Internațional

Rusia neagă că a bombardat alte obiective decât cele ale SI

Ziarul de Vrancea
1 oct 2015 572 vizualizări
Rusia a negat că avioanele sale au bombardat alte obiective decât cele ale grupării Stat Islamic în Siria

Informaţiile potrivit cărora avioanele ruse de război din Siria nu bombardează obiective ale militanţilor din gruparea Stat Islamic (SI) sunt "nefundamentate", a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea avută miercuri cu secretarul de Stat al SUA, John Kerry.
"Au început discuţii potrivit cărora au fost răniţi civili în bombardamente. Nu avem astfel de date", a precizat Lavrov, adăugând: "Ne asigurăm, cu grijă, că aceste ţinte sunt precise".
Rusia, care susţine demult încercările preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a rămâne la putere, a lansat miercuri atacuri aeriene în Siria, primul său angajament militar în străinătate după patru decenii. Deşi Lavrov a spus că Rusia efectuează operaţiuni precise împotriva poziţiilor terestre ale grupării SI, Statele Unite şi aliaţii lor şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova îi bombardează de fapt de rebelii susţinuţi de Occident, care luptă împotriva lui al-Assad.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a afirmat că Moscova "toarnă gaz pe foc", dar Lavrov a cerut administraţiei americane să furnizeze dovezi în sprijinul acestor acuzaţii.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a dat publicităţii înregistrări video cu avioanele ruse de război care bombardează obiective ale grupării SI în Siria. Ministerul a publicat de asemenea un raport detaliat despre rezultatele primei zile de bombardamente. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konoşenkov, a declarat că forţele aeriene ruse au efectuat 20 de raiduri vizând echipamente militare, unităţi de comunicaţii, depozite de armament, muniţie şi combustibil ale grupării Stat Islamic şi nu au bombardat infrastructura civilă sau zonele apropiate.
"Bombardamentele au avut loc numai după ce am obţinut informaţii detaliate de la forţele armate siriene", a precizat generalul Konoşenkov.

John McCain: Raidurile Rusiei au vizat insurgenţi antrenaţi de CIA

Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria au vizat membri ai grupului insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), antrenaţi de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), acuză senatorul republican american John McCain, citat de CNN. "Pot confirma la modul absolut că raidurile aeriene au vizat recruţi ai Armatei Sirien Libere înarmaţi şi antrenaţi de CIA; ştim situaţia, pentru că avem oameni pe teren", a declarat McCain, şeful Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul Statelor Unite. "Raidurile iniţiale au vizat indivizi şi grupuri finanţate şi antrenate de CIA, încălcând orice tip de cooperare; este vorba de un efort al preşedintelui Vladimir Putin de a susţine regimul Bashar al-Assad", a spus McCain.

"Ne-am dus în Afganistan pentru şase luni şi am stat acolo zece ani"

Moscova şi Washingtonul au convenit să poarte discuţii militare, după intrarea dramatică a Moscovei în războiul din Siria, au anunţat John Kerry şi Serghei Lavrov la ONU, adăugând că au elaborat propuneri de relansare a procesului politic de pace sirian.
Oficiali americani de rang s-au declarat alarmaţi după ce avioane ruseşti de război s-au angajat militar - pentru prima dată în afara fostei Uniuni Sovietice - de la ocuparea Afganistanului în 1979. "Am convenit asupra urgenţei, cât mai curând posibil de a purta discuţii între militari în vederea evitării unor incidente sau accidente armate", a declarat Kerry.
Putin vrea să intre în forţă pe scena mondială, după ce a fost izolat luni de zile de către Occident, în urma anexării Crimeei de către Rusia şi susţinerii insurgenţei separatiste în estul Ucrainei. Puternica Biserică Ortodoxă rusă şi-a exprimat susţinerea faţă de atacurile aeriene ale Moscovei, pe care le-a prezentat drept un "război sfânt". Pe de altă parte, unele voci au îndrăznit să se ridice şi să acuze Kremlinul de miopie. Aleksandr Konovalov de la Institutul de Analiză Strategică, a declarat că Rusia a vrut de fapt să pună capăt izolării sale, dar că ar putea să nu-şi dea seama de consecinţele pe termen lung ale unei intervenţii în Orientul Mijlociu. "Ne-am dus în Afganistan pentru şase luni şi am stat acolo zece ani", a declarat el pentru AFP, referindu-se la conflictul care s-a soldat cu peste 14.000 de morţi în rândul trupelor sovietice, în perioada 1979-1989.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.