Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai scumpă operă a lui Modigliani, cumpărată de un fost taximetrist

Ziarul de Vrancea
11 nov 2015 521 vizualizări
Liu Yiqian, un fost taximetrist chinez devenit miliardar şi colecţionar de artă, a confirmat că este cumpărătorul tabloului de Amedeo Modigliani ce a fost vândut cu 170,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's, luni seară, la New York.

Într-un interviu telefonic pe care l-a acordat din Shanghai, colecţionarul chinez spune că intenţionează să aducă tabloul de Modigliani în acest oraş, unde el şi soţia sa deţin împreună două muzee private. "Intenţionăm să îl expunem cu ocazia celei de-a cincea aniversări a muzeelor. Va fi o bună ocazie pentru iubitorii de artă chinezi să vadă o operă de mare valoare fără să mai fie nevoiţi să plece din ţară, iar acest detaliu reprezintă unul dintre motivele principale pentru care am înfiinţat cele două muzee", a spus Liu Yiqian.
Licitând prin telefon, Liu Yiqian, în vârstă de 52 de ani, a fost unul dintre cei şase colecţionari care s-au luptat pentru a cumpăra tabloul "Nu couché", un nud pictat de Modigliani în perioada 1917 - 1918. Preţul final de 170,4 milioane de dolari (taxe incluse) a depăşit cu mult precedentul record pentru o operă a artistului italian, care era de 70,7 milioane de dolari. Graţie colecţionarului chinez, această pictură a devenit cea de-a zecea operă de artă din lume care a intrat în clubul de elită al capodoperelor vândute la licitaţie cu preţuri compuse din nouă cifre.
De asemenea, acest nud a devenit a doua cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie, după "Les Femmes d'Alger (version O)", de Pablo Picasso, care a fost adjudecată în luna mai cu 179,4 milioane de dolari.
În adolescenţa sa petrecută în Shanghai, în tumultuoşii ani ai Revoluţiei Culturale, Liu Yiqian a vândut poşete, pe stradă, şi, apoi, a lucrat ca şofer de taxi. După ce a abandonat liceul, Liu Yiqian a profitat de valul de deschidere şi de reforme adoptate de China, făcând avere cu ajutorul comerţului cu acţiuni de bursă, afacerilor imobiliare şi comerţului cu medicamente, în anii '80 şi '90. Potrivit ediţiei din 2015 a Bloomberg Billionaires Index, Liu Yiqian are o avere ce a fost estimată la cel puţin 1,5 miliarde de dolari.

Turcia intenţionează să lanseze o operaţiune militară terestră în Siria

Executivul turc pregăteşte desfăşurarea la jumătatea lunii decembrie a 10.700 de soldaţi în Siria în cadrul unei vaste operaţiuni militare terestre împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a scris ieri cotidianul proguvernamental turc Yeni Safak. Conform acestei surse, executivul turc a întocmit un document de 51 de pagini ce cuprinde o analiză a situaţiei din Siria şi va fi prezentat la summitul G20, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni la Antalya.
Întrucât ofensiva trupelor siriene şi bombardamentele americane şi ruse împing jihadiştii către graniţa turcă, planul de operaţiuni avut în vedere de Ankara menţionează pătrunderea trupelor turce pe o distanţă de până la 46 de kilometri pe teritoriul Siriei, în şapte provincii ale acestei ţări. Operaţiunea terestră ar urma să conducă şi la crearea de zone de securitate în nordul Siriei, unde vor putea rămâne refugiaţii, aceasta fiind şi soluţia propusă de guvernul de la Ankara pentru a opri exodul migranţilor către Europa. Planul include crearea a 6 tabere de refugiaţi, a 11 baze logistice şi 17 "puncte de securitate", iar pentru crearea acestor facilităţi Turcia ar urma să solicite ajutor economic ţărilor din G20, dar şi Uniunii Europene.
Această informaţie apare după ce atât preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cât şi premierul Ahmet Davutoglu, au vorbit deschis despre posibilitatea unei intervenţii militare terestre în Siria.

Congresul SUA a adoptat legea care acordă Ucrainei armament letal

Congresul american a adoptat marţi proiectul de lege privind apărarea pe 2016, care autorizează acordarea de armament letal Ucrainei în valoare de 50 de milioane de dolari şi interzice în continuare transferul de deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite. Proiectul adoptat prevede, printre altele, un ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, în lupta sa împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia. Acest ajutor include 50 de milioane de dolari pentru armament letal, precum sisteme de armament împotriva blindatelor, mortiere, lansatoare de grenade, arme mici şi muniţie. Administraţia Obama a evitat până în prezent să ofere armament letal Ucrainei, de teamă să nu provoace Rusia. Proiectul adoptat de Congres include de asemenea un ajutor de 715 milioane de dolari pentru forţele irakiene care luptă împotriva militanţilor grupării Stat Islamic.

Fricţiuni între Rusia şi Norvegia, din cauza migraţiei

Intensificarea migraţiei pe ruta din Arctica îngrijorează şi deranjează Norvegia, o ţară care încearcă să-i trimită rapid pe nou-veniţi înapoi în Rusia. De la începutul anului aproape 4.000 de solicitanţi de azil au făcut un mare ocol - prin Marele Nord - cu scopul de a traversa frontiera dintre Rusia şi Norvegia, o ţară membră a spaţiului Schengen, în pofida faptului că nu face parte din Uniunea Europeană (UE). În 2014, doar zece persoane au făcut acest drum. Faptul că Rusia îi lasă să traverseze o regiune puternic militarizată este perceput uneori drept o voinţă de destabilizare. Redactorul-şef al ziarului regional independent Barents Observer Thomas Nilsen vede în acest lucru "o provocare" decisă "sus, la Moscova", cu scopul, crede el, de a-şi arăta muşchii, de a pedepsi Oslo pentru că s-a alăturat sancţiunilor europene sau de a crea disensiuni în clasa politică norvegiană. Un specialist în probleme de Apărare, jurnalistul Kjetil Stormark evocă, la rândul său, "un război hibrid", adică o agresiune pe ascuns din partea Rusiei asupra Norvegiei, o ţară membră NATO, pe fondul tensiunilor care au în centru criza din Ucraina. Cazul a avut iniţial o parte insolită. Este necesar ca migranţii să parcurgă ultimii metri pe biciclete pe care le cumpără la preţuri piperate, având în vedere că autorităţile ruse interzic trecerea pe jos, iar Norvegia îi sancţionează pe cei care îi transportă cu maşina. Însă el a căpătat şi o dimensiune diplomatică. Subliniind că Finlanda vecină - membră UE dar nu şi NATO - nu primeşte aproape niciun migrant provenind din Rusia, Oslo a cerut socoteală Moscovei în acest sens, fără să obţină un "răspuns satisfăcător".

Polonia vrea să dea Rusia în judecată pentru tragedia de la Smolensk

Polonia este pregătită să dea Rusia în judecată, denunţând tergiversări în ancheta cu privire la tragedia aviatică de la Smolensk, în aprilie 2010, când a murit Lech Kaczynski, preşedintele polonez de la acea vreme, a averizat ministrul desemnat de Externe. Varşovia cere de mult timp Moscovei să-i predea epava aeronavei prezidenţiale a lui Kaczynski, care s-a prăbuşit în Rusia, dar fără rezultat până în prezent. "Dacă Rusia refuză să coopereze, vom deschide un caz în tribunalele internaţionale", a declarat Witold Waszczykowski.
Unii lideri de la Varşovia insistă asupra faptului că prăbuşirea nu a fost un accident, în pofida faptului că anchetatori ruşi şi polonezi au stabilit o eroare de pilotaj şi condiţii meteorologice nefavorabile drept principalele cauze.
Lech Kaczynski şi 95 de oficiali polonezi de rang înalt, inclusiv şeful Statului Major şi guvernatorul Băncii centrale, au murit după ce avionul s-a prăbuşit în condiţii de ceaţă densă la Smolesnk, în vestul Rusiei.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.