Internațional

Obama şi Putin au bătut palma dar nu s-au înţeles

Ziarul de Vrancea
29 sep 2015 699 vizualizări
Rusia şi Statele Unite au convenit luni seara (marţi - ora Romaniei) să caute o soluţie diplomatică la războiul civil din Siria, dar preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin s-au înfruntat, în întâlnirea lor, în problema centrală a menţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad la putere.

Într-o întâlnire de 90 de minute, Obama şi Putin au convenit că este necesar ca forţele lor armate să discute pentru a evita să intre în conflict în Siria, după acumularea militară rusă în această ţară, în ultimele săptămâni.
Statele Unite, Franţa şi alţi aliaţi bombardează ţinte ale grupării Statul Islamic (SI), care a exploatat un vid de putere pentru a cuceri părţi din Siria şi Irakul vecin, cu scopul de a crea un "califat". Consolidarea prezenţei militare ruse în Siria, inclusiv cu tancuri şi avioane de război, a creat temeri cu privire la posibilitatea unor confruntări involuntare sau accidentale între forţele prezente în teatrul de război şi a ridicat întrebări, la Washington, despre principalul scop al Moscovei.
După întâlnirea sa cu Obama, Putin a declarat pentru Reuters că Moscova analizează ce poate face în plus pentru a susţine Guvernul sirian şi forţele kurde împotriva militanţilor SI. "Analizăm ce ar trebui să facem în plus pentru a-i susţine pe cei care se află pe câmpul de luptă, care rezistă şi luptă cu teroriştii, cu ISIS (un acronim al SI) în primul rând", a spus Putin, excluzând o mobilizare a trupelor terestre ruseşti. "Există o oportunitate să lucrăm la probleme comune împreună", a declarat Putin despre discuţiile sale cu Obama, pe care un oficial american le-a catalogat drept "pragmatice". "Ruşii au înţeles cu siguranţă importanţa existenţei unei soluţii politice la conflictul din Siria şi a unui proces care să urmărească o soluţie politică", a declarat pentru presă, sub protecţia anonimatului, un oficial american de rang înalt, după întâlnirea celor doi lideri.

"Statele Unite sunt pregătite să coopereze cu orice naţiune"

Relaţiile americano-ruse au fost puternic tensionate de către anexarea de către Moscova, în martie 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea şi de către susţinerea separatiştilor proruşi în estul acestei ţări. Relaţiile dintre liderii celor două ţări au părut luni glaciale. Ei au ciocnit un pahar la prânz, însă Obama îl străpungea cu privirea, în timp ce Putin zâmbea. Ei au prezentat poziţii clar divergente faţă de al-Asssad în discursurile pe care le-au susţinut în faţa liderilor lumii, în cadrul Adunării Generale a ONU.
Obama a declarat că doreşte să coopereze cu Rusia şi Iranul într-o încercare de a pune capăt războiului civil din Siria, care durează de peste patru ani şi care s-a soldat cu cel puţin 200.000 de morţi şi milioane de refugiaţi. Însă el l-a acuzat pe al-Assad de faptul că este principalul vinovat.
În schimb, Putin a declarat că nu există o alternativă la cooperarea cu armata lui al-Assad în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic şi a îndemnat la crearea unei coaliţii internaţionale antiteroriste mai largi. Acest apel ar putea rivaliza cu coaliţia pe care Statele Unite au format-o pentru a lupta împotriva Statului Islamic. "Statele Unite sunt pregătite să coopereze cu orice naţiune, inclusiv cu Rusia şi Iranul, în vederea soluţionării conflictului", a declarat Obama, care şi-a susţinut discursul înaintea lui Putin. "Însă trebuie să recunoaştem că nu poate avea loc, după atâta vărsare de sânge, după atâtea carnagii, o revenire la status-quoul de dinainte de război", a subliniat el.

Obama: Nici un rol pentru tirani

Obama nu a îndemnat în mod explicit la îndepărtarea de la putere a lui al-Assad şi a sugerat că ar putea avea loc o "tranziţie gestionată" departe de conducerea preşedintelui sirian, un ultim indiciu al faptului că, în pofida animozităţii faţă de al-Assad, Statele Unite sunt dispuse să-l mai vadă la putere pentru o vreme. Obama a respins argumentul potrivit căruia autoritarismul este singura cale de luptă împotriva unor grupări ca Statul Islamic. "Potrivit acestei logici, ar trebui să-i susţinem pe nişte tirani ca Bashar al-Assad, care aruncă cu butoaie cu explozibil pentru a masacra nişte copii nevinovaţi, cum că alternativa ar fi sigur mai rea", a spus el.
Putin este de altă părere, sugerând că nu există altă opţiune în afara cooperării cu al-Assad, un vechi aliat al Rusiei. "Noi credem că este o greşeală imensă să se refuze cooperarea cu Guvernul sirian şi forţele sale armate, care luptă vitejeşte, faţă-n faţă, cu terorismul", a spus Putin în discursul său. "Ar trebui să recunoaştem în sfârşit că nimeni, în afară de forţele armate ale preşedintelui al-Assad şi miliţiile (kurde), nu luptă cu adevărat împotriva Statului Islamic şi altor organizaţii teroriste în Siria", a declarat el.
Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul turc Ahmet Davutoglu au respins amândoi posibilitatea ca lui al-Assad să i se permită să rămână la putere.
Exprimându-şi voinţa de a coopera cu Rusia şi Iranul, ambele suţinătoare ale lui al-Assad, Obama le-a recunoscut în mod deschis influenţa în Siria, o pilulă amară de înghiţit pentru Statele Unite. Teheranul a înarmat Guvernul sirian, iar prin susţinerea luptătorilor din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah l-a ajutat pe al-Assad să lupte împotriva rebelilor care caută să pună capăt domniei de patru decenii a familiei sale în ţară.
Oficiali americani afirmă că ei cred că acumularea forţelor lui Putin în Siria reflectă temerile Moscovei că regimul lui al-Assad ar slăbi şi o dorinţă de a-l consolida pentru a menţine influenţa Rusiei în regiune. Ei văd totodată în acest lucru o cale prin care Putin încearcă să proiecteze influenţa rusă mai larg, un scop pe care a părut să-l atingă duminică, odată cu anunţul Bagdadului că Rusia, Iranul, Siria şi guvernul Irakului fac schimb de informaţii secrete despre Siria.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.