Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Siesta funcţionează ca un medicament în cazul hipertensiunii arteriale

Ziarul de Vrancea
2 nov 2015 1043 vizualizări
O mică siestă la începutul după-amiezii duce la scăderea presiunii arteriale la persoanele hipertensive şi contribuie probabil la apariţia acesteia la altele - se arată într-un studiu realizat de cercetători greci.

Calitatea somnului joacă un rol important în riscul de a dezvolta o hipertensiune. Insomnia, somnul neodihnitor, sindromul de apnee obstructivă, frecventele treziri nocturne, toate pot influenţa negativ presiunea arterială. În acest context, fie că există probleme de somn nocturn sau nu, siesta poate fi benefică în cazul hipertensiunii diagnosticate şi tratate, dar nu şi neapărat controlate.
Cercetătorii greci s-au ocupat de această chestiune efectuând teste pe câteva sute de pacienţi hipertensivi (bărbaţi şi femei în număr relativ egal). Au fost luaţi în considerare mai mulţi parametri, printre care situaţia profesională, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, de sare sau cafea, indicele de masă corporală (OMC). Au fost constituite două grupe, într-una fiind cuprinşi participanţii care făceau o mică siestă (circa 20 de minute) după masa de prânz şi în cealaltă, cei care nu se odihneau deloc după dejun.
Rezultatul a arătat că în "grupul siestă" valorile presiunii arteriale au scăzut. Scăderea nu a fost spectaculoasă, dar destul de semnificativă, permiţând cercetătorilor să sugereze că siesta duce la reducerea cu 10% a riscului cardiovascular.
Recomandarea cercetătorilor este ca persoanele hipertensive să găsească puţin timp după-amiază să se odihnească, siesta fiind benefică şi pentru alte funcţii (cum ar fi memoria).

Terapie revoluţionară contra cancerului pe bază de "grenade" microscopice

O terapie ce are la bază "grenade" microscopice, alimentate cu căldură şi care explodează la nivelul tumorilor din organism, a fost creată de cercetătorii din Manchester. Studiul despre noua tehnică medicală va fi prezentat la o conferinţă organizată în această săptămână de National Cancer Research Institute din Marea Britanie.
Terapia foloseşte lipozomii - mici bule de grăsime care transportă diverse substanţe în organism - pentru a elibera medicamente cu rol toxic împotriva tumorilor, atunci când temperatura lor începe să crească. "Grenadele" microscopice au fost concepute cu scopul de a evita efectele negative ale terapiilor anticancer convenţionale, deoarece medicamentele respective vizează doar tumorile. Experţii spun că noua tehnologie, care s-a dovedit eficientă în testele pe animale, va reprezenta "Sfântul Graal în nanomedicină".
Medicii oncologi au dorit să se folosească de abilităţile de transport ale acestor sfere de grăsime, făcându-le să transporte prin organism, în condiţii de siguranţă, diverse medicamente toxice, direct către tumori.
"Dificultatea a fost aceasta: cum să eliberăm acele substanţe atunci când ele ajung la ţintele lor?", a spus profesorul Kostas Kostarelos, cercetător la Universitatea Manchester, coordonatorul studiului. Experţii de la Laboratorul de Nanomedicină din Manchester, afiliat universităţii citate, au creat lipozomi impermeabili la apă la temperatura normală a organismului. Dar, atunci cand temperatura creşte la 42 de grade Celsius, acei lipozomi devin permeabili. Profesorul Kostarelos spune că anumiţi plasturi termici ar putea fi utilizaţi pentru a încălzi tumorile aflate la suprafaţa corpului, precum cancerele de piele, de cap şi de gât.
Sonde microscopice ar putea la rândul lor să încălzească tumorile din organism. Medicii discută şi despre posibilitatea de a utiliza ultrasunete pentru a încălzi tumorile interne. În primele teste efectuate pe şoarecii care sufereau de melanom, medicii au constatat o absorbţie masivă a medicamentelor anticancer la nivelul tumorilor, folosind grenadele termice. Tehnica respectivă a determinat o ameliorare în ceea ce priveşte rata de supravieţuire.

Tot mai mulţi refugiaţi, atacaţi în Germania

Persoane înarmate cu bâte de baseball au atacat solicitanţi de azil din Magdeburg, iar alţi imigranţi au fost hărţuiţi şi bătuţi în oraşele germane Wismar şi Jena, în timp ce casele unor refugiaţi au fost incendiate, potrivit poliţiei germane.
Aproximativ 20 de atacatori au agresat doi refugiaţi care stăteau în faţa unui centru de adăpost din oraşul Wismar, a transmis duminică poliţia germană. Alţi trei refugiaţi au fost răniţi în oraşul saxon Magdeburg, situat la aproximativ 200 de kilometri sud de Wismar, când un grup de 30 de persoane i-a atacat folosind bâte de baseball. Ofiţeri de poliţe îmbrăcaţi civil au reuşit să intervină şi să aresteze un suspect în vârstă de 24 de ani.
Tot în weekend, un bărbat sirian a fost rănit de cioburi de sticlă, atunci când un dispozitiv explozibil a fost detonat în faţa ferestrei sale dintr-un adăpost pentru refugiaţi în Freital, Saxonia. Ministrul de Externe al Saxoniei, Markus Ulbrig, a condamnat atacul "laş şi cu sânge rece". Cei responsabili de explozie trebuie să ştie "că nu există un loc pentru ei în societate", a spus Ulbrig.
Un alt refugiat a fost atacat într-o staţie de tramvai în oraşul Jena, duminică dimineaţa, potrivit poliţiei, iar un bărbat în vârstă de 43 de ani au fost arestat în apropiere de Hanovra, pentru declanşarea unui incendiu la casa unei familii de solicitanţi de azil din Muntenegru. Mai multe clădiri destinate viitoarelor adăposturi pentru refugiaţi au fost de asemenenea ţinte ale incendiilor din weekend. Atacurile asupra adăposturilor pentru refugiaţi, protestele şi violenţa au înregistrat creşteri în Germania, în contextul în care aceasta se aşteaptă să primească 800.000 de persoane până la finalul anului.

Liderul Al-Qaida face apel la unitatea jihadiştilor împotriva Rusiei şi Occidentului

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, le-a cerut susţinătorilor musulmani să se unească pentru a înfrunta ameninţarea venită din partea Occidentului şi a Rusiei în Siria şi Irak, într-o înregistrare care sugerează mai multă unitate între reţeaua teroristă şi gruparea Stat Islamic. "Americanii, ruşii, iranienii, alawiţii şi Hezbollah îşi coordonează războiul împotriva noastră - noi chiar nu suntem capabili să încetăm luptele între noi şi să ne îndreptăm eforturile împotriva lor?", a spus Zawahiri, într-o înregistrare audio publicată pe Internet.
Momentul în care a fost realizată înregistrarea nu este clar, dar referirile la agresiunea rusă sugerează că a fost făcută după ce Rusia, un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat raiduri aeriene împotriva grupurilor de opoziţie şi a grupării Stat Islamic în Siria, la 30 septembrie.
Într-o înregistare difuzată în septembrie, Zawahiri aprecia că gruparea Stat Islamic şi liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, nu au legitimitate, dar preciza că susţinătorii săi li se vor alătura în lupta împotriva coaliţiei occidentale din Irak şi Siria, dacă va fi posibil. "Fraţii mei mujahedini din toate locurile şi grupurile (...) ne confruntăm cu agresiune din partea Americii, Europei şi Rusiei (...) astfel că depinde de noi să fim uniţi din Turkistanul de Est până în Maroc", a precizat Zawahiri.
Gruparea Stat Islamic, care controlează zone importante din Irak şi Siria, a făcut apel la jihad împotriva Rusiei şi Statelor Unite, ca răspuns la raidurile aeriene care îi vizează pe luptătorii săi din Siria.
Orice cooperare între Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic ar complica eforturile de a stabiliza Orientul Mijlociu, unde grupurile militante au câştigat influenţă şi au sporit atacurile după ce revoltele arabe din 2011 au înlăturat de la putere autocraţi care le ţinuseră sub control.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.