Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ayatollahul Ali Khamenei interzice orice negocieri între Iran şi SUA

Ziarul de Vrancea
7 oct 2015 661 vizualizări
Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis ieri continuarea oricăror negocieri între Iran şi Statele Unite, la mai puţin de trei luni după ce Teheranul a semnat cu Occidentul un acord în dosarul nuclear.

Khamenei nu şi-a exprimat în mod public susţinerea faţă de acord, încheiat în iulie, considerat o victorie politică a moderaţilor conduşi de către preşedintele Hassan Rohani. Adepţii liniei dure din Iran încearcă, în continuare, să submineze acordul. Khamenei subliniază, într-o adresă trimisă comandanţilor Marinei din cadrul Corpului Gardienilor Publici, că negocierile cu Statele Unite au adus doar dezavantaje Iranului. "Negocierile cu Statele Unite deschid porţi influenţei lor economice, politice şi culturale. Ei au încercat, inclusiv în cursul negocierilor (în dosarul) nuclear, să aducă atingere intereselor noastre naţionale ori de câte ori au avut ocazia", a declarat Khamenei. Aceste declaraţii îl plasează pe Khamenei în contradicţie directă cu Rohani, care speră la o normalizare a relaţiilor cu Occidentul şi care a anunţat în mai multe rânduri că Guvernul său este pregătit să negocieze "cu oricine" pentru soluţionarea unor probleme regionale.
Acordul din iulie prevede limitarea programului nuclear iranian, în schimbul anulării sancţiunilor impuse Teheranului. Occidentul se teme că Iranul caută să dezvolte o armă nucleară, suspiciuni respinse de către Iran.

Lukaşenko respinge înfiinţarea unei baze aeriene ruse în ţara sa

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa nu are nevoie de o bază aeriană rusă, în pofida efortului Rusiei de a construi unitatea de apărare pe teritoriul unei naţiuni situate la graniţa UE. "Astăzi nu avem nevoie de o bază aeriană, cu atât mai puţin de Forţele aeriene. Avem nevoie de arme specifice. Am vorbit în public despre asta cu (preşedintele rus Vladimir) Putin", a spus Lukaşenko. El a precizat, de asemenea, că nu cunoaşte nimic despre planul Rusiei de a instala o bază aeriană pe teritoriul ţării sale. "Aud voci din partea opoziţiei despre înfiinţarea unei baze aeriene ruse. Eu nu ştiu nimic despre asta", a spus Lukaşnko. "Sunt surprins şi, într-o oarecare măsură, supărat şi enervat de acest aspect", a adăugat acesta. Lukaşenko a făcut aluzie la faptul că baza aeriană a Rusiei în ţara sa ar putea fi folosită de Moscova ca modalitate de a exercita presiune asupra Minskului. "Poate sunt îngrijoraţi că ne vom orienta spre Vest şi au ridicat problema pentru ca Vestul să înceapă să ne pună întrebări şi să aibă îndoieli privind adevărata noastră intenţie de a normaliza relaţiile", a spus el.
Autorităţile de la Kremlin nu au comentat afirmaţiile preşedintelui belarus.
Cele două ţări au în mod tradiţional relaţii apropiate, date de dependenţa Belarusului de energia şi subvenţiile Rusiei. Cu toate acestea, Lukaşenko a fost oarecum mai deschis cooperării cu Vestul de când a început criza din Ucraina. El a încercat de asemenea să rămână neutru în conflictul dintre Kremlin şi UE.

Traficanţi moldoveni caută clienţi terorişti, inamici ai Occidentului

Traficanţi din Republica Moldova, care ar avea legături ruse, încearcă să vândă materiale radioactive teroriştilor, căutând în special clienţi care sunt inamici ai Occidentului, relatează Associated Press, care a realizat o anchetă pornind de la patru cazuri dejucate în cinci ani.
Valentin Grosu, un traficant reţinut anul acesta, a cerut 2,5 milioane de euro de la un client, oferindu-i în schimb suficient cesiu radioactiv pentru a contamina câteva străzi. "Poţi fabrica o bombă nucleară, care ar fi perfectă pentru (gruparea teroristă) Stat Islamic", a afirmat traficantul. "Dacă ai legătură cu ei, afacerea va merge bine", a continuat acesta.
Dar traficanul nu era sigur că clientul său este real şi avea dreptate să fie îngrijorat. Clientul era un informator şi a fost nevoie de circa 20 de întâlniri pentru a-l convinge pe Grosu că este un reprezentant autentic al grupării Stat Islamic. În final, cei doi au făcut un schimb de bani contra o mostră de material radioactiv, într-o operaţiune în urma căreia Grosu a ajuns în închisoare. Acest caz, care nu a fost dezvăluit anterior, este una din cel puţin patru tentative dejucate în ultimii cinci ani, în care reţele criminale cu presupuse conexiuni ruse au încercat să vândă materiale radioactive extremiştilor prin Republica Moldova, potrivit investigaţiei realizate de AP.
Înregistrările audio, video, fotografiile, documentele şi interogatoriile analizate de AP au arătat că traficanţii caută în mod special clienţi care sunt inamici ai Occidentului. Acest fapt confirmă temerile că bandele de crimă organizată încearcă să se alieze cu grupări precum Statul Islamic şi al-Qaida, care intenţionează să folosească arme de distrugere în masă.

Pastila care înlocuieşte exerciţiul fizic pentru menţinerea siluetei

O siluetă de invidiat fără transpiraţie în sala de sport este un vis care ar putea deveni în viitor realitate, dacă se iau în considerare concluziile unui studiu publicat în revista Cell Metabolism. Cercetători de la universităţi din Sydney şi Copenhaga au stabilit o cartografie a reacţiilor interne ale corpului uman (concentrându-se pe schimbările ţesuturilor musculare scheletice) care au loc când se practică o activitate fizică. Au fost inventariate aproape 1.000 de schimbări moleculare. "Am realizat o schiţă a acestei activităţi, care va pune bazele unor tratamente viitoare, scopul final fiind reproducerea efectelor exerciţiului fizic. Ştiam de multă vreme că există multe semnale determinate de mişcare, însă am fost primii care am elaborat această hartă şi acum cunoaştem complexitatea lor", spune doctorul Nolan Hoffman, cercetător la Universitatea din Sydney şi unul dintre autorii studiului. Pentru a pune la punct această schemă, cercetătorii au studiat reacţiile corpului uman la fiecare din cei patru pacienţi, după ce aceştia efectuaseră o activitate fizică de zece minute. Oamenii de ştiinţă au realizat o biopsie musculară înainte de exerciţiul fizic şi alta la sfârşitul acestuia. În pofida acestui progres (rezultatul a trei ani de cercetări) care permite o mai bună înţelegere a funcţionării corpului uman, vor mai trece cel puţin zece ani până ce va putea fi produs un medicament cu care ar putea fi trataţi pacienţii diabetici sau obezi.

Cameron: Nu am "ataşament sentimental" faţă de UE

Premierul britanic, David Cameron, a afirmat că va avea o poziţie dură în negocierile cu Bruxellesul, explicând că este interesat doar de menţinerea prosperităţii Marii Britanii şi că nu are niciun "ataşament sentimental" faţă de Uniunea Europeană. "Sunt interesat doar de două lucruri: prosperitatea Marii Britanii şi influenţa Marii Britanii", a spus David Cameron. "Intenţionez să ofer mai multă speranţă, mai multe şanse şi mai multă securitate Marii Britanii înainte de a mă retrage cu ocazia alegerilor din 2020", a subliniat liderul conservator britanic.
Poporul Marii Britanii va opta, prin referendum, să părăsească Uniunea Europeană, dacă nu va obţine "reforme substanţiale şi ireversibile", a avertizat sâmbătă ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. "Dacă nu vom obţine angajamentele de care avem nevoie din partea partenerilor europeni în aspecte precum ţinerea Marii Britanii în afara sistemului de integrare profundă, dacă nu vom putea obţine aceste angajamente, atunci, aşa cum a spus premierul, nu putem exclude nimic", a declarat Hammond, în ceea ce pare a fi o schimbare de atitudine a Guvernului de la Londra. "Avem nevoie de reforme solide, substanţiale şi ireversibile la nivel european. Pentru că, dacă vom prezenta poporului britanic un set de reforme de o amploare mai mică, ne vom trezi cu un refuz", a spus Hammond. Premierul conservator David Cameron a promis renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi organizarea, până la sfârşitul anului 2017, a unui referendum privind apartenenţa ţării la Blocul comunitar. Cele mai multe sondaje de opinie arată că majoritatea britanicilor ar prefera rămânerea ţării în Uniunea Europeană. Marea Britanie şi Uniunea Europeană au avut recent dispute pe tema gestionării crizei economice a Greciei şi privind distribuirea imigranţilor extracomunitari. Marea Britanie nu participă la toate programele de integrare europeană, având un statut privilegiat în cadrul Uniunii Europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.