Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Stephen Hawking: E.T. va cuceri şi va coloniza omenirea

Ziarul de Vrancea
2 oct 2015 923 vizualizări
Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a declarat într-un interviu recent că "E.T. va cuceri şi va coloniza omenirea" şi că civilizaţiile extraterestre nomade ar putea să distrugă Terra

Anterior, profesorul britanic a spus că inteligenţa artificială ar putea să controleze omenirea peste 100 de ani. În cel mai recent avertisment al său, celebrul savant a spus că, dacă inteligenţa artificială nu va cuceri omenirea, atunci acest lucru va fi realizat de o civilizaţie extraterestră avansată. "Dacă extratereştrii ne vor vizita, atunci rezultatul va fi acelaşi ca atunci când Columb a ajuns în America, iar acest lucru nu a fost deloc benefic pentru amerindieni", a spus profesorul Hawking. "Astfel de civilizaţii avansate ar putea fi cel mai probabil nomade, căutând să cucerească şi să colonizeze orice planete pe care le vor găsi", a declarat Stephen Hawking pentru cotidianul spaniol El Pais.
Profesorul britanic colaborează în prezent la un proiect ştiinţific de amploare, ce vizează căutarea unor forme de viaţă extraterestră, cu ajutorul a două dintre cele mai puternice telescoape din lume. Telescoapele vor analiza un milion dintre cele mai apropiate stele de Terra cu speranţa de a găsi semnale sau urme lăsate în spaţiu de forme inteligente de viaţă care provin de pe alte planete.
Savanţii care participă la acest proiect, ce a beneficiat de o finanţare de 100 milioane de dolari, vor cerceta, de asemenea, centrul galaxiei noastre - Calea Lactee -, alături de centrele celor mai apropiate 100 de galaxii, în căutarea unor unde radio ce ar putea fi emis de civilizaţii extraterestre.

Prima misiune privată pe Lună, în 2017?

Compania californiană Moon Express, care şi-a propus să organizeze misiuni pe Lună în scopuri comerciale, pentru a exploata resursele satelitului natural al Pământului, a semnat un contract pentru cinci lansări cu compania Rocket Lab, primele două lansări urmând să aibă loc în 2017.
Aceste misiuni se vor desfăşura fără echipaj uman. În cadrul contractului semnat cu Rocket Lab, trei dintre lansări sunt menţionate ferm, iar celelalte două sunt deocamdată opţionale. Conform programului misiunii, modulul robotizat MX-1 va fi lansat spre Lună cu ajutorul rachetei Electron, aparţinând Rocket Lab. Prima astfel de misiune va avea drept obiectiv aselenizarea în siguranţă a modulului robotizat şi testarea diferitelor sisteme de bord. În cadrul acestor misiuni este avută în vedere şi deplasarea modulului la suprafaţa Selenei dar şi adunarea de mostre de rocă şi readucerea lor pe Pământ.
"Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra că putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci şi revenirea de pe Lună", a declarat Bob Richards, co-fondator şi CEO al companiei Moon Express.

Pas important spre prima pastilă anticoncepţională masculină

O echipă de cercetători japonezi asigură că "a făcut un pas cheie" spre dezvoltarea unei pastile anticoncepţionale masculine, bazată pe blocarea unei proteine, notează un studiu publicat joi de revista Science. Proteina numită calcineurină, joacă un rol important în fertilitatea masculină, dar până acum nu a fost identificată concret care din formele ei diferite este cea care o afectează în mai mare măsură. "Descoperirile acestui studiu pot reprezenta un pas cheie pentru a oferi bărbaţilor controlul asupra viitorului lor reproductiv", a declarat Masahito Ikawa, profesor la Institutul de Cercetare a Bolilor Microbiene la Universitatea Osaka din Japonia şi principalul autor al studiului.
Echipa a analizat pe şoareci izoforme de calcineurină exprimate în genele PPP3CC şi PPP3R2, aflate doar în celulele de formare a lichidului seminal. Cercetătorii au blocat gena PPP3CC la şoarecii masculi prin două substanţe inhibitoare şi au creat o mutaţie a proteinei care a făcut ca masculii să devină temporar sterili şi ca sperma lor să fie incapabilă să fertilizeze ovulele. Fertilitatea a revenit la o săptămână după ce şoarecilor nu le-au mai fost administraţi respectivii inhibitori. Potrivit lui Ikawa, această evoluţie specifică a calcineurinei se află şi la oameni, astfel încât ar putea fi utilizată aceeaşi strategie pentru a dezvolta anticoncepţionale destinate bărbaţilor.

Uruguayul va vinde oficial marihuana în farmacii din 2016

La aproape doi ani după ce Uruguayul a anunţat aprobarea unei legi de pionierat care reglementează piaţa de canabis sub controlul statului, autorităţile ţării au informat că două firme se vor ocupa de cultivarea marihuanei şi au stabilit un termen de cel mult opt luni pentru a putea fi vândută în farmacii. Accesul populaţiei la această substanţă, prin intermediul unui registru şi al unei reţele de farmacii, a fost până acum motivul a numeroase amânări, de când în august 2014 statul a lansat un apel companiilor interesate de producerea canabisului. Motivul, potrivit guvernului, a fost de a acorda termene mai ample producătorilor pentru a se asigura că nu se fac greşeli într-un moment în care ţara se află în atenţia internaţională pe această temă.
După un proces de calificare tehnică şi de selecţie realizat de Institutul de Reglementare şi Control al Canabisului (Ircca), s-a anunţat că două companii au primit de la guvern licenţe de producţie şi distribuţie în scop recreativ a marihuanei care, sub controlul statului, va fi vândută în farmacii abilitate. Obiectivul stabilit de lege este ca marihuana, ale cărei seminţe sunt în fază de evaluare în scopul obţinerii unei genetice proprii, să ajungă la cetăţenii care se înregistrează la Ircca în doze de până la 40 de grame lunare şi 10 săptămânale. Totuşi până acum există peste 3.000 de utilizatori în întreaga ţară, între cultivatori domestici sau organizaţi de cluburile de consum de canabis.

Persoanele înalte ar fi mai predispuse să dezvolte cancer

Persoanele mai înalte, îndeosebi femeile, ar fi mai susceptibile să dezvolte diferite tipuri de cancer decât cele scunde, se arată într-un nou studiu dezbătut în prezent de experţi. Potrivit acestei ample cercetări realizate pe circa 5 milioane de suedezi adulţi, născuţi între 1938 şi 1991, riscul de cancer ar creşte cu 10% la bărbaţi şi cu 18% la femei la fiecare 10 centimetri în plus. Acest lucru înseamnă că o femeie de 1,72 metri riscă cu 18% mai mult să dezvolte un cancer faţă de una de 1,62 metri.
Rezultatele studiului, care nu a fost publicat încă, au fost prezentate la Barcelona, la o Conferinţă a Societăţii europene de endocrinologie pediatrică, de către dr Emeli Benyi de la Institutul suedez Karolinska. Ele confirmă precedentele studii, care stabiliseră deja o legătură între înălţime şi cancer, dar care se desfăşuraseră pe un eşantion de populaţie mult mai mic.
Cercetarea suedeză a ajuns la concluzia că femeile înalte riscă cu 20% mai mult să dezvolte cancer la sân la fiecare 10 centimetri în plus, iar bărbaţii şi femeile cu înălţime superioară mediei prezintă un risc mai mare cu 30% să facă melanom. Un studiu precedent, publicat în 2013 în Statele Unite, arătase că femeile înalte riscă cu 13% mai mult să facă anumite tipuri de cancer (sân, ovare, rect, sânge, tiroidă) la fiecare 10 centimetri suplimentari. Autorul studiului subliniase că tipurile de cancer rezultă "dintr-un proces legat de creştere", fiind logic să se creadă că hormonii de creştere pot "mări riscul de cancer".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.