Internațional

Primele imagini din istorie cu o megastructură extraterestră?

Ziarul de Vrancea
16 oct 2015 903 vizualizări
Nişte astronomi care analizează imaginile obţinute de Telescopul Kepler, principalul instrument folosit pentru căutarea de exoplanete, au anunţat identificarea unei formaţiuni ciudate în apropierea unei stele îndepărtate, care a generat speculaţia că ar putea fi o megastructură extraterestră, specifică unei civilizaţii de gradul II pe scara Kardaşev.

Această formaţiune a fost detectată în apropierea stelei KIC 8462852, aflată deasupra planului Căii Lactee, între constelaţiile Cygnus (Lebăda) şi Lyra şi are caracteristicile unei aglomerări de obiecte care ar putea forma o megastructură artificială. Această stea se află la aproximativ 1.481 ani lumină de Pământ.
Telescopul Kepler descoperă exoplanete atunci când trecerea acestora prin faţa unei stele generează o mică fluctuaţie în strălucirea respectivei stele. Pornind de la această fluctuaţie în strălucirea stelei, astronomii pot deduce mărimea exoplanetei şi alte caracteristici ale acesteia. De această dată însă, fluctuaţiile detectate nu sunt caracteristice unui corp sau mai multor corpuri de formă rotundă, aşa cum sunt planetele.
Conform clasificării civilizaţiilor imaginată în 1964 de astrofizicianul rus Nikolai Kardaşev, o astfel de megastructură cosmică artificială ar fi caracteristică unei civilizaţii extraterestre de clasa II, din cele trei clase determinate în funcţie de modul de obţinere a energiei. Pe scurt, o civilizaţie din clasa II exploatează direct energia stelei pe orbita căreia se află planeta sa, iar o civilizaţie de gradul III are potenţialul de a exploata energia unei întregi galaxii. "Am fost fascinat de cât de bizar părea totul. Extratereştrii sunt mereu ultima ipoteză pe care o luăm în considerare, dar acest lucru pare ceva ce ne-am aştepta să fie construit de extratereştri", a comentat Jason Wright, astronom la Penn State University. "Nu am văzut niciodată aşa ceva la o stea", a comentat şi Tabetha Boyajian, cercetător la Universitatea Yale. "A fost foarte ciudat. Am crezut iniţial că este vorba de o eroare a telescopului, dar datele au fost verificate şi confirmate".
Steaua KIC 8462852 a atras atenţia astronomilor încă din 2009, când s-a stabilit că este o stea care ar putea deţine un sistem planetar din care să facă parte şi planete telurice, aşa cum este Pământul.
Toate explicaţiile naturale posibile au fost infirmate cu excepţia uneia singure: o altă stea din apropiere ar fi putut arunca o "hoardă" de comete în apropierea lui KIC 8462852. Deşi acest fenomen nu este imposibil, el este extrem de improbabil, conform lui Boyajian.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.