Internațional

Un sistem de propulsie rapidă a sondelor spaţiale, aproape să devină realitate

Ziarul de Vrancea
11 nov 2015 547 vizualizări
Noua tehnologie va permite navelor spaţiale să iasă din Sistemul Solar în circa 5 ani

Sondele spaţiale robotizate ale viitorului ar putea beneficia de o nouă generaţie de sisteme de propulsie, bazate pe fire electrice activate de vântul solar, diferite faţă de propulsia cu vele solare. Acest nou sistem de propulsie are avantajul de a fi foarte rapid şi ar putea deveni realitate în următorii aproximativ 10 ani, conform unui material publicat de Live Science.
Ingineri şi tehnicieni lucrează deja la un sistem de propulsie denumit "electric sail" (e-sail), o "velă" spaţială formată din fire polarizate electric ce vor prelua din energia vântului solar, acel flux de protoni, electroni şi alte particule ionizate care se propagă continuu dinspre Soare cu viteze între 400 km/s şi 750 km/s. Sistemul de propulsie e-sail foloseşte presiunea dinamică a vântului solar, generând o "velă" virtuală formată din firele ce compun un câmp electric care deviază protonii din vântul solar, preluându-le impulsul. "Lucrurile arată foarte, foarte promiţător pentru viitorul explorărilor spaţiale" până la graniţele sistemului solar şi dincolo de acestea, conform lui Les Johnson, cercetător la Centrul Spaţial Marshall, aparţinând NASA.

Viteze de pană la 150 de km/s

O sondă sau navetă spaţială ar fi conectată la 10 până la 20 de fire cu lungimea cuprinsă între 1 şi 20 de kilometri şi extraordinar de subţiri — diametru de doar 25 de microni în condiţiile în care, pentru comparaţie, un fir de păr uman are diametrul de 50 de microni. O astfel de sondă sau navetă va trebui probabil să se rotească pentru a menţine aceste fire întinse. "De-a lungul unor perioade de timp de ordinul lunilor, această mică forţă exercitată asupra firelor va ajunge să propulseze sonda spaţială cu viteze enorme, de 100 — 150 de km/s (20 — 30 UA pe an)", conform explicaţiilor oferite de echipa care lucrează la proiect. O AU, sau unitate astronomică, este egală cu distanţa medie de la Pământ la Soare, adică 150 de milioane de kilometri. Cel mai îndepărtat obiect lansat vreodată de oameni în spaţiu, sonda Voyager 1, aparţinând NASA, a străbătut aproximativ 134 UA de la lansarea sa în 1977 şi a pătruns în spaţiul interstelar din 2012.
Conceptul de e-sail este similar într-o oarecare măsură cu cel al velelor solare, a cărui aplicabilitate pentru călătoriile spaţiale a fost deja demonstrată. Ambele sisteme de propulsie nu necesită carburanţi. Diferenţa principală este însă legată de faptul că velele solare funcţionează prin acumularea la suprafaţa lor a presiunii radiaţiei solare (fotoni) şi nu a vântului solar (particule ionizate). Velele solare sunt construite din materiale reflectorizante şi nu din fire aflate sub sarcină electrică.
Avantajul sistemului e-sails este că o sondă dotată cu un astfel de tip de propulsie va continua să accelereze mult timp după ce una dotată cu vele solare ajunge la viteza maximă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.