Internațional

Studiu Harvard: Un război între SUA şi China, greu de evitat

Ziarul de Vrancea
1 oct 2015 886 vizualizări
Concluzia derivă dintr-o analiză a 16 situaţii asemănătoare din istorie, în care care o putere în ascensiune a ameninţat puterea dominantă n în 12 cazuri, s-a ajuns la război, dar efectele au fost dureroase şi în celelalte situaţii

Un război dintre SUA şi China este mai probabil decat evitarea acestuia, potrivit traiectoriei actuale a evenimentelor, este concluzia a doi profesori de la Harvard, care pornesc de la faimoasa "Capcană a lui Tucidide" potrivit căreia, atunci cand o putere în ascensiune ameninţa puterea dominantă, războiul este cel mai probabil eveniment. "Într-adevăr, judecand după evoluţiile istorice, războiul este mai probabil decat evitarea acestuia", scrie profesorul Graham Allison, într-un articol publicat pe The Atlantic, preluat de hotnews.ro.
Istoricul grec Tucidide a arătat că, atunci cand o putere în ascensiune rivalizează cu puterea dominantă - aşa cum a fostul cazul Atenei în faţa Spartei, în Grecia antică, sau al Germaniei şi Marii Britanii, în urmă cu un secol - evenimentul cel mai probabil este un război. O echipă de la Harvard Belfer Center for Science and International Affairs a analizat 16 astfel de cazuri din ultimii 500 de ani şi a descoperit că în 12 cazuri rezultatul a fost un război. Cand războiul a fost evitat, a fost nevoie de ajustări dureroase în acţiune şi atitudini atat din partea puterii în ascensiune cat şi a puterii dominante.

"Niciodată în istorie o naţiune nu a crescut atat de rapid"

Autorii notează că, atunci cand o putere în ascensiune începe să ameninţe puterea dominantă, crize care în mod normal ar fi fost depăşite, precum asasinarea unu arhiduce în 1914, pot genera o cascadă de reacţii ce pot duce la un deznodămant pe care nici una dintre părţi nu l-ar fi ales iniţial.
Tucidide scria, în urmă cu peste 2.400  de ani: "Ascensiunea Atenei şi teama pe care acest lucru o inspiră în Sparta au făcut războiul inevitabil".
Cand un conflict a apărut între Corint şi Corcyra (Corfu, în prezent), Sparta a luat apărarea Corintului, forţand Atena să-şi sprijine aliatul. Astfel a început războiul peloponezian care s-a terminat 30 de ani mai tarziu, cu Sparta caştigătoare.
"Provocarea geostrategică proeminentă a acestei ere nu sunt extremiştii islamici violenţi sau renaşterea Rusiei. Este impactul pe care ascensiunea Chinei îl va avea asupra ordinii internaţionale conduse de SUA, care a furnizat o perioadă fără precedent de pace şi de prosperitate, timp de 70 de ani. Aşa cum observă fostul lider al Singapore, Lee Kuan Yew, «amploarea schimbării echilibrului global este atat de mare încat lumea trebuie să îşi găsească un nou echilibru. Nu este posibil să pretinzi că este doar un alt mare jucător. Este cel mai mare jucător în istoria lumii». Toată lumea este conştientă de ascensiunea Chinei. Dar puţini dintre noi conştientizează magnitudinea sa. Niciodată în istorie o naţiune nu a crescut atat de rapid, atat de repede şi pe atatea dimensiuni ale puterii", mai arată autorul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.