Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Misterul prăbuşirii Airbus-ului rusesc în Egipt, lămurit 90%

Ziarul de Vrancea
8 nov 2015 644 vizualizări
”indiciile şi analizele de pană acum ale sunetului de pe cutia neagră arată că a fost o bombă”, a declarat un membru al echipei egiptene de anchetă u în tragedie şi-au găsit sfarşitul 224 de persoane

Anchetatorii incidentului în urma căruia Airbusul rusesc s-a prăbuşit în Peninsula Sinai, pe 31 octombrie, sunt "90% siguri" că un zgomot înregistrat de cutiile negre ale aeronavei corespund exploziei unei bombe, a declarat ieri un membru al comitetului de anchetă pentru Reuters. Şeful comitetului de anchetă Ayman al Moukaddam declara sambătă că un "zgomot" poate fi auzit în ultima secundă de înregistrare a conversaţiilor în cockpit. Însă el aprecia că era prea devreme pentru a trage concluzii, în contextul în care teza unui atentat cu bombă este evocată de mai multe zile de către serviciile secrete americane şi britanice pentru a explica distrugerea Airbusului, la bordul căruia se aflau 224 de persoane, marea majoritate cetăţeni ruşi. Airbusul A321 s-a prăbuşit la 23 de minute după ce a decolat din staţiunea Sharm el-Sheikh, în urmă cu opt zile. Militanţi din cadrul Statului Islamic (SI), care luptă împotriva forţelor de securitate egiptene în Peninsula Sinai, au revendicat doborarea avionului. "Indiciile şi analizele de pană acum ale sunetului de pe cutia neagră arată că a fost o bombă", a declarat un membru al echipei egiptene de anchetă, care a solicitat protecţia anonimatului din cauza subiectului sensibil."Suntem siguri 90% că a fost o bombă", a adăugat el. Această declaraţie reflectă un grad ridicat de siguranţă mai mare cu privire la cauza prăbuşirii, faţă de declaraţiile anterioare ale comitetului. Confirmarea faptului că jihadiştii au doborat avionul de linie ar putea să aibă un impact devastator asupra profitabilei industrii turistice egiptene, afectate de ani de tulburări politice şi, punctual, de deciziile de săptămana trecută ale Rusiei, Turciei şi altor ţări europene de a-şi suspenda zborurile cu Egiptul. Ea ar putea marca totodată o nouă strategie a grupării extremiste SI, care deţine controlul asupra unor vaste porţiuni din Siria şi Irak. Invitat să explice restul de 10% de dubiu, anchetatorul a refuzat să ofere detalii. Moukaddam a citat alte posibilităţi, sambătă, între care o explozie a combustibilului sau o supraîncălzire a bateriilor pe litiu. El preciza că fragmente de epavă s-au răspandit pe 13 kilometri "ceea ce sugerează o rupere în zbor".

11.000 de turişti ruşi au fost aduşi din Egipt în ultimele 24 de ore

Rusia a repatriat 11.000 de turişti ruşi din Egipt în ultimele 24 de ore, potrivit vicepremierului Arkadi Dvorkovici, citat de presa rusă, relatează Reuters online. Alte persoane erau aşteptate să sosească duminică, a anunţat vicepremierul citat de agenţia RIA Novosti. Aproximativ 80.000 de ruşi au rămas blocaţi în Egipt, după ce Kremlinul a suspendat toate zborurile cu Egiptul vineri, în urma prăbuşirii unui avion de linie rusesc în Peninsula Sinai.
Distrugătorul HMS Duncan a sosit în Marea Neagră

Distrugătorul britanic HMS Duncan, echipat cu rachete antiaeriene, a sosit ieri în Marea Neagră, unde urmează să participe, între alte evenimente, la exerciţii comune romano-britanice pană miercuri, în largul portului Constanţa. Manevrele urmează să se desfăşoare în apele internaţionale ale Mării Negre şi în apele teritoriale romane. În cadrul vizitei distrugătorului la Constanţa, militari de rang înalt romani şi britanici urmează să participe la o serie de evenimente, găzduite inclusiv la bordul navei. HMS Duncan este dotat cu lansatoare de rachete antiaeriene, tunuri şi mitraliere şi este specializat în lupta împotriva avioanelor, rachetelor antiaeriene şi antinavă. Pe parcursul escalei HMS Duncan în Romania, sunt programate vizite ale oficialilor militari britanici la autorităţile militare şi civile din municipiul Constanţa, iar marinarii militari romani şi britanici vor executa acţiuni comune de instruire, la cheu, la bordul navelor, pentru stabilirea procedurilor comune de operare în timpul exerciţiilor planificate să aibă loc în apele teritoriale ale Romaniei şi în apele internaţionale ale Mării Negre, potrivit Forţelor Navale romane. Ambasada Marii Britanii în Romania şi Organizaţia pentru Apărare şi Securitate din Regatul Unit organizează luni, la bordul distrugătorului, în Portul Constanţa, începand de la ora 11.00, Ziua Industriei de Apărare şi Securitate, un eveniment la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului roman al Apărării, oficiali guvernamentali şi companii romaneşti de profil. De asemenea, Federaţia Romană de Fotbal, în colaborare cu Ministerul Apărării şi Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Romania organizează, tot luni, un minicampionat de fotbal, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la desfăşurarea primului meci de fotbal care a avut loc pe pămant romanesc între marinarii britanici şi localnicii din zona comunei Partizani, judeţul Tulcea. Întrecerile sportive vor fi găzduite de Academia Navală "Mircea cel Bătran" din Constanţa. Nave de război NATO efectuează frecvent misiuni în regiune, după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei - în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, la Marea Neagră, şi a conflictului între forţele ucrainene şi rebele proruse în estul Ucrainei - şi după ce Alianţa Nord-Atlantică a decis să-şi consolideze prezenţa în mările Baltică şi Neagră, cu scopul de a oferi asigurări de securitate statelor de pe flancul de est.Papa Francisc promite că va continua reformele


Furtul unor documente care prezintă infracţiuni financiare şi lăcomia de la Vatican este o "crimă", a deplans Francisc ieri, după rugăciunea Angelus, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfantul Petru, promiţand să continue reformarea administraţiei sale, relatează AP în pagina electronică. Publicarea acestor documente secrete în două cărţi lansate pe piaţă săptămana aceasta "a fost o faptă deplorabilă, care nu ajută", a spus Papa în această primă intervenţie despre ultimul scandal VatiLeaks care afectează Sfantul Scaun. Cărţile "Negustori la Templu" a lui Gianluigi Nuzzi şi "Avariţia" a lui Emiliano Fittipaldi zugrăvesc proasta gestionare şi presupusa lăcomie de la Vatican şi sunt percepute ca făcand parte dintr-o amară luptă internă între reformatori şi vechea gardă. "Această realitate tristă cu siguranţă nu mă va abate de la reforma pe care o continuăm, eu şi colaboratorii mei, cu sprijinul vostru al tuturora", a spus Papa în aclamaţiile mulţimii. Între alte dezvăluiri, Nuzzi scrie în "Negustori la Templu" că preţul beatificării poate atinge o jumătate de milion de dolari şi spune povestea unui monsenior care ar fi spart zidul vecinului său, un preot bolnav, pentru a-şi extinde apartamentul. Fittipaldi afirmă, la randul său, că o fundaţie a unui spital pentru copii a plătit 200.000 de euro pentru renovarea apartamentului numărului doi de la Vatican de la vremea respectivă, cardinalul Tarcisio Bertone, şi că aproximativ 400.000 de euro, o sumă donată de credincioşi din întreaga lume pentru ajutorarea săracilor, a fost canalizată către plata administraţiei de la Vatican. Papa a subliniat că documentele divulgate sunt rezultatul politicii de reformare care a început şi că măsuri au fost deja luate în vederea rezolvării problemelor, "cu unele rezultate vizibile". Francisc a transformat într-o prioritate reformarea aparatului birocratic al Vaticanului - Curia - considerat un adevărat viespar de intrigi şi barfe. El a numit o comisie de opt experţi, în 2013, pe care a însărcinat-o să adune informaţii şi să prezinte recomandări, după ce dezvăluiri anterioare au contribuit la demisia istorică a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea. Doi foşti membri ai comisiei au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii cu privire la documente furate.

Zeci de persoane ucise în atacuri aeriene în apropiere de Damasc

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise, iar multe altele au fost rănite grav în atacuri aeriene la Duma, la periferia capitalei Damasc, potrivit unui ONG, relatează DPA online. "Printre morţi se află şase copii şi şapte femei", a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului cu sediul în Marea Britanie. Activişti din zona respectivă susţin că avioanele erau ruseşti, dar DPA precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii. Ei au precizat că avioanele au vizat piaţa Kouatly din Duma, langă capitală. Înregistrări video postate pe YouTube de către activişti surprind oameni ducand răniţi către dube, pentru a fi transportaţi departe de piaţă, cuprinsă de un incendiu. Săptămana trecută, un atac aerian similar, la Duma, care se află la est de Damasc, în regiunea Ghotta, s-a soldat cu cel puţin 57 de morţi şi peste 100 de răniţi. Ghotta de Est a fost vizată frecvent de atacuri aeriene ale forţelor loiale lui Bashar al-Assad. Observatorul a anunţat că bilanţul unui raid din noaptea de vineri spre sambătă, la Bou Kamal, a ajuns la 71 de morţi, între care se află şi şase copii. "Sunt în continuare multe persoane prinse sub dăramături, iar cei mai mulţi dintre răniţi se află în stare gravă. În principal sunt civili", a declarat pentru DPA Rami Abdel Rahman, directorul ONG-ului. El nu a spus dacă acestei raiduri în estul Siriei, în apropiere de frontiera cu Irakul, au fost efectuate de forţe ale regimului, de ruşi sau de coaliţia condusă de americani. Aceste atacuri aeriene au vizat o zonă controlată în mare parte de către Statul Islamic (SI). O coaliţie militară condusă de către Statele Unite efectuează, începand din septembrie 2014, atacuri aeriene împotriva forţelor SI şi altor extremişti. Rusia, un aliat apropiat al preşedintelui sirian al-Assad, şi-a început atacurile aeriene împotriva forţelor rebelilor din cadrul opoziţiei şi grupării jihadiste pe 30 septembrie.

Portugalia vrea să renunţe la austeritate

Comisia Naţională a Partidului Socialist (PS) portughez, un fel de "parlament" intern, a aprobat sambătă seara un program de guvernare susţinut de către o alianţă fără precedent a stangii, cu scopul de a "întoarce pagina austerităţii", relatează AFP în pagina electronică. Însă, acest program ar urma să respecte totodată "angajamentele europene şi internaţionale" ale ţării. Cu o majoritate zdrobitoare de 163 de voturi, din 172 de participanţi, această instanţă colegială a adoptat documentul prezentat de către Antonio Costa, liderul socialiştilor. Textul are "la bază programul PS", a precizat Costa, dar "integrează totodată modificări care decurg" din acorduri, anunţate cu o zi înainte, cu Partidul Comunist, Blocul de Stanga (apropiat de Syriza, la putere în Grecia) şi Verzi. Această uniune de stanga - fără precedent în ultimii 40 de ani de democraţie portugheză - este hotărată să îndepărteze de la putere Executivul de drepta condus de către Pedro Passos Coelho, care şi-a pierdut majoritatea absolută în Parlament în urma alegerilor legislative de la 4 noiembrie şi să o înclocuiască cu un Guvern socialist. Comisia Politică a PS, altă instanţă conducătoare a formaţiunii, urmează să se reunească duminică seara pentru a se pronunţa în legătură cu formarea unui Executiv socialist.

Teste de rachetă efectuate de US Navy în largul Californiei

Marina americană (US Navy) a lansat o rachetă nearmată de la bordul unui submarin, în largul coastelor din sudul Californiei, a cărei dară luminoasă a trecut ca fulgerul peste stat şi a fost vizibilă inclusiv din Nevada şi Arizona, relatează AP în pagina electronică. Un purtător de cuvant al Marinei a declarat pentru The San Diego Union-Tribune că Programele Sistemelor Strategice ale Marinei (NSSP) au efectuat testarea rachetei pe mare, sambătă, de la bordul submarinului USS Kentucky, dotat cu rachete balistice. Comandorul Ryan Perry a precizat că lansări sunt efectuate frecvent, pentru a asigura fiabilitatea continuă a sistemului şi că informaţiile despre aceste lansări sunt clasificate înainte de tiruri. Lipsa de informaţii despre darele de lumină, la căderea serii, a determinat o avalanşă de apeluri telefonice către forţele de ordine şi un val de postări de imagini şi înregistrări video pe reţelele de socializare. Era neclar dacă testarea avea vreo legătură cu redirecţionarea zborurilor nocturne către şi de pe Aeroportul Internaţional de la Los Angeles, din cauza activării militare a spaţiului aerian. Avioane sosesc şi decolează de obicei peste Pacific de la miezul nopţii şi pană la ora 6.30 dimineaţa, pentru reducerea zgomotului, însă ele făceau lucru către est de aeroport.

Alegeri legislative istorice din Myanmar

Opozanta Aung San Suu Kyi a votat duminică în Myanmar, în cadrul unor alegeri legislative istorice, în măsură să-i propulseze partidul la putere, după decenii de disidenţă, relatează AFP în pagina electronică. Înconjurată de sute de jurnalişti, inclusiv AFP, Aung San Suu Kyi şi-a introdus buletinul de vor în urnă, într-o şcoală din Yangon, după care a fost aclamată de către susţinători, care au strigat "Victorie!". Aung San Suu Kyi, îmbrăcată în roşu, culoarea partidului ei - Liga Naţională pentru Democraţie (LND) - nu a făcut nicio declaraţie de presă. Ea urma să se ducă în circumscripţia sa electorală, Kawhmu, la cateva ore de Yangon, unde opozanta a fost aleasă deputată în alegerile legislative parţiale din 2012.Toată atenţia presei este îndreptată, de mai multe zile, asupra celei care a petrecut peste 15 ani sub supraveghere la domiciliu şi care a votat pentru a doua oară, în ţara sa, la varsta de 70 de ani. De la miezul nopţii de sambătă spre duminică, presa internaţională, venită în masă să acopere acest scrutin, asistă la acest moment istoric.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.