Internațional

Cei mai înalţi oameni de pe planetă sunt dependenţi de lapte şi brânză

Ziarul de Vrancea
30 oct 2015 596 vizualizări
Olandezii beau mult lapte, mănâncă multă brânză şi sunt cei mai înalţi oameni de pe planetă. Ar putea exista o legătură între acestea?

Autorul unei noi cărţi despre Olanda, Ben Coates, explică modul în care olandezii au devenit nu doar nesătui de brânză, ci şi pretenţioşi atunci când vine vorba de acest aliment, scrie BBC.
Pentru olandezi, brânzeturile, laptele, iaurturile şi alte produse lactate nu sunt doar alimente de bază, ci simboluri naţionale şi piatra de temelie a unei industrii majore de export.
S-ar putea crede că un regim alimentar bazat doar pe lactate ar fi rău pentru talie, dar, de fapt, olandezii au crescut în mare parte în direcţia opusă. La mijlocul anilor 1800, înălţimea medie a olandezilor era de aproximativ un metru şi 63 de centimetri — cu 7,5 centimetri mai puţin decât înălţimea medie a americanilor. În aproximativ 150 de ani, timp în care s-au "îndopat" cu lapte şi brânză, olandezii i-au depăşit ca înălţime pe americani şi orice alt popor. În prezent, înălţimea medie a unui bărbat olandez este de un metru şi 83 de centimetri, iar a unei femei olandeze de un metru şi 70 de centimetri. Din cei mai scunzi oameni din Europa, olandezii au devenit cei mai înalţi din lume.
Oamenii de ştiinţă continuă să dezbată pe tema cauzelor acestui puseu de creştere: nutriţie îmbunătăţită, democratizarea bogăţiei, factori genetici, selecţia naturală — toate sunt luate în considerare ca jucând un rol în acest fenomen. Un indiciu important este faptul că a creşte tot mai înalt pare a fi contagios: imigranţii care se mută în Olanda de obicei ajung mai înalţi decât cei care rămân în ţările lor de origine. Deci, este perfect posibil ca dependenţa olandeză de lactate să fi jucat un rol major în transformarea unuia dintre cele mai plate locuri din lume într-un "pământ al giganţilor".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.