Internațional

China renunţă la politica unui singur copil

Ziarul de Vrancea
29 oct 2015 506 vizualizări
Imediat după anunţ, acţiunile Danone, unul dintre cei mai mari producători de lapte pentru sugari la nivel mondial, au crescut cu până la 3%.

Partidul Comunist Chinez va abandona politica unui singur copil, introdusă la sfârşitul anilor ’70, pentru dezamorsarea unei bombe demografice care riscă să sufoce creşterea în a doua mare economie a lumii, în cadrul strategiei actuale de promovare a unui ritm de dezvoltare mai echilibrat.
Comitetul Central a aprobat planul de a permite tuturor cuplurilor din China să aibă doi copii, a relatat agenţia de presă Xinhua, după o reuniune de patru zile a Partidului Comunist.
Decizia, care era anticipată de analişti, a fost luată după ce eforturile anterioare de relaxare a regulii nu au permis creşterea naşterilor cu 2 milioane pe an. Măsurile fac parte din programul preşedintelui Xi Jinping de tranziţie a economiei la un ritm de creştere mai lent dar mai echilibrat. Pentru acest an, Guvernul de la Beijing anticipează o creştere economică de 7%. Planul aferent perioadei 2016-2020 reprezintă cea mai bună şansă a lui Xi de a implementa reformele sociale şi economice prezentate la venirea sa la putere, în 2012.

Populaţia aptă de muncă a scăzut

China încearcă să finalizeze tranziţia de la o economie în dezvoltare dependentă de investiţii şi exporturi la "o societate de o prosperitate moderată", cu o economie susţinută de servicii, cheltuieli de consum şi inovaţii.
Politica unui singur copil, care limitează numărul de copii la unul sau doi, în funcţie de etnie şi regiunea în care locuiesc părinţii, a fost un element major al eforturilor fostului lider Deng Xiaoping de a moderniza economia.
Când măsura a fost introdusă în urmă cu 36 de ani, autorităţile chineze considerau că un număr mai mare de trei copii pe familie reprezintă o frână pentru creşterea economică. Între timp regula a fost relaxată, iar apelurile de eliminare a acesteia s-au înmulţit, din cauza scăderii natalităţii care a erodat forţa de muncă disponibilă.
Populaţia aptă de muncă din China a scăzut anul trecut pentru prima oară în cel puţin două decenii, iar creşterea economică a încetinit, sugerând o situaţie asemănătoare cu cea din Japonia anilor ’90.
În urma anunţului, acţiunile Danone, unul dintre cei mai mari producători de lapte pentru sugari la nivel mondial, au crescut cu până la 3%.
Consumul anual de lapte pentru sugari din China se ridică la aproximativ 19 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare piaţă de profil din lume, după ce vânzările au crescut de peste două ori în ultimii cinci ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.