Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ştiaţi că aproape toţi oamenii spun "huh"?

Ziarul de Vrancea
18 sep 2015 771 vizualizări
Studii despre consecinţele sărutului, utilizarea globală a cuvântului "huh" şi durerea provocată de acul de albină se numără printre câştigătorii premiilor Ig Nobel pe 2015, acordate celor mai trăznite, ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice, o alternativă amuzantă a adevăratelor premii Nobel.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 25-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research (Analele Cercetărilor Improbabile, n.r.), care sponsorizează aceste trofee împreună cu Harvard - Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard - Radcliffe Society of Physics Students.
Dintre cele 10 trofee acordate, trei au revenit unor echipe de cercetători care au dezvăluit faptul că aproape toate mamiferele, indiferent de mărimea lor, au nevoie de aproximativ 21 de secunde pentru a urina, care au demonstrat că este posibil ca un ou să poată fi fiert parţial în diverse substanţe chimice, respectiv care au arătat, cu ajutorul matematicii, că un sultan din nordul Africii care a trăit în secolul al XVII-lea a avut 888 de copii în doar 30 de ani.

"Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc".

Alte echipe de savanţi au fost premiate cu Ig Nobel pentru faptul că au ataşat un băţ destul de greu în spatele unor găini, pentru a evidenţia felul în care mergeau dinozaurii cu coadă, dar şi pentru modul în care au arătat că apendicita acută poate fi diagnosticată prin durerea resimţită de pacient atunci când este transportat într-un automobil care circulă cu viteză mare pe un drum denivelat.
Cercetătorul Michael L. Smith a primit premiul pentru fiziologie şi entomologie pentru faptul că a aranjat mai multe albine pe corpul său, pentru ca acestea să îl înţepe în mod repetat în 25 de zone, cu scopul de a identifica regiunea corporală în care acele înţepături sunt cele mai dureroase. La final, cercetătorul a dezvăluit faptul că cea mai dureroasă înţepătură de albină a fost aceea de la nivelul penisului.
Premiul Ig Nobel pentru medicină a revenit unei echipe de cercetători care au studiat efectele biologice ale sărutului intens, iar unul dintre acestea ar fi scăderea alergiilor de la nivelul pielii. Premiul pentru literatură a fost atribuit unor savanţi care au arătat că expresia "huh?" există aproape în toate limbile.
Alţi câştigători de Ig Nobel din acest an au arătat că mulţi lideri din domeniul afacerilor dezvoltă o veritabilă pasiune pentru asumarea de riscuri dacă au supravieţuit unor dezastre naturale în copilărie. A fost premiată şi Poliţia Metropolitană din Bangkok, care s-a oferit să plătească angajaţilor săi un salariu mai mare în schimbul refuzului de a lua mită.
Ceremonia de premiere a avut loc joi, la Universitatea Harvard din Cambridge, statul american Massachusetts, iar distincţiile au fost înmânate de premianţii de anul trecut. Festivitatea a inclus o mini-operă în trei acte despre o competiţie între milioanele de specii de pe Terra, pentru a o identifica pe aceea care ar fi cea mai bună.
Discursurile premianţilor sunt limitate la un minut. Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani, care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii, se apropie de invitat şi-i şopteşte: "Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc".

UE a primit în al doilea trimistru cu 85% mai multe cereri de azil decât în T2 din 2014

Ţările membre ale Uniunii Europene au primit 213.200 de cereri de azil în perioada aprilie-iunie 2015, respectiv cu 85% mai mult faţă de numărul de cereri depuse în trimestrul al doilea al anului 2014, potrivit cifrelor publicate vineri de Eurostat. Potrivit sursei, Germania a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil în cel de-al doilea trimestru din 2015, respectiv 80.900 de cereri, reprezentând 38% din totalul UE. Pe locul al doilea se situează Ungaria, cu 15%, şi pe locul al treilea — Austria, cu 8%.

Cea mai caldă lună august de pe Terra din ultimii 135 de ani

Ultima lună a verii din acest an a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe planetă de la începutul monitorizării temperaturilor în 1880, a anunţat agenţia americană pentru cercetare oceanică şi atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA). De asemenea, şi temperatura de la suprafaţa oceanelor a fost cea mai mare înregistrată vreodată, situându-se cu 0,78 grade Celsius peste media secolului al XX-lea şi întrecând cu 0,004 grade Celsius recordul lunii iulie, a mai indicat NOAA.
Luna iulie a bătut recordul de căldură înregistrat pe termen de o lună în ultimii 135 de ani, atât la nivelul solului, cât la suprafaţa oceanelor.
De asemenea, august a fost a şasea lună din 2015 care bate un record lunar de temperatură înregistrată la suprafaţa planetei, după recordurile din februarie, martie, mai, iunie şi iulie, a menţionat agenţia.
În luna august, temperatura medie pe uscat şi pe mare a fost cu 1,14 grade Celsius peste media secolului XX, plasându-se pe poziţia treia în topul celor mai calde luni din istorie. Recordul anterior pentru această lună a fost înregistrat în anul 1998 cu o temperatură care a depăşit media cu 0,13 grade Celsius. Temperaturi foarte ridicate s-au înregistrat în special în America de Sud, părţi din Africa, Orientul Mijlociu, Europa şi Asia.
Faptul că temperatura a atins un record în luna august la suprafaţa oceanelor poate fi explicat prin prezenţa curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino care a reapărut în luna martie, a explicat NOAA.
În luna august întinderea de gheaţă din zona arctică a fost cu 22,3% sub media perioadei 1981-2010, ceea ce face ca aceasta să fie a patra subţiere a gheţei din această zonă pentru această lună, conform monitorizărilor făcute din 1979 de când au început observaţiile prin satelit.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.