Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Doi editori ai unei publicaţii de opoziţie din Turcia, arestaţi de autorităţi

Ziarul de Vrancea
3 nov 2015 387 vizualizări
Doi editori ai unei publicaţii din Turcia care critică guvernarea statului au fost arestaţi şi exemplarele ultimului număr al revistei au fost confiscate, la o zi după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a câştigat alegerile generale de duminică din Turcia.

Arestările au avut loc după ce revista săptămânală Nokta a deschis ultimul număr cu un articol anti-guvernării Turciei, cu titlul: "Luni, 2 noiembrie, începutul războiului civil turc", la o zi de la alegerile generale din Turcia, câştigate de AKP, partidul din care fac parte preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul turc, Ahmet Davutoglu. Pe prima pagină a publicaţiei apărea o fotografie a lui Erdogan, fondatorul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării.
Marţea trecută (27 octombrie), poliţia turcă a efectuat razii la birourile unui grup media care critică deciziile lui Erdogan, razii finalizate cu retragerea licenţei de emisie a două posturi televizate de ştiri.
Criticii au acuzat, în mod repetat, Guvernul Turc şi pe Erdogan pentru îngrădirea libertăţii de exprimare a presei, subliniind că Erdogan a devenit din ce în ce mai autoritar de când a devenit preşedinte în august 2011 şi că numărul celor puşi sub acuzare pentru presupusele insulte aduse la adresa lui a crescut. Editorii altor publicaţii turceşti care critică guvernarea Turciei au declarat că se aşteaptă la o perioadă de mare represiune după ce AKP a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile generale de duminică.
Săptămâna trecută, doi minori, cu vârste de 12 şi 13 ani, au fost puşi sub acuzare de autorităţile turce, pentru că l-au insultat pe preşedintele turc, distrugând un afiş cu imaginea acestuia.

Obama ironizează republicanii: Dacă nu fac faţă moderatorilor TV, chinezii şi ruşii nu îşi fac griji

Preşedintele american, Barack Obama, i-a ironizat luni seara pe candidaţii republicani la prezidenţiale, apreciind că, dacă nu pot face faţă unor moderatori de televiziune, "chinezii şi ruşii nu vor fi prea îngrijoraţi" în legătură cu ei. În timpul unei strângeri de fonduri organizate de democraţi luni seara la New York, Obama a declarat că plângerile candidaţilor republicani cu privire la moderatorii unei dezbateri electorale găzduite de postul de televiziune CNBC nu oferă o imagine încurajatoare pentru abilităţile lor de guvernare. "Aţi observat că toţi aceşti candidaţi spun «Obama este slab. Putin îi aruncă nisip în ochi. Când voi discuta eu cu Putin, se va îndrepta»", a afirmat preşedintele SUA. "Apoi se dovedeşte că ei nu pot face faţă unor moderatori de la CNBC la dezbatere. Daţi-mi voie să vă spun că, dacă nu puteţi face faţă acestor tipi, nu cred că chinezii şi ruşii vor fi prea îngrijoraţi în legătură cu voi", a continuat Obama.
Republicanii au criticat o dezbatere electorală între candidaţii partidului organizată de postul de ştiri financiare săptămâna trecută, afirmând că întrebările au fost lipsite de substanţă, iar moderatorii nu au respectat standardele stabilite în prealabil. Obama a mai spus luni seară că republicanii "observă o realitate diferită" asupra unor probleme ca sistemul de sănătate, schimbările climatice şi economia. "În opinia lor, totul era bine în 2008", a declarat Obama, referindu-se la perioada când a candidat el la preşedinţie. "Când treceam prin cea mai gravă criză economică din viaţa noastră, şomajul şi rata celor neasiguraţi erau mari, eram dependenţi de petrolul străin, iar (Osama) ben Laden era încă liber. Aceasta se pare că era epoca de aur pe care eu am distrus-o", a adăugat preşedintele.

O deputată eliminată dintr-un partid de extremă-dreapta, după declaraţii antisemite

Partidul austriac de extremă-dreapta (FPO) a solicitat demisia din funcţia de parlamentar al unuia dintre membrii săi, Susanne Winter, care este acuzată pentru declaraţii antisemite. FPO a cerut, printr-un comunicat difuzat luni seară, deputatei Susanne Winter să demisioneze din funcţia de parlamentar şi să plece din partid, sub sancţiunea de a fi exclusă, după ce ar fi postat nişte declaraţii antisemite pe pagina sa de Facebook. Deputata, în vârstă de 58 de ani, este acuzată că a postat un mesaj antisemit în care sunt prezentate ca probleme "banii sioniştilor" şi "evreii". "Este bine că îmi citiţi cuvintele de pe buze", a postat ea pe Facebook. Winter a adăugat că "sunt multe lucruri despre care nu sunt autorizată să vorbesc. Ceea ce mă încântă cu atât mai mult este că sunt oameni curajoşi şi independenţi". Acest mesaj a provocat indignarea a mii de politicieni austrieci.
Susanne Winter s-a apărat, declarând că reacţia sa a fost una relativă faţă de un alt mesaj, dar că partidul din care face parte a considerat că a întrecut limita făcând astfel de declaraţii.
FPO încearcă să-şi creeze o imagine mai puţin extremistă sub conducerea lui Heinz-Christian Strache, succesorul lui Jörg Haider.
Sondajele recente plasează FPO în topul partidelor pe care le-ar vota alegătorii la nivel naţional, în condiţiile în care următoarele alegeri electorale vor avea loc abia în 2018.

Un satelit a detectat o posibilă explozie la bordul avionului rusesc

Un satelit american cu infraroşu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusesc prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, provocată de o bombă sau de combustibilul din rezervor, au declarat oficiali americani din domeniul apărării.
Avionul de tip Airbus A321 al companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă. Deşi au apărut speculaţii că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă, oficialii americani precizează că imaginile din satelit nu susţin această teorie.
Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că un satelit american cu infraroşu a detectat o izbucnire de căldură în acelaşi loc şi timp cu prăbuşirea avionului rusesc. Potrivit oficialului, analiştii americani consideră că ar fi putut fi o explozie la bordul avionului, fie la rezervorul de combustibil, fie provocată de o bombă, dar nu există niciun indiciu că o rachetă sol-aer ar fi doborât aeronava. Acelaşi satelit cu infraroşu ar fi putut detecta o eventuală rachetă lansată de la sol.
Un alt oficial american din domeniul apărării a confirmat că imaginile din satelit au detectat o explozie în aer deasupra Peninsulei Sinai, în acelaşi moment. "Avionul s-a dezintegrat la altitudine foarte mare", când "a avut loc o explozie", a precizat oficialul.
La rândul său, şeful Direcţiei Naţionale de Informaţii din SUA, James Clapper, a declarat luni că nu există deocamdată "nicio dovadă directă privind o implicare teroristă" în prăbuşirea avionului.
Gruparea Stat Islamic în Egipt a afirmat sâmbătă pe Twitter că a doborât avionul, din cauza raidurilor ruse în Siria, însă informaţia nu a fost confirmată de Rusia, iar autorităţile egiptene susţin că niciun indiciu nu duce la concluzia că aeronava a fost doborâtă. Totuşi, un oficial rus a declarat că avionul s-a dezintegrat în aer, fragmente din epavă fiind împrăştiate pe o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi.

Premierul Suediei critică atitudinea antiimigraţie a ţărilor est-europene

Premierul Suediei, Stefan Löfven, a denunţat atitudinea egoistă a unor state central şi est-europene faţă de primirea imigranţilor extracomunitari, subliniind că această abordare este incompatibilă cu valorile europene.
"Pot înţelege de ce actuala criză a imigranţilor generează preocupări", a declarat Stefan Lofven într-un interviu acordat Financial Times. "Dar a spune că aceasta nu este problema mea, a nu accepta musulmanii - nu cred că această atitudine este parte a valorilor europene, nu pot înţelege această atitudine", a subliniat premierul Suediei, referindu-se la ţări central şi est-europene care au o atitudine reticentă faţă de acceptarea extracomunitarilor. "Uniunea Europeană trebuie să abordeze această criză în solidaritate. Una, două sau trei ţări nu pot suporta singure atâţia imigranţi", a spus Löfven, un social-democrat aflat în fruntea unui guvern de coaliţie minoritar.
Consiliul UE a stabilit, în septembrie, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE.
România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

La fiecare zece minute în lume se naşte un copil apatrid

La fiecare zece minute se naşte în lume un copil fără naţionalitate, o problemă exacerbată de conflictul din Siria care a dus la cea mai gravă criză a migraţiei din Europa după 1945, a indicat ieri ONU, care vrea să elimine statutul de apatrid până în 2024. Conform unui raport care urmează să fie prezentat azi la sediul ONU de la New York de către Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, "problema se va amplifica".
În ţările în care locuiesc cele mai numeroase 20 de grupuri de persoane apatride (statele cele mai afectate fiind Myanmar, Coasta de Fildeş şi Thailanda), cel puţin 70.000 de copii apatrizi se nasc în fiecare an.
"În perioada limitată în care copiii învaţă să fie copii, situaţia de apatrid poate agrava probleme care îi vor bântui de-a lungul copilăriei şi, astfel, îi poate condamna la o viaţă de discriminare, frustrare şi deznădejde", a precizat Guterres.
În timpul conflictelor, absenţa înregistrării naşterii creează un risc extrem de ridicat ca refugiaţii şi imigranţii să ajungă apatrizi. Discriminarea — bazată pe apartenenţa etnică, de rasă, religie sau gen — constituie principala cauză de apatridie în lume.
În urmă cu un an, UNHCR a lansat o campanie menită a pune capăt statutului de apatrid până în 2024. Agenţia a făcut apel la toate statele să le permită copiilor să obţină naţionalitatea ţării în care sunt născuţi, să abroge legile care le împiedică pe mame să-şi transmită naţionalitatea, să elimine legile şi practicile discriminatorii şi să garanteze înregistrarea universală a naşterilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.