelhamid Abaaoud, a fost implicat în patru din şase atentate, evitate sau dejucate de serviciile franceze începând din primăvara lui 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.