Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Catastrofa aviatică în Egipt: Înaintea prăbuşirii a fost detectată căldură în jurul avionului

Ziarul de Vrancea
4 nov 2015 574 vizualizări
Sistemele radar prin satelit americane au detectat căldură în jurul avionului rus căzut sâmbătă în Egipt, chiar înaintea prăbuşirii, potrivit afirmaţiilor a doi oficiali americani

Un avion Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalîmavia, cunoscută şi sub numele de Metrojet, având la bord 224 de persoane, toţi ruşi cu excepţia a trei ucraineni, s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţa în deşertul Sinai, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din staţiunea Sharm el-Sheik, cu destinaţia Sankt Petersburg. Un oficial american a declarat, sub acoperirea anonimatului, că posibilitatea lovirii avionului Airbus A321-200 de către o rachetă este exclusă, conform Associated Press. Unii experţi în aviaţie au sugerat în zilele trecute că o bombă a fost cea mai probabilă cauză a prăbuşirii avionului companiei ruse, în timp ce alţii au dat ca exemplu un incident din 2001 în care un avion şi-a avariat fuselajul la aterizare.
Anterior, oficiali ruşi au susţinut că avionul s-a dezintegrat în aer, însă marţi Ministerul Aviaţiei Civile egiptean a precizat că nu există dovezi în sprijinul acestei ipoteze.
La scurt timp după incident, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a subliniat necesitatea de a nu trage concluzii incorecte înaintea anunţării rezultatelor anchetei. "Este o chestiune complicată, iar ancheta cuprinzătoare ar putea dura câteva luni", a spus Al-Sissi.
Un număr de 144 dintre cele 224 de victime au fost transportate la Sankt Petersburg, a anunţat ambasadorul rus la Cairo, Serghei Kerbacenko. Majoritatea pasagerilor avionului Airbus A321-200 erau din zona metropolei din nord-vestul Rusiei.

Femeie acuzată de adulter, lapidată de talibani în Afganistan

O femeie în vârstă de 22 de ani a fost lovită cu pietre până când a fost ucisă de către un grup de bărbaţi, identificaţi ca fiind insurgenţi talibani, după ce a fost acuzată de adulter.  Un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Ghor (centru), Abdul Hai Khateby, a declarat ieri că femeia, identificată doar ca Rokhshana, a fost aruncată într-o groapă săpată în pământ şi lapidată până la moarte. Khateby a precizat că Rokhshana a fost acuzată de faptul că a fugit de acasă şi de adulter. Această crimă a fost comisă pe 24 octombrie, într-un sat situat la aproximativ 45 de kilometri nord de Firozkoh, capitala provinciei Ghor. Zona respectivă se află sub controlul insurgenţilor talibani, "care îşi aplică propriile legi barbare", a declarat purtătorul de cuvânt. Lapidarea este ilegală potrivit Constituţiei afgane. Lapidările sunt neobişnuite, dar nu lipsesc în Afganistan. Femeile sunt principalele victime ale lapidărilor în această ţară.

Un avion prăbuşit în Sudanul de Sud a provocat moartea a 41 de persoane

Avionul cargo rusesc prăbuşit ieri la scurt timp după decolarea din capitala Sudanului de Sud a provocat moartea a 41 de persoane aflate la bord şi la sol, au declarat un oficial şi un martor, citaţi de Reuters. Un membru al echipajului aeronavei şi un copil aflat la bord au supravieţuit, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ateny Wek Ateny. Coada şi alte fragmente ale avionului erau împrăştiate de-a lungul malurilor fluviului Nil, în apropiere de aeroportul din Juba, capitala ţării. Aproximativ 20 de persoane s-ar fi putut afla la bordul avionului cargo, respectiv membrii echipajului şi probabil 10-15 pasageri, a precizat Ateny. El a adăugat că au fost ucise de asemenea mai multe persoane aflate la sol, întrucât avionul Antonov s-a prăbuşit în apropierea unor pescari. "Nu ştim exact numărul persoanelor ucise la sol", a precizat el.
Un ofiţer de poliţie care nu şi-a prezentat numele a declarat că cel puţin 41 de persoane au murit, precizând că numărul victimelor ar putea creşte.
Un alt martor citat de Reuters a afirmat că a văzut 41 de cadavre la locul prăbuşirii aeronavei.

Aproximativ 800.000 de migranţi au "intrat ilegal" în UE în 2015

Aproximativ 800.000 de "intrări ilegale" în Uniunea Europeană au fost numărate de la începutul anului, a declarat Fabrice Leggeri, directorul Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor externe Frontex. Leggeri, care avertizează că afluxul migranţilor în Europa probabil încă "nu şi-a atins paroxismul", îi îndeamnă pe liderii europeni să-i plaseze în retenţie pe solicitanţii de azil ale căror cereri sunt respinse, în vederea unei repatrieri "rapide" în ţara de origine.
Acest număr depăşeşte ultimele estimări ale Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), însă modul în care numără Frontex permite înregistrarea unei persoane de mai multe ori, preciza agenţia la jumătatea lui octombrie. "Cel care a intrat ilegal şi nu are niciun drept de azil este necesar să fie trimis rapid în ţara sa", a insistat Leggeru, apreciind că UE are nevoie de "structuri de primire" în care migranţi "să poată fi închişi, la nevoie".
Directorul Frontex îndeamnă statele europene să-şi "utilizeze în mod mai consecvent" dreptul, prevăzut în texte europene, de a plasa în detenţie, "până la 18 luni", un străin aflat într-o situaţie ilegală, în vederea "organizării întoarcerii acestuia". Acest subiect este principalul punct de discordie în cadrul coaliţiei guvernamentale din Germania, cea mai importantă ţară de primire a unor candidaţi la azil.
Conservatorii vor să se creeze "zone de tranzit" de-a lungul frontierei, care să permită reţinerea migranţilor pe timpul examinării accelerate a dosarului, la fel ca pe aeroporturi. Social-democraţii refuză acest lucru, denunţând "tabere de masă" sau "zone de detenţie", pe a căror utilitate o contestă

Adolescenţii americani petrec nouă ore pe zi pe dispozitive digitale

Adolescenţii din Statele Unite petrec în medie nouă ore pe zi pe "media de divertisment" pe computerele sau smartphone-urile lor, fără a socoti timpul când folosesc digital media pentru teme, potrivit rezultatelor unui studiu publicat ieri. Copiii mai mici cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani petrec în medie şase ore pe zi, potrivit anchetei realizate de grupul Common Sense Media.
Rezultatele arată diferenţe distincte între sexe, venitul familiei şi rasă. Studiul a constatat un "decalaj semnificativ de egalitate digitală" între copiii cu venituri mai mici şi cei din familii mai bogate, care pot mai uşor să aibă acces la calculatoare, tablete sau smartphone-uri. S-a constatat că băieţii petrec mai mult timp cu jocurile video decât fetele — 56 de minute pe zi, faţă de şapte minute. Fetele petrec 92 de minute pe zi pe social media, în timp ce băieţii petrec în medie mai puţin de 40 de minute pe reţelele sociale, potrivit studiului.

PLDM face apel la Curtea Constituţională pentru păstrarea lui Streleţ

Facţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) a depus ieri o sesizare la Curtea Constituţională cerând revizuirea hotărârii legislativului prin care a fost demis joia trecută guvernul condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ. Această hotărâre, potrivit reprezentanţilor PLDM, este neconstituţională şi contravine statului de drept.
Facţiunea PLDM a sesizat Curtea Constituţională, cerând ca aceasta să declare neconstituţională Hotărârea Parlamentului nr.180 prin care a fost demis guvernul lui Valeriu Streleţ, în condiţiile în care nicio probă (privind complicitatea la corupţie a premierului) nu a fost adusă în faţa deputaţilor, a declarat deputatul liberal-democrat Ştefan Creangă. "Noi considerăm că aceasta contravine statului de drept", a spus el. A doua cerinţă, potrivit acestuia, este ca instanţa să se pronunţe în problema dacă poate fi demis un guvern pentru suspiciuni de corupţie "în absenţa unor probe penale".
Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie printr-o moţiune de cenzură, iniţiată de socialişti şi comunişti şi care a fost susţinută de Partidul Democrat (PD), care împreună cu PLDM şi Partidul Liberal făceau parte din Alianţa pentru Integrare Europeană-3. Guvernul lui Streleţ a căzut după doar 90 de zile de activitate.
Autorii moţiunii l-au acuzat pe premierul Streleţ de complicitate la acte de corupţie prin sprijinul acordat fostului său şef de partid Vlad Filat, aflat în prezent în arest preventiv sub acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.