Internațional

Ordinul Arhitecţilor: Tragedia de la Colectiv, un potenţial de dezastru de dimensiuni nebănuite

Ziarul de Vrancea
3 nov 2015 739 vizualizări
Foarte mulţi dintre cei care construiesc fac asta începând cu o mare economie, spune preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Ţigănaş, a declarat că situaţia cluburilor, barurilor sau restaurantelor care nu respectă normele de siguranţă este extrem de gravă şi, probabil, extrem dificil de apreciat. "Ea nu este nici pe departe un caz izolat, această tragedie reprezentând de fapt un potenţial de dezastru care are dimensiuni nebănuite. Este vorba de o stare a lucrurilor în cultura construirii şi evident că ne pune pe gânduri şi trebuie intervenit de la nivelul conceptual până la cel operaţional, pe toate planurile", a spus Ţigănaş. Preşedintele OAR a precizat că în cazul construcţiilor noi există o procedură destul de bine definită de proiectare, autorizare, avizare, recepţie şi utilizare, însă situaţia construcţiilor existente este mai gravă, mai ales dacă ele au fost gândite pentru alte funcţionări şi sunt transformate. "Situaţia de la clubul care a ars face parte din această categorie, iar aici nu se respectă legea masiv, pentru că de fapt orice schimbare de destinaţie cu aceeaşi funcţiune care se transformă, trebuie să treacă printr-un proces de autorizare de construire şi acest lucru nu se întâmplă masiv", a mai spus Ţigănaş.
Întrebat dacă în amenajarea unui spaţiu ca cel de la clubul Colectiv sunt cooptaţi arhitecţii, preşedintel OAR a precizat că, aşa cum ştie toată lumea, recursul la arhitecţi este foarte slab în România. "Se ştie că în România improvizaţia este o procedură curentă şi foarte mulţi dintre cei care construiesc fac lucrul acesta începând cu o mare economie, adică nerecurgând la un profesionist pentru a gândi lucrurile corect. Aici suntem într-o situaţie absolut dramatică. Unii dintre noi sunt de vină pentru că acceptă intervenţii neprofunde, parţiale, la limita obţinerii unor documente şi fără să îşi urmărească transpunerea în realitate a proiectărilor pe care le-au făcut. Orice amenajare trebuie să fie realizată de profesionişti calificaţi", a explicat Ţigănaş. Acesta a vorbit şi despre situaţia clădirilor cu risc seismic, precizând că este foarte posibil ca şi unele construcţii care nu au primit bulină roşie să fie, de fapt, nesigure. "Ar trebui cumva introdusă şi conştientizată această procedură în ideea că orice intervenţie asupra unei construcţii este un act de contruire. El trebuie adus la cunoştiinţa autorităţii care decide care este calea pentru intervenţie. (...) La ora actuală este o singură procedură care îţi cere aceleaşi avize pentru modificarea unei ferestre sau pentru modificarea integrală a unei construcţii complexe. E vorba de o nuanţare care să nu mai creeze acest apetit al celor care au de făcut o lucrare minoră şi care evită legalitatea pentru că birocraţia este chinuitoare" a mai spus preşedintele OAR.

Blaga: Cel puţin jumătate din şcoli funcţionează fără PSI

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga spune, întrebat despre tragedia de la Clubul Colectiv, că, din ceea ce ştie, la un moment dat nici Sala Palatului din Bucureşti nu îndeplinea condiţiile PSI şi că trebuie verificate toate instituţiile statului, jumătate dintre şcoli neavând aceste autorizări. Întrebat, ieri, dacă o primărie putea să dea o autorizaţie pentru un club, Blaga a răspuns: "Am înţeles că pentru a se putea acţiona mai uşor au fost aprobări pe declaraţiile pe propria răspundere, chestia aceasta este nouă, de vreun an şi ceva. Este ilogic să funcţioneze fără aprobarea autorizării PSI. Este foarte grav. Dar dacă mergem şi verificăm toate instituţiile statului jumătate dintre şcoli funcţionează ilegal din acest punct de vedere. Ştiu precis că la un moment dat nici Sala Palatului nu îndeplinea astfel de condiţii acolo. Ar trebui să respectăm cu toţii legea, iar aprobările să fie date în cunoştinţă de cauză. Chiar dacă sunt pe proprie răspundere, trebuie să fie verificate ulterior".
Clubul Colectiv nu avea autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

Costin Mincu: O parte din mine a murit pe 30 octombrie

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, transmite, prin avocatul său, că este împietrit de durere după tragedia de vineri. Mesajul lui a fost postat de către avocatul său, Vlad Hosu, pe pagina Facebook. "Sunt împietrit de durerea din mine şi din jurul meu. Am pierdut colegi şi prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toţi. Alţii se zbat la margine de viaţă, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toţi, în gând, în fiecare clipă de acum şi până voi închide ochii”, spune patronul clubului. Acesta susţine că a vrut să facă o poveste frumoasă din Colectiv, dar că povestea s-a sfârşit printr-un coşmar. "Am vrut să fac din Colectiv o poveste frumoasă, pentru că am crezut mereu în pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfârşit printr-un coşmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. Aş vrea să pot şterge lacrimile de pe obrajii celor care-i plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în faţa judecăţii. Regret enorm ce s-a întâmplat”, a mai spus Costin Mincu.
Cei trei patroni ai Clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost reţinuţi luni, pentru ucidere din culpă.

Un artificier a fost în club în seara incendiului

Artificiile folosite în Clubul Colectiv au fost puse de un artificier angajat al firmei care a vândut materialele pirotehnice pentru spectacolul de vineri seară, au declarat ieri surse judiciare. Potrivit surselor citate, show-ul pirotehnic a fost asigurat de un artificier autorizat, Marian Moise, în vârstă de 31 de ani. În urma incendiului, acesta a fost rănit şi se află internat la Spitalul "Bagdasar-Arseni", în stare stabilă, au precizat sursele citate.
Anchetatorii suspectează că incendiul s-a produs pentru că artificiile nu ar fi fost puse la distanţa potrivită faţă de structurile inflamabile din zona în care a fost organizat spectacolul. Potrivit cercetărilor făcute până în prezent, pentru artificiile folosite vineri seară în Clubul Colectiv nu era necesară autorizaţie de la ISU, întrucât acestea făceau parte din clasele I şi II, care pot fi folosite în interior.
Potrivit unor informaţii ale anchetatorilor, Golden Ideas Fireworks Artists din Bucureşti este firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din clubul Colectiv. Conform datelor de la Registrul Comerţului, Daniela Ioana Niţă, în vârstă de 38 de ani, este acţionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din acţiuni, în timp ce Cristian Mihai Niţă, în vârstă de 31 de ani, are 20% din acţiuni. Surse judiciare au declarat că Daniela Ioana Niţă va fi audiată, în perioada următoare, de către procurori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lucrator, acum 3094 zile, 16 ore, 7 minute, 29 secunde
sa verifice cum se fac blocurile in focsani mai nou. In proiect este fier beton de 20 si ei pun de 12 ca las ca merge. Am vazut ca si eu am lucrat la un astfel de constructor foarte renumit si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.