Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Europarlamentar maghiar, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Ziarul de Vrancea
15 oct 2015 517 vizualizări
Parlamentul European (PE) i-a suspendat imunitatea eurodeputatului Bela Kovacs din cadrul (Jobbik, extremă dreapta), în urma solicitării autorităţilor ungare, care-l suspectează că a spionat instituţiile europene în favoarea Rusiei

Eurodeputaţii au adoptat măsura printr-un vot prin ridicarea mâinii. Biroul ungar pentru Protecţia Constituţiei a formulat acuzaţii, în mai, împotriva lui Kovacs, căruia-i reproşează întâlniri regulate, în secret, cu diplomaţi ruşi şi vizite lunare la Moscova. Procurorul public ungar Peter Polt i-a solicitat preşedintelui PE Martin Schultz suspendarea imunităţii lui Kovacs, suspectat că a spionat instituţii europene în favoarea Rusiei. Kovacs a negat acuzaţiile în mai multe rânduri.
Jobbik a salutat decizia, apreciind că ea va permite, în sfârşit, "adevărului despre cazul său să iasă la iveală". Partidul antieuropean şi xenofob a subliniat că eurodeputatul său a declarat în mai multe rânduri, în conferinţe de presă, că nu vrea să se folosească de imunitate. În pofida reglementărilor, formaţiunea ungară a insistat că doreşte să se renunţe complet la imunitate şi că membrii săi "nu s-au ascuns niciodată în spatele (imunităţii), spre deosebire de (membrii) altor paride".

Americanii trimit trupe în Camerun să lupte împotriva Boko Haram

Statele Unite trimit 300 de militari, dar şi avioane fără pilot de supraveghere, în Camerun, pentru a susţine eforturile ţărilor din Africa de Vest în lupta împotriva grupării islamiste Boko Haram.  Într-o notificare către Congres, preşedintele Barack Obama afirmă că o forţă iniţială de 90 de militari a început să fie mobilizată de luni în Camerun, cu acordul Guvernului Yaounde. Trupele urmează să "efectueze operaţiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere aeriene în regiune", precizează Obama. "Aceste forţe sunt echipate cu arme pentru a-şi asigura protecţia şi securitatea şi vor rămâne în Camerun până când nu mai este nevoie de susţinerea lor", adaugă el.
Oficiali americani au declarat miercuri, sub protecţia anonimatului, că trupele americane urmează să ofere informaţii unei forţe internaţional create să lupte împotriva Boko Haram, alcătuită din militari din Nigeria, Niger, Camerun, Ciad şi Benin.
Boko Haram, care vrea să creeze un "califat" şi care s-a aliat cu Statul Islamic (SI), şi-a multiplicat anul acesta atacurile peste frontieră, asupra vecinilor Nigeriei.
Două atacatoare sinucigaşe au omorât duminică nouă persoane în oraşul Mora, în regiunea cameruneză Nordul Îndepărtat, un mijloc la care Boko Haram recurge tot mai des.
Statele Unite nu au trupe combatante în Africa, dar au consolidat susţinerea pe care o oferă aliaţilor lor în regiune în lupta împotriva Boko Haram.

La creier, mărimea nu contează

Nivelul de inteligenţă umană este mai puţin legat de mărimea creierului, cât de felul în care este structurat aceasta, este concluzia unui studiu ştiinţific internaţional coordonat de cercetători de la Universitatea din Viena. Potrivit cercetării, oamenii de ştiinţă ar fi "supraestimat" până acum presupusa relaţie între mărimea creierului şi performanţele intelectuale ale fiinţei umane, a declarat Jacob Pietschnig, cercetător în domeniul ştiinţelor cognitive la Universitatea din Viena. Mult mai importantă pentru nivelul de inteligenţă este în schimb "îmbinarea dintre cortex, mezencefal — sau creierul mediu — şi creierul mic, precum şi buna conexiune între materia cenuşie şi cea albă, fiind mult mai semnificative decât dimensiunea masei cerebrale în sine", a adăugat cercetătorul.
Cercetătorii notează că bărbaţii, deşi au în general creierul mai voluminos decât femeile, nu au demonstrat capacităţi cognitive superioare genului feminin. De altfel, participanţii la studiu cu un creier anormal de mare au obţinut rezultate mai slabe decât media la testele de inteligenţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.