Internațional

Tensiunile dintre NATO şi Rusia se agravează

Ziarul de Vrancea
6 oct 2015 814 vizualizări
incursiunile unor avioane ruseşti în spaţiul aeriar turc sunt fapte "foarte grave", a reacţionat, ieri, secretarul general al NATO, pe fondul dezacordurilor dintre cele două blocuri militare privind intervenţia în Siria

Încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia, în weekend, "nu arată ca un accident", afirmă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg ieri, înaintea unei reuniuni la Bruxelles. El a respins în această conferinţă de presă, afirmaţiile Moscovei, potrivit căreia incursiunile sale militare în spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, în Turcia, nu ar fi fost intenţionate sau importante, subliniind că este vorba despre două incidente distincte şi că "încălcările nu au durat mult timp". Stoltenberg a insistat că incidentele au fost, dimpotrivă, "foarte grave". "Nu arată ca un accident şi am văzut două dintre ele în weekend", a declarat el.
Ambasadorii statelor membre NATO au participat luni la o reuniune specială şi au condamnat ceea ce au denunţat drept un "comportament iresponsabil" din partea Rusiei. Ei au îndemnat tootodată Moscova să înceteze aceste practici.

"O mare îngrijorare"

Un oficial guvernamental turc a confirmat ieri că ambasadorul rus Andrei Karlov a fost convocat la Ministerul turc de Externe luni după-amiaza, iar oficiali turci i-au prezentat un "protest puternic" faţă de a doua încălcare a spaţiului aerian, scrie AP, care precizează că oficialul a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, conform politicii Guvernului turc.
Rusia nu a furnizat "nicio explicaţie reală" pentru cele două încălcări, a subliniat - citat de BBC - Stoltenberg, care a denunţat cele două incidente ca "inacceptabile".
Rusia a anunţat că prima încălcare a durat "doar" câteva secunde şi că a avut loc din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Ea a anunţat că anchetează acuzaţiile cu privire la a doua încălcare.
Rusia a lansat miercuri o campanie aeriană în Siria. Moscova susţine că vizează gruparea Statul Islamic (SI) şi alţi islamişti, dar NATO şi ţări aliate şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Rusia îşi concentrează atacurile asupra grupărilor care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

NATO are linii militare de comunicaţii deschise cu Rusia, a declarat ieri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, dar nu au fost folosite, a denunţat el. Stoltenberg a denunţat o "consolidare militară substanţială" a Rusiei în Siria - inclusiv trupe la sol şi capabilităţi navale. Mobilizarea Rusiei produce o "mare îngrijorare", a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, îndemnând Moscova să evite să escaladeze şi mai mult tensiunile cu NATO.


Omuleţii verzi se îndreaptă spre Siria

Rusia a anunţat că forţele sale de "voluntari" se vor alătura luptelor la sol în Siria, intensificând confruntarea pe tema conflictului sirian, relatează New York Times. Prezenţa forţelor terestre ar putea schimba în mod fundamental conflictul, care s-a soldat până în prezent cu 250.000 de morţi de la izbucnirea sa în 2011.
Deşi preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu va trimite trupe în Siria, planul privind mobilizarea "voluntarilor" a fost dezvăluit luni de amiralul Vladimir Komoyedov, reprezentantul său militar în Parlament. Amiralul Komoyedov a precizat că "voluntarii" ţării sale, aflaţi în drum spre Siria, "nu pot fi opriţi". Această tactică este similară cu cea folosită de Rusia pentru a ocupa peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.
În plus, oficiali miitari americani estimează că peste 600 de militari ruşi se află deja pe teritoriul Siriei, pe lângă echipajele aeronavelor militare. De asemenea, corturi pentru aproape 2.000 de persoane au fost văzute la baza aeriană rusă de lângă Latakia, în nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia.
Separat, un grup de clerici saudiţi influenţi a cerut ţărilor arabe şi musulmane să susţină jihadul împotriva lui Assad şi a aliaţilor săi ruşi şi iranieni, comparând războiul sirian cu ocupaţia sovietică a Afganistanului în anii '80."Forţele aerospaţiale ruse îşi continuă operaţiunea în Siria. Experţii afirmă că momentul a fost ales foarte bine în ceea ce priveşte vremea", a afirmat prezentatoarea. În cadrul buletinului meteorologic, au fost prezentate inclusiv imaginile date publicităţii de Ministerul Apărării, care arată ţinte din Siria bombardate de avioanele ruseşti. "Octombrie este o lună avantajoasă în Siria pentru zboruri", a mai spus prezentatoarea, notând că viteza medie a vântului este de numai 2,4 metri pe secundă şi că plouă o dată la zece zile. Deşi sunt în medie 13 zile înnorate, acest lucru "nu ar trebui să fie un obstacol serios pentru operaţiune", întrucât norii se află în general la 4-6 kilometri deasupra solului şi nu afectează sistemele de ţintire. "În aceste condiţii meteorologice, avioanele pot zbura pe sub nori pentru a efectua atacuri asupra obiectivelor de la sol şi vor urca doar dacă se înregistrează focuri antiaeriene", a precizat aceasta, în faţa unui grafic care prezenta un Suhoi-24 lansând bombe de la "altitudinea optimă pentru ţintire şi bombardare", de 3-5 kilometri de la sol. Potrivit prezentatoarei, furtunile de nisip ar putea pune în pericol campania aeriană rusă, dar acestea se înregistrează rar în octombrie. Ea a subliniat că după furtunile care vor avea loc spre sfârşitul acestei săptămâni, vremea va fi în general senină şi "ideală pentru zboruri militare" pentru restul lunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.