Internațional

Război în inima Europei

Ziarul de Vrancea
15 nov 2015 293 vizualizări
"Un act de război", astfel interpretează Occidentul, în frunte cu preşedintele francez, atacul terorist de vineri în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 129 de persoane, printre care şi doi romani n cresc presiunile asupra SUA de a se implica mai puternic în Siria, inclusiv cu trupe terestre n

Preşedintele Francois Hollande a catalogat atentatele care au însangerat vineri Parisul drept "un act de război". "Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh" (n.red. - acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic), a declarat Hollande. "Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei", a adăugat liderul de la Paris.
Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, calificându-le "un miracol". Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.
Conform unui bilanţ provizoriu, 129 de persoane au fost ucis, printre care şi doi cetăţeni romani. Alte 352 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.
Atacurile de la Paris pledează pentru o acţiune militară globală mai puternică împotriva organizaţiei Statul islamic (SI), pe care peste un an de atacuri aeriene nu au reuşit să o oprească să se extindă şi care se afirmă tot mai mult ca o ameninţare pe scena internaţională. Această presiune politică creşte în special asupra Statelor Unite, care conduc coaliţia internaţională. Premierul Manuel Valls a precizat că Guvernul francez va cere Parlamentului permisiunea de a continua atacurile aeriene contra SI în Siria. "Vom continua în zilele care urmează această acţiune, cu voinţa de a atinge, de a aneantiza Daech", a spus el. "Vom răspunde la acelaşi nivel acestui atac (...) şi vom învinge în acest război", a subliniat Valls.

Reticenţele lui Obama

Potrivit unor oficiali americani, Washingtonul contează pe aliaţii săi europeni şi arabi să se implice mai mult - din punct de vedere militar - în conflictul din Irak şi din Siria. Rămâne însă de văzut dacă Franţa şi Statele Unite sunt cu adevărat hotărâte să facă mai mult, comentează Reuters. François Hollande se confruntă cu un buget şi cu resurse militare limitate. În ceea ce-l priveşte pe Barack Obama, el a exclus întotdeauna mobilizarea trupelor americane pe teren în orientul Mijlociu, conştient de efectele dezastruoase pe care o asemenea opţiune ar putea să le aibă asupra opiniei publice. Strategia preşedintelui american - care se bazează pe atacuri aeriene în paralel cu o susţinere a trupelor irakiene la sol atât în Irak, cât şi în Siria - şi-a arătat însă limitele, apreciază senatoarea democrată Dianne Feinstein. "Acest lucru nu este suficient pentru a ne proteja ţara şi pe aliaţii noştri", spune ea.  În opinia lui Bruce Riedel, un fost expert CIA în Orientul Mijlociu care i-a oferit consiliere lui Barack Obama, natura ameninţării pe care o reprezintă SI s-a schimbat. "A existat o dezbatere cu privire la Statul Islamic între cei care credeau că organizaţia va rămâne concentrată asupra unui obiectiv regional şi alţii", spune el. "Această dezbatere nu mai are rost", apreciază el.

Statul Islamic trece un prag

În zece zile, SI a trecut efectiv un prag, revendicând trei operaţiuni sângeroase în afara teritoriului asupra căruia deţine controlul - şi anume contra unui avion rusesc în Peninsula Sinai, în Egipt, la Beirut, în Liban, şi la Paris, în Franţa. "Asta înseamnă că avem de-a face cu o organizaţie care are un serviciu de informaţii şi un serviciu de acţiune capabile să pună pe picioare adevărate operaţiuni militare în afara bazelor sale (...), cu ajutorul unor tineri care au suficient sânge rece cât să mânuiască arme de război împotriva compatrioţilor lor", apreciază preşedintele Observatorului Internaţional al Terorismului Roland Jacquard. Franţa a anunţat deja că portavionul Charles-de-Gaulle urmează să fie mobilizat din nou în lupta împotriva SI şi grupărilor jihadiste care-i sunt asociate.
În Statele Unite, răspunsul militar faţă de ameninţarea reprezentată de SI a devenit un argument de politică internă. Astfel, candidaţii republicani la obţinerea învestiturii republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016 exercită o presiune asupra lui Barack Obama, în frunte cu Jeb Bush.
În opinia fostului guvernator al Floridei, combatanţii islamişti depun "un efort organizat cu scopul de a distruge civilizaţia occidentală", iar Statele Unite este necesar să preia conducerea ripostei. "Acesta este războiul vremurilor noastre", a declarat Jeb Bush pentru un post american de radio.

Atentatele, comise de trei echipe de terorişti

Atentatele din Paris au fost comise de trei echipe de terorişti foarte bine coordonate, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins. El a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordului unui autoturism Seat Leon, negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole de la Bataclan. Anterior, autorităţile belgiene au anunţat că patru persoane au fost arestate în Bruxelles, în cazul atentatelor de vineri.
Unul dintre atacatorii de la Bataclan a fost identificat. Este vorba despre un cetăţean francez, născut în data de 21 noiembrie 1985, în departamentul Essone, din regiunea Ile-de-France în care au avut loc atentatele. El a fost condamnat de opt ori în perioada 2004-2010, dar nu a executat vreo sentinţă în închisoare. Ar fi făcut obiectul unei mişcări de radicalizare în 2010, potrivit procurorului general din Paris.

PlayStation 4, noul dispozitiv de comunicare pentru terorişti

Facebook, Messenger, Google Chat, WhatsApp par depăşite, iar noul dispozitiv de comunicare pentru terorişti este PlayStation 4, scrie www.techworm.net. Pentru a coordona un atac terorist de masă ca cel de vineri este nevoie de un puternic dispozitiv de comunicare care este ascuns de autorităţi. Din primele rapoarte, se pare că teroriştii SI au folosit una dintre cele mai populare console de jocuri din lume, Sony PlayStation 4. Ministrul federal belgian al afacerilor interne, Jan Jambon, a declarat că PS4 este folosit de agenţi SI pentru a comunica şi a fost aleasă datorită faptului că este greu de monitorizat.
Sistemele de voce bazate pe IP (protocoale internet) ale PlayStation sunt dificil de monitorizat comparativ cu formele tradiţionale de comunicare, cum ar fi telefoanele mobile şi computerele. Iar teroriştii îşi pot trimite mesaje unul altuia în cadrul jocurilor de pe PlayStation fără a vorbi sau tasta vreun cuvânt. Cu toate acestea, nu este clar modul în care PS4 i-a ajutat de fapt pe terorişti la Paris în timpul nopţii fatidice.

Şi dacă a fost Al Qaida?

Cu toate că Statul Islamic a revendicat atentatele de vineri seară, surse din domeniul aplicării legii din SUA sunt de părere că atacurile sunt mai degrabă "opera" reţelei teroriste Al Qaida, scrie cotidianul american Los Angeles Times. Dacă totuşi gruparea islamistă Statul Islamic se află în spatele atacurilor de la Paris, atunci acest lucru ar demonstra "o lărgire a orizonturilor" din partea grupării teroriste. Sursele citate au mai explicat că atacatorii aveau probabil o foarte bună cunoaştere a istoriei şi culturii Franţei — a Parisului în mod special — şi spun că este foarte posibil ca unii dintre ei să fi locuit chiar în capitala Franţei. Acest lucru a fost evident din lejeritatea cu care s-au mişcat prin metropolă, susţin sursele citate.

Filmul atacurilor care au însângerat Parisul

- ora locală 21.20 (22.20, ora României): mai multe atacuri armate şi explozii izbucnesc simultan la Paris.
- trei explozii răsună în jurul incintei Stade de France, în timpul meciului amical Franţa-Germania, disputat în faţa a aproximativ 80.000 de spectatori. Cel puţin una din două explozii este provocată de către un kamikaze, care moare după ce detonează o vestă de explozibili.
- la Bataclan, unde se desfăşoară un concert de rock, mai mulţi bărbaţi înarmaţi - care nu îşi ascund faţa - deschid focul în sala de spectacol strigând "Allah Akbar" (Allah e mare) şi iau spectatorii ostatici.
- pe strada Fontaine au roi, cinci persoane sunt împuşcate pe terasa unei pizzerii, La Casa Nostra.
- un atac soldat cu un mort are loc pe bulevardul Voltaire, de cealaltă parte a Pieţei Republicii.
- la colţul străzilor Bichat şi Alibert, un atac armat este comis pe terasa restaurantului Le Petit Cambodge, soldat cu 14 morţi.
- pe strada Rue de Charonne (arondismentul al XI-lea), martori aud tiruri timp de "două sau trei minute"; 18 persoane sunt ucise.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.