Internațional

Vlad Filat, plasat în arest

Ziarul de Vrancea
18 oct 2015 645 vizualizări
Fostul premier moldovean va contesta decizia magistraţilor şi a depus o plangere penală împotriva denunţătorului său

Vlad Filat va contesta la o instanţă superioară decizia de arestare preventivă, a anunţat, aseară, avocatul acestuia, Igor Popa, precizând că fostul premier a depus o plângere penală împotriva denunţătorului său, Ilan Shor. Judecătorii moldoveni au decis, ieri, plasarea în arest preventiv a fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită.
Decizia Judecătoriei Buiucani (Chişinău) a fost luată cu doar 30 de minute înainte de expirarea ordonanţei de reţinere a fostului premier moldovean, acuzat de trafic de influenţă, fraude şi corupţie pasivă. Vlad Filat nu a fost prezent la audieri, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa. Avocatul fostului premier ceruse amanârea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentaţie din dosar. Procurorul Adriana Betisor, din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), s-a opus amânării termenului şi a cerut plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.
Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară şi luare de mită, a fost reţinut joi seară, în baza unui mandat emis de CNA, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.
În vârstă de doar 28 de ani, Ilan Shor, născut în Israel, este un om de afaceri milionar din Republica Moldova şi primar al oraşului Orhei. Ilan Shor este proprietarul companiei Dufremol şi al clubului de fotbal FC Milsami Orhei. În 2014, a devenit preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova, apoi membru în conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău. Shor deţine două posturi tv - Euro TV şi Alt TV. Tânărul om de afaceri este suspectat că ar fi semnat un contract prin care ar fi transferat zece miliarde de lei moldoveneşti de la Banca de Economii (BEM) la Banca Socială, după care banii ar fi dispărut. Într-un interviu acordat BBC, Ilan Shor a negat orice responsabilitate pentru criza financiară din Republica Moldova, explicând că totul a fost generat de credite neperformante.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.