Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Blair îşi cere "scuze" pentru invazia Irakului

Ziarul de Vrancea
25 oct 2015 634 vizualizări
Fostul premier britanic recunoaşte o vină parţială şi pentru ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic

Fostul premier britanic Tony Blair îşi cere "scuze" pentru "greşeli" cu privire la invazia Irakului, condusă de către Statele Unite, în 2013, dar nu merge cu scuzele pană la capăt - pentru Războiul din Irak, şi afirmă că nu regretă îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, relatează CNN. "Pot să spun că-mi cer scuze pentru faptul că informaţiile pe care le-am primit au fost greşite, deoarece, în pofida faptului că (Saddam Hussein) a folosit armament chimic la scară mare împotriva poporului său, împotriva altora, programul, în forma în care am crezut noi că se afla, nu a existat în modul în care am crezut noi" că exista, a declarat Blair duminică, într-un interviu pentru emisiunea GPS, realizată de către Fareed Zakaria. Blair se referea la afirmaţia potrivit căreia regimul lui Saddam Hussein deţinea armament de distrugere în masă şi care a fost folosită de către guvernele Statelor Unite şi Marii Britanii pentru a justifica lansarea invaziei. Rapoartele serviciilor secrete la care se referă Blair s-au dovedit a fi false. Războiul care a urmat şi înlăturarea Guvernului lui Saddam Hussein au aruncat Irakul în haos, antrenand ani de violenţe interconfesionale sangeroase şi ascensiunea Al-Qaida în Irak, un precursor al Statului Islamic (SI). Zeci de mii de irakieni, peste 4.000 de militari americani şi 179 de membri ai serviciilor britanice au fost ucişi în acest conflict îndelungat. Moştenirea politică a lui Blair, cel mai important aliat străin al fostului preşedinte american George W. Bush la vremea invaziei Irakului, a fost umbrită de acest război. Fostul premier este urmărit de întrebări şi critici oriunde se duce. Consecinţele deciziei lui Bush de a antrena America în Irak au fost evocate anul acesta, în mai multe randuri, de către candidaţi la învestitura republicană în alegerile prezidenţiale din 2016. În prezent, Irakul este devastat de tensiuni interreligioase şi se străduieşte să facă faţă ameninţării Statului Islamic, o grupare sunnită extremistă care şi-a impus domnia brutală asupra unor părţi semnificative din nordul şi vestul ţării. Fostul premier britanic a recunoscut, de asemenea, că există "elemente de adevăr" în opinia potrivit căreia invazia Irakului, în 2003, este principala cauză a ascensiunii SI. "Desigur, nu putem spune că aceia dintre noi care l-am îndepărtat (de la putere) pe Saddam (Hussein) în 2003 nu poartă nicio responsabilitate pentru situaţia din 2015", a declarat el. "Dar este important totdată să ne dăm seama, unu, că «primăvara arabă», care a început în 2011, a avut un impact asupra Irakului de acum şi, doi, (gruparea) SI s-a afirmat în realitate dintr-o bază din Siria şi nu din Irak", a continuat el.

Corpurile a 40 de migranţi, aduse de valuri pe ţărmul Libiei

Corpurile a 40 de migranţi au fost aduse de valuri pe coasta libiană la Mediterana, anunţă Semiluna Roşie din această ţară, relatează AP în pagina electronică. Un purtător de cuvant al organizaţiei a declarat că 27 dintre corpuri au fost descoperite pe coastă sambătă, în dreptul oraşului Zliten, la est de capitala Tripoli. Celelalte corpuri au fost găsite pe coastă la nivelul capitalei şi oraşului Khoms, situat în apropiere. Potrivit lui al-Masrati, cele mai multe dintre victime provin din ţări subsahariene. El a anunţat totodată eforturi în vederea căutării altor 30 de migranţi, despre care se credea că s-ar fi aflat într-o ambarcaţiune care s-ar fi răsturnat. Mii de migranţi caută o viaţă mai bună în Europa, către care pornesc din Libia, pe Mediterana. Libia a alunecat în haos, după îndepărtarea de la putere şi uciderea fostului dictator Muammar Kadhafi în 2011. Traficanţi de persoane exploatează tulburările din această ţară, trimiţand mii de migranţi disperaţi către Europa, de pe coastele de sud ale Mediteranei.

Dictatorul din Siria susţine că este pregătit să organizeze alegeri prezidenţiale

Preşedintele sirian Bashar al-Assad le-a spus ieri unor parlamentari ruşi, la Damasc, că este pregătit să ia parte la alegeri prezidenţiale, dacă poporul sirian susţine această idee, potrivit presei ruse, relatează Reuters online. Anunţul a fost făcut, pentru RIA Novosti, de către un parlamentar rus care a participat la întalnire. Interfax l-a citat pe acelaşi parlamentar rus spunand că al-Assad şi-a exprimat de asemenea voinţa de a discuta o eventuală amendare a Constituţiei siriene şi de a organiza alegeri parlamentare. Moscova este un aliat străin cheie al lui al-Assad, iar ministrul rus de Externe a declarat sambătă, pentru televiziunea rusă, că Kremlinul vrea ca Siria să se pregătească pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Potrivit RIA Novosti, al-Assad i-a primit pe parlamentarii ruşi la reşedinţa sa din Damasc, duminică dimineaţa. Presa siriană de stat a anunţat că liderul sirian se întalneşte cu o delegaţie rusă, fără să spună ce i-a transmis. "(Al-)Assad a spus că, dacă poporul sirian consideră acest lucru necesar, el nu se va opune să ia parte la alegeri prezidenţiale", a declarat parlamentarul rus Aleksandr Iuşcenko pentru RIA Novosti. Dmitri Sablin, alt parlamentar din cadrul delegaţiei ruse, a declarat pentru agenţia rusă Tass că al-Assad a spus că eficienţa operaţiunii militare a Rusiei în Siria i-a întrecut aşteptările. Pe de altă parte, rebelii sirieni care luptă sub umbrela Armatei Siriene Libere (ASL) au subliniat sambătă că este necesar ca Rusia să nu-i mai bombardeze, înainte să se ofere să-i ajute, şi au respins ideea Kremlinului cu privire la organizarea de alegeri, denunţand-o ca vizand să-l meţină pe al-Assad la putere. Într-o declaraţie care marchează o schimbare a poziţiei Rusiei, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat sambătă că forţele aeriene ruse, care-i bombardează pe insurgenţi în Siria din 30 septembrie, ar fi dispuse să ajute opoziţia siriană "patriotică". Tot el a declarat că Kremlinul vrea ca Siria să se pregătească pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale - o idee pe care un lider rebel a denunţat-o drept "ilogică şi nerealistă", avand în vedere numărul mare de oameni care au fugit din ţară, sunt închişi sau persecutaţi de către Guvern.

A intrat cu maşina în mulţime la o paradă a umei universităţi

O femeie suspectată că se afla la volan "sub influenţă" a ucis sambătă trei persoane şi a rănit alte cateva zeci, dintre care unele grav, după ce a intrat cu maşina în mulţime, la o paradă a foştilor şi noilor studenţi de la Oklahoma State University (OSU), relatează USA Today în pagina electronică. Potrivit postului NBC, care citează forţele de ordine, 34 de persoane au fost rănite, dintre care opt se afau în stare critică, iar alte nouă în stare gravă. Conducătoarea auto, identificată de către autorităţi drept Adacia Chambers, în varstă de 25 de ani, a fost arestată sub suspiciunea că a condus "sub influenţă" - o expresie care în Statele Unite se poate referi la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, unor substanţe ilegale sau medicamente -, a declarat căpitanul Kyle Gibbs de la Poliţia din Stillwater, oraşul în care se află universitatea. Poliţia nu a oferit imediat detalii despre cele trei victime ale incidentului, care a avut loc către ora locală 10.30 (18.30, ora Romaniei). Un meci de fotbal al echipei OSU "Cowboys" împotriva echipei din Kansas a început la ora programată cu un moment de reculegere, iar steagul american a fost coborat în bernă din ordinul guvernatoarei Mary Fallin. Paramedici şi pompieri care participau la paradă au putut să ofere ajutor răniţilor imediat, au precizat autorităţile.,,

Focuri de avertisment la frontiera coreeană

Marina sud-coreeană a tras focuri de avertisment ieri, după ce o ambarcaţiune nord-coreeană de patrulare a intrat în apele sud-coreene, potrivit Yonhap, relatează BBC News online. Cinci focuri de avertisment au fost executate la ora locală 15.30 (8.30, ora Romaniei), după ce o ambarcaţiune de patrulare a trecut linia de demarcaţie maritimă, potrivit Yonhap. Ambarcaţiunea nord-coreeană s-a retras fără să răspundă la focuri, potrivit Reuters. Coreea de Nord contestă această linie de demarcaţie, la Marea Galbenă, şi a mai încălcat-o în trecut. Phenianul a denunţat focurile de avertisment drept o "provocare gravă". Potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de ştiri KCNA, ambarcaţiunea efectua o operaţiune "de rutină". Linia de demarcaţie a fost încălcată în mai multe randuri în februarie, anul trecut. De asemenea, nave din cele două ţări au efectuat un scurt schimb de focuri, în apropiere de Insula Yeonpyeong, în octombrie. Confruntări navale în zonă s-au soldat, din 1999 încoace cu zeci de marinari ucişi de ambele părţi. În 2010, o navă sud-coreeană a fost scufundată în urma unui atac cu torpilă, soldat cu 46 de morţi. Seulul acuză Phenianul de atac, însă regimul stalinist neagă orice responsabilitate.

Serbia şi Croaţia convin să transporte imigranţi pentru "a pune capăt torturii"

Miniştrii de Interne sarb şi croat au convenit să transporte migranţi care sosesc la frontiera dintre aceste două foste ţări iugoslave, pentru "a pune capăt acestei torturi", relatează Euronews. Mii de migranţi au sosit în ultima perioadă la frontiera dintre Serbia şi Croaţia. Acest aflux pare să nu dea semne de încetinire. Criza migranţilor s-a acutizat, în ultimele zile, la frontiera sarbo-croată. Ministrul croat de Interne Ranko Ostojic a declarat, după întalnirea cu omologul său sarb, că au "convenit să pună capăt acestei torturi". "Nu au fost tensiuni puternice", a declarat Niklas Stoerup de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). El a avertizat că vremea se răceşte şi că printre refugiaţi se află "numeroase familii şi - acesta este un lucru nou - numeroşi copii mici şi numeroase persoane cu dizabilităţi". Ruta migranţilor prin Balcani s-a schimbat radical, după ce Ungaria şi-a închis frontierele cu Croaţia şi Serbia. Potrivit noului acord bilateral, trenuri urmează să transporte - de patru ori pe zi - migranţi de la Šid, în Serbia, la Slavonski Brod, în Croaţia, unde urmează să fie deschisă o nouă tabără.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.