Internațional

Victoria euroscepticilor în Polonia, o problemă mai gravă decat Grexit?

Ziarul de Vrancea
21 oct 2015 736 vizualizări
Polonia are potenţialul să devină o economie de nivelul Franţei în următorii ani, iar un "nu" spus zonei euro va însemna moartea monedei unice, arată o analiză

În ultimii cinci ani în care zona euro a trecut dintr-o criză în alta, s-au dezvoltat termeni bizari pentru a descrie ieşirea unei ţări din uniunea monetară, ca Grexit, Spexit şi Quitaly, dar o pierdere mai importantă decât Grecia ar fi victoria euroscepticilor din Polonia în alegerile de duminică.
Scrutinul care va avea loc duminică în cea mai mare şi mai de succes ţară din Europa de Est ar putea aduce la putere partidul eurosceptic Dreptate şi Justiţie, care ar înlocui formaţiunea Platforma Civică, mult mai moderată, ceea ce ar avea impact asupra perspectivei de intrare a Poloniei în zona euro, potrivit unei analize publicate de MarketWatch.
La fel ca restul statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Danemarcei, Polonia s-a angajat să adopte la un moment dat moneda unică, dar, cu un guvern al partidului Dreptate şi Justiţie, faptul ar fi la fel de improbabil cum ar fi ca Apple să decidă instalarea sistemului de operare Android pe iPhone 7, scriu cei de la MarketWatch.

Conservatorii, favoriţi cerţi în sondaje

Subiectul trecerii la euro ar putea fi scos în totalitate de pe agenda guvernamentală a Poloniei, iar acest fapt va conta pe termen lung pentru moneda unică. Ieşirea Greciei din zona euro a fost considerată întotdeauna ca având un efect marginal asupra uniunii monetare. Dar pierderea Poloniei ar conta mult mai mult. Dacă zona euro nu poate convinge economiile în dezvoltare din Europa de Est să intre în uniunea monetară, atunci este greu de considerat că va avea un viitor pe termen lung.
Chiar dacă în ultima perioadă sondajele de opinie nu prea au fost confirmate de rezultatele alegerilor din Europa, este probabil ca scrutinul care va avea loc în Polonia pe 25 octombrie să aducă la guvernare partidul Dreptate şi Justiţie. Cele mai recente sondaje prognozează un scor de 36% pentru Dreptate şi Justiţie, faţă de 24% pentru Platforma Civică, restul opţiunilor urmând să revină altor formaţiuni politice.
Dreptate şi Justiţie a tulburat deja scena politică din Polonia în acest an, când candidatul acestei formaţiuni, Andrzej Duda, a câştigat preşedinţia. În prezent, partidul eurosceptic pare pe cale să câştige controlul asupra Parlamentului şi Guvernului. Programul acestui partid este conservator, suspicios faţă de Uniunea Europeană şi ostil imigraţiei. Pentru restul lumii, cea mai mare semnificaţie a victoriei sale va fi că Polonia va întoarce spatele euro.
Cu o populaţie combinată de 60 de milioane de persoane, Polonia, Ungaria şi Cehia au împreună o mărime similară cu cea a Marii Britanii sau a Franţei, iar intrarea sau nu în zona euro poate avea un impact mare.

Varşovia ar fi mai bogată decat Viena, Roma sau Madrid

Pe fondul crizei din zona euro şi a fluctuaţiilor din China, modernizarea constantă a Europei de Est este uşor trecută cu vederea. Economia Ungariei a înregistrat anul trecut o creştere de 3,6%, iar pentru acest an este aşteptat un ritm similar. În Cehia, economia va înregistra în acest an un avans estimat la peste 3%, iar Polonia un ritm de 3,2%. Polonia a fost singura economie importantă din UE care a traversat criza financiară fără să intre în recesiune. Un fapt remarcabil este că oraşe mari din Europa de Est încep să le depăşească pe cele din Europa Occidentală.
Un studiu realizat de Institutul Bruegel a constatat că Varşovia şi Praga au devenit mai bogate decât Viena, în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor, precum şi faţă de Roma, Lisabona şi Madrid. Polonia în mod special devine o putere majoră în economia europeană, câştigând teren faţă de Spania. Potrivit tendinţei actuale, Polonia ar putea deveni mai importantă decât Italia şi nu poate fi exclusă posibilitatea să depăşească la un moment dat şi Franţa. Cu toate acestea, nu pare să intenţioneze să adere la moneda unică. În timp ce actualul Guvern părea măcar că simpatizează ideea, Dreptate şi Justiţie stabileşte atât de multe bariere încât trecerea la euro ar fi imposibilă.
Agitaţia legată de Grexit a fost nejustificată, notează autorul analizei, Matthew Lynn. Până la urmă, prezenţa sau nu a Greciei în zona euro este importantă pentru greci, dar nu şi pentru restul Europei. Cu o populaţie de 11 milioane de persoane şi puţine industrii majore, cu excepţia celei navale, economia elenă reprezintă numai 2% din PIB-ul zonei euro.
Un singur an de creştere economică rezonabilă ar adăuga 2% la PIB-ul regiunii, ceea ce ar compensa pierderea Greciei. Zona euro poate supravieţui ieşirii Greciei din uniunea monetară, dar situaţia este alta în cazul Poloniei, Ungariei şi Cehiei. Euro a fost introdus special pentru a contesta supremaţia dolarului şi pentru a crea o putere majoră pe pieţele globale de capital. Dacă Polonia va respinge moneda unică faptul va conta pe termen lung, iar asta ar putea începe chiar cu alegerile de duminică, conchide articolul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.