Internațional

Statul turc, responsabil de masacrul de la Ankara?

Ziarul de Vrancea
12 oct 2015 614 vizualizări
Între posibilii responsabili ai atentatului comis sâmbătă la Ankara, Didier Billion, adjunctul directorului Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), evocă ipoteza unor "celule clandestine" ascunse în rândul "aparatului de stat".

Într-un interviu acordat AFP, Billion evocă patru ipoteze. Autorităţile politice turce au evocat posibilitatea ca în spatele atentatului să se afle fie Statul Islamic (SI), fie Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), însă această posibilitate "nu este foarte credibilă", apreciază el. "În ceea ce priveşte SI, nimic nu este imposibil, pentru că le cunoaştem modalităţile de acţiune, dar eu nu cred că au în prezent pe agendă să comită atentate chiar în Turcia", afirmă el. În ceea ce priveşte PKK, expertul respinge ipoteza ca "absurdă", apreciind că "aceasta este o reacţie pavloviană a autorităţilor turce". În opinia sa, atentatul nu prezintă modalităţi de operare ale PKK, care a comis atentate teroriste, dar vizând mai degrabă poliţişti, membri ai armatei, dar aproape niciodată civili în mijlocul unei mulţimi. În plus, manifestanţii adunaţi la Ankara erau militanţi apropiaţi HDP, "partidul pentru democraţia popoarelor, care este vitrina legală a PKK", subliniază el. Expertul nu consideră "prea credibilă" nici a treia ipoteză a autorităţilor - a unui grupuscul din cadrul extremei stângi turce. "A patra ipoteză este ceea ce în Turcia se numeşte statul profund, care este alcătuit din câteva celule clandestine, ascunse în modul de funcţionare a aparatului de stat, şi anume în sânul armatei, dar şi poliţiei, şi despre care ştim că a putut comite atentate, operaţiuni de destabilizare, (...) încercând să restrângă rândurile în jurul puterii", declară Billion. "Nu am, evident, niciun element tangibil de probă, dar ar exista o logică politică", subliniază el.
În opinia sa sunt posibile şi alte atentate. Mai întâi, există o polarizare a situaţiei politice, foarte îngrijorătoare, foarte gravă, argumentează el. În estul şi sud-estul Turciei au loc scene de război civil, înfruntări foarte violente. Câteva mici oraşe aproape că s-au desprins, proclamându-şi "autonomia democratică", subliniază expertul, adăugând că există de asemenea oraşe în care tineri apropiaţi PKK au ridicat baricade. Situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult în contextul situaţiei regionale în Irak şi Siria, analizează el. "Nu este, deci, deloc imposibil, din nefericire, să fie comise şi alte atentate. Atunci când a avut loc atentatul de la Suruç, în iulie, am spus că era probabil primul dintr-o serie. Din nefericire, a avut loc un fel de confirmare macabră sambătă", a declarat expertul. "Preşedintele Republicii (turce Tayyp) Erdogan nu încetează să recurgă la ceea ce eu numesc strategia tensiunii, adică încearcă să polarizeze poziţiile politice din Turcia. (...) Scopul este să atragă o parte din electoratul naţionalist în aceste alegeri care urmează", a mai spus el.

Un laureat Nobel arată cu degetul spre Erodgan

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2006, Orhan Pamuk, îl critică în termeni duri pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză - într-un interviu apărut ieri în cotidianul italian La Repubblica - de strategii cu privire la kurzi, după dublul atentat de sâmbătă. "Înfrângerea electorală l-a înfuriat pe Erdogan (...), kurzii nu au avut încredere să-i dea voturile pentru proiectul său de republică prezidenţială", a afirmat Orhan Pamuk, aflat în prezent la New York. "Guvernul şi armata au decis să reînceapă războiul împotriva mişcării kurde", a completat autorul turc, faimos pentru romanele "Zăpada" şi "Istanbul: Amintirile şi Oraşul".
"Întreaga naţiune înţelege azi calculele lui Erdogan", a precizat scriitorul. "În primul rând, el nu a vrut să facă parte din coaliţia internaţională împotriva Califatului Islamic. Apoi, a fost de acord să facă ceea ce i-au cerut americanii. Dar, în acelaşi timp cu Califatul, el a început bombardarea kurzilor", a explicat Pamuk.
Declaraţiile cunoscutului autor turc survin în contextul în care opoziţia pro-kurdă şi-a intensificat atacurile împotriva preşedintelui Erdogan, pe care îl consideră responsabil pentru atentatul de sâmbătă de la Ankara, cel mai sângeros din istoria Turciei, soldat cu cel puţin 97 morţi.
Atentatul nu a fost încă revendicat de niciun grup terorist, iar autorităţile cred că a fost comis de terorişti sinucigaşi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.