Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Călăul Statului Islamic a dansat tango cu un ostatic

Ziarul de Vrancea
16 oct 2015 803 vizualizări
Analiştii apreciază că mulţi dintre recuţii organizaţiei teroriste sunt atraşi de "grotesc"

Un fotograf danez, Daniel Rye, în vârstă de 26 de ani, ţinut ostatic de Statul Islamic (SI) în Siria timp de peste un an, îl descrie pe unul dintre temnicerii săi, Mohammed Emwazi, numit de tabloidele britanice "John jihadistul", nu doar ca fiind sadic, ci şi "ciudat", relatează CNN. Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, Rye povesteşte tratamentul la care l-a supus bărbatul care purta cagulă şi vorbea în timpul înregistrării unor execuţii SI. "M-a luat şi am fost nevoit să dansez tango, John şi cu mine", a declarat Ruye. "Îmi ţineam capul în jos şi mi-era teamă să nu fiu bătut. M-a învârtit prin închisoare. Brusc, s-a răzgândit şi m-a trântit la pământ. Au dat în mine şi m-au lovit cu picioarele. La sfârşit m-au ameninţat că-mi taie nasul cu cleştele şi alte lucruri asemănătoare", a declarat tânărul.
Michael Weiss, coautorul cărţii "ISIS: Inside the Army of Terror", apreciază că Emwazi dă dovadă de "un simţ sinistru al umorului în ceea ce priveşte tortura, aproape ca în (filmul) Portocala mecanică".
Un fost analist CIA, Aki Peritz, apreciază că este posibil ca Emwazi, la fel ca alţi recruţi SI, să fie atras de "grotesc". "Tipii care conduc această organizaţie şi o mulţime dintre tipii care controlează ostatici sunt sadici", adaugă el.
Emwazi nu a mai apărut în înregistrări video cu decapitări din ianuarie, iar Weiss se întreabă dacă acesta mai este în Siria. "Statutul său a decăzut în ultimele luni, de când a fost demsacat", apreciază Weiss. "Se pare că a fugit. Deci nu este tocmai celebritatea şi purtătorul de cuvânt care obişnuia să fie", adaugă el.
Rye se pare că a fost eliberat în schimbul unei sume importante de bani, plătită de către familia sa, cu două luni înainte ca decapitarea lui Foley să apară în prima dintr-o serie de înregistrări macabre.

Un hacker a furnizat către SI datele a 1.300 de responsabili americani

Autorităţile malaeziene au arestat un bărbat originar din Kosovo, acuzat că a piratat datele personale a peste 1.000 de responsabili de securitate americani, pe care le-a predat grupării islamiste Statul Islamic (SI) din Siria, pentru ca respectivele persoane să devină ţinte potenţiale ale unor atacuri teroriste. Potrivit unui comunicat al poliţiei, tânărul de 20 de ani, sosit în Malaezia în august 2014 pentru studii de informatică şi criminalistică la un institut privat din Kuala Lumpur, va fi extrădat în SUA.
"Ancheta preliminară a scos la iveală că suspectul a comunicat cu unul dintre adjuncţii liderului grupării teroriste Statul Islamic în Siria pentru a pirata câteva servere cu informaţii şi detalii privind personalul de securitate american", adaugă poliţia malaeziană, precizând că "detaliile au fost apoi transferate unităţii operative a grupării SI pentru acţiuni ulterioare".
Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, Ardit Ferizi, cetăţean kosovar şi un hacker cunoscut, a fost acuzat de piratarea datelor personale a 1.351 de membri ai armatei americane şi angajaţi federali, precum şi de sprijinirea Statului Islamic.
Ferizi, despre care se crede că este liderul grupului de hackeri kosovari Kosova Hacker's Security (KHS), a intrat în mod fraudulos în sistemul informatic al unei companii americane, de unde a furat informaţiile de identificare personală a mii de indivizi, a explicat Departamentului Justiţiei.
  

Aproape 90% dintre victimele raidurilor cu drone americane nu erau vizate

Aproape 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile antiteroriste cu avioane fără pilot efectuate de Statele Unite în Afganistan, Yemen şi Somalia sunt victime colaterale, în principal civili, conform unor documente secrete obţinute de publicaţia online The Intercept. "Casa Albă şi Pentagonul se laudă că programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel că rata deceselor în rândul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care conţin detalii despre raidurile speciale efectuate în nord-estul Afganistanului în cadrul Operaţiunii Haymaker relevă că, în perioada ianuarie 2012 - februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morţi. Dintre aceştia, doar 35 erau ţintele vizate", scrie The Intercept. Potrivit documentelor militare, într-o perioadă eşantion de cinci luni din acest interval, 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile aeriene americane nu erau ţintele vizate.
În Yemen şi în Somalia, unde serviciile secrete americane au capacităţi mai limitate de colectare a informaţiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari, subliniază jurnaliştii de la The Intercept. "Orice persoană surprinsă în apropierea suspectului vizat este considerată vinovată prin complicitate... Atunci când un raid efectuat cu o dronă omoară mai mult de o persoană, nu există nicio garanţie că acei oameni meritau să moară. Practic, este vorba de o tragere la sorţi cu vieţile oamenilor", admite o sursă militară citată de publicaţia online.
Aprobarea pentru eliminarea unui presupus terorist este dată personal de preşedintele Statelor Unite, la finalul unei proceduri care începe prin colectarea informaţiilor primare şi continuă până la nivelul cel mai înalt al serviciilor secrete şi Administraţiei de la Washington, relevă documentele militare secrete. Potrivit analizei realizate de The Intercept, operaţiunile efectuate de Washington în zone de conflict în care armata SUA nu este implicată oficial se bazează de cele mai multe ori pe informaţii inexacte, de categorie inferioară.
Studiul, realizat de Direcţia pentru Informaţii, Supraveghere şi Recunoaştere din cadrul Departamentului Apărării din SUA, ajunge la concluzii care în unele cazuri intră în contradicţie cu poziţiile oficiale ale Washingtonului despre campania de eliminare a liderilor organizaţiilor teroriste.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.