Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Numărul japonezilor de peste 80 de ani a depăşit 10 milioane de persoane

Ziarul de Vrancea
21 sep 2015 648 vizualizări
Numărul japonezilor cu vârste de peste 80 de ani a depăşit pentru prima dată 10 milioane de persoane, reprezentând 7,9 % din populaţia ţării, potrivit datelor publicate ieri de guvernul nipon.

Japonia deţine în prezent cifra record de 33,84 de milioane de locuitori cu vârste de peste 65 de ani, reprezentând 26,7 % din populaţia ţării asiatice, potrivit statisticilor publicate de Ministerul de Interne şi Comunicaţiilor cu prilejul Zilei Naţionale a Vârstnicilor. Din numărul total al persoanelor de vârsta a treia, 19,21 milioane sunt femei (29,5 % din populaţia feminină) şi 14,62 sunt bărbaţi (23,7 % din populaţia masculină).
Cea mai vârstnică femeie din Japonia este o locuitoare din Tokyo de 115 ani, care nu a dorit să i se facă publică identitatea şi care este născută în 1900, iar cel mai în vârstă bărbat este Yasutaro Koide, din Nagoya, de 112 ani, născut în martie 1903. În august, Koide a fost recunoscut cel mai vârstnic bărbat din lume de Guinness Book. Institutul Naţional pentru Cercetarea Populaţiei şi Securitate Socială din Japonia estimează că circa 36 % din cetăţenii ţării vor depăşi vârsta de 65 de ani în 2040.

Independenţa Cataloniei ar însemna ieşirea regiunii din zona euro

Dacă regiunea Catalonia va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro şi probabil din Uniunea Europeană, a declarat ieri guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde. Incertitudinile şi tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de duminică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenţei, afectează băncile catalane şi spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilităţile de la Banca Centrală Europeană. Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.
Avertismentul a avut loc în condiţiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiştii catalani sunt pe cale să obţină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas.
"Ieşirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit", a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.
Alegătorii scoţieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieşire a Scoţiei din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independenţă, în referendumul care a avut loc anul trecut.
Scoţienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă iniţial numărul separatiştilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania

După mult timp, opoziţia rusă a ieşit în stradă

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, s-a declarat convins că "schimbarea este posibilă" în Rusia, în cadrul unei manifestaţii la care au participat mii de persoane la periferia Moscovei, primul miting autorizat al opoziţiei după un an şi jumătate.
Organizată la iniţiativa bloggerului şi opozantului Aleksei Navalnîi, manifestaţia a fost autorizată de Primăria Moscovei, dar exilată într-o suburbie din sud-estul capitalei ruse, la 15 kilometri de centrul oraşului, şi încadrată de un important dispozitiv de securitate. Purtând drapeluri în culorile Rusiei, manifestanţii au afişat pancarte pe care scria "Cine l-a ucis pe Nemţov?", "Propaganda ucide" sau "Încetaţi să minţiţi, încetaţi să furaţi".
"Oamenii care sunt aici sunt cei care cred în ceva mai bun. Noi nu luptăm împotriva lui Putin, ci împotriva oamenilor care nu cred că este posibil să schimbi ceva. Schimbarea este posibilă şi noi vom ajunge acolo", a declarat Navalnîi pe scenă. "Nu am alt obiectiv decât să-mi păstrez demnitatea. Să rămânem oameni oneşti", a adăugat el.
Potrivit poliţiei din Moscova, la manifestaţie au participat 4.000 de persoane. Organizatorii au afirmat însă că au fost 7.000 de manifestanţi.
"Oamenii trebuie să aibă dreptul să-şi exprime opiniile, să manifesteze. Nu există nicio relaţie între putere şi popor, iar acest lucru este tragic", a apreciat Anna Ambarţumian, o antreprenoare de 27 de ani. "Cerem dreptul de a participa la alegeri. Cerem sfârşitul războaielor, abolirea cenzurii, eliberarea deţinuţilor politici şi lupta împotriva corupţiei", au anunţat organizatorii manifestaţiei pe pagina de Facebook a evenimentului.
Unul dintre liderii mişcării de opoziţie Solidarnost, Ilia Iaşin, un apropiat al opozantului Boris Nemţov, carre a fost asasinat în apropierea Kremlinului în februarie, a repetat că nu se pune problema să părăsească Rusia.

Fidesz îşi măreşte avansul faţă de opoziţie datorită politicii dure antiimigraţie

Partidul de dreapta Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, şi-a mărit semnificativ avansul asupra formaţiunilor de opoziţie în ce priveşte susţinerea din partea electoratului în septembrie comparativ cu luna iunie, evoluţie datorată, cel mai probabil, politicii sale foarte dure de stăvilire a valului de migraţie, potrivit unui sondaj realizat de institutul Ipsos.
Politica dură promovată de guvernul condus de Viktor Orban a găsit ecou în rândul multor cetăţeni ungari, care consideră că plătesc preţul pentru toleranţa excesivă a Occidentului şi atitudinea neglijentă a Greciei, care nu a aplicat reglementările Uniunii Europene privind înregistrarea şi reţinerea migranţilor şi solicitanţilor de azil sosiţi din Turcia.
Potrivit sondajului Ipsos, sprijinul public faţă de Fidesz a crescut la 24% la mijlocul lui septembrie, faţă de 20% în iunie, în timp ce susţinerea pentru a doua forţă politică, Jobbik, de extremă dreapta, a coborât de la 15% la 14%, iar cea în favoarea socialiştilor a urcat un procent, de la 9% la 10%.
Cercetarea nu a inclus întrebări separate pe tema atitudinii publicului faţă de problema imigraţiei, a explicat directorul Ipsos, Tibor Zavecz, precizând însă că Fidesz şi-ar putea întări baza de votanţi şi atrage încă 300.000 de susţinători din tabăra indecişilor, prin politica sa dură de "păstrare a ordinii".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.