Internațional

The Economist: Politicieni corupţi scriu "literatură de proastă calitate" în România

Ziarul de Vrancea
23 oct 2015 529 vizualizări
Politicieni corupţi ajunşi la închisoare în România scriu în abundenţă "literatură de proastă calitate" pentru a beneficia de reducerea pedepselor, "în cadrul unui sistem la fel de corupt", comentează The Economist, notând că şi premierul Victor Ponta este judecat pentru fapte de corupţie.

"Autorii ediţiei române a jocului Monopoly ar putea lua în considerare înlocuirea cartonaşului «ieşi din închisoare» cu unul pe care să scrie «am scris o carte în detenţie». Modificarea legii, în anul 2013, le permite condamnaţilor să beneficieze de reducerea cu 30 de zile a sentinţelor pentru fiecare lucrare publicată din închisoare. Acest lucru a condus la o situaţie în care magnaţi şi politicieni închişi pentru corupţie să intre într-o frenezie a scrisului din abundenţă. Este vorba de un sistem la fel de corupt cum sunt ei", explică The Economist, precizând că printre persoanele care au profitat de această lacună legislativă figurează fostul premier Adrian Nastase şi oameni de afaceri precum Gheorghe Copos, Gigi Becali şi Ioan Niculae. "Deţinuţii nu au acces la computere, iar bibliotecile închisorilor au foarte puţine cărţi de calitate. Manuscrisele sunt elaborate cu pixul pe hârtie. Potrivit jurnaliştilor români, de obicei, deţinuţii bogaţi recurg la specialişti aflaţi în libertate pentru a fi «coordonatori ştiinţifici». Aceştia sau alţi autori-fantomă scriu de fapt lucrările, introduse apoi ilegal în penitenciare, unde sunt copiate de condamnaţi. Lucrarea ajunge la o editură, care este plătită pentru a tipări două-trei exemplare, prezentate comisiei de eliberări condiţionate, care (fără a ţine cont de reguli editoriale sau ştiinţifice) stabileşte dacă este posibilă reducerea unei sentinţe", subliniază The Economist, într-un articol intitulat "Reducerea sentinţelor în schimbul literaturii de proastă calitate".
Cristi Danileţ, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, afirmă, potrivit The Economist, că nu îşi poate da seama dacă la originea acestor facilităţi legislative este "incompetenţa sau ingerinţe politice". "O altă sursă, care a preferat să păstreze anonimatul, susţine că este vorba de ingerinţe politice. Premierul Victor Ponta urmează să fie judecat pentru acte de corupţie, notează sursa; nu este nicio surpriză că politicienii nu vor schimbarea sistemului" juridic care oferă reducerea pedepselor, continuă The Economist, exprimând speranţa că, la un moment dat, vidul legislativ care permite aceste facilităţi va fi acoperit.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.