Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Organismele internaţionale critică reacţia Ungariei în criza imigranţilor

Ziarul de Vrancea
17 sep 2015 622 vizualizări
ONU şi Comsia Europeană s-au arătat revoltate de gardurile ridicate de Budapesta, respectiv de intervenţia violentă a jandarmilor împotriva refugiaţilor n "Este bizar şi şocant cum unii membri de pe scena politică internaţională au interpretat evenimentele petrecute miercuri", a reacţionat ministrul ungar de Externe

Dimitris Avromopoulos, comisarul Uniunii Europene pentru Migraţie, a criticat măsurile luate de Ungaria împotriva imigranţilor, explicând că este vorba în principal de refugiaţi care au nevoie de ajutor şi că barierele metalice sunt soluţii temporare care creează doar tensiuni. "Cei mai mulţi imigranţi veniţi în Europa sunt refugiaţi care au nevoie de ajutor", a declarat Dimitris Avromopoulos, într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de Externe şi de Interne ai Ungariei. "Nu există niciun zid pe care să nu îl poţi sări, nicio mare pe care să nu o poţi traversa atunci când fugi de violenţe şi de teroare", a spus Avromopoulos. "Barierele de genul celor construite de Ungaria sunt doar soluţii temporare care i-au făcut pe imigranţi şi refugiaţi să îşi schimbe parcursul şi au generat tensiuni", a apreciat comisarul UE pentru Migraţie.
Ungaria a strânit critici vehemente prin construirea unui gard metalic de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Guvernul de dreapta de la Budapesta şi-a atras critici noi după ce a evocat intenţia de a construi bariere similare pe segmente ale frontierelor cu România şi Croaţia.

"Ruşine să vă fie, ungarilor"

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a respins criticile oficialilor din cadrul ONU şi Uniunii Europene, argumentând că imigranţii sunt violenţi.
"Este bizar şi şocant cum unii membri de pe scena politică internaţională au interpretat evenimentele petrecute miercuri. Vor fi responsabili dacă incidentele se vor repeta", a spus Szijjarto, referindu-se la violenţele petrecute la frontiera dintre Ungaria şi Serbia.
Astfel, cel puţin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat gaze lacrimogene sau au suferit tăieturi, echimoze şi arsuri, în timpul confruntărilor de miercuri dintre imigranţi şi poliţia ungară.
Bărbaţi furioşi - cei mai mulţi refugiaţi din Siria şi Irak - au aruncat cu pietre şi sticle de plastic spre poliţişti, scandând "Deschideţi!" în limba engleză. Numeroşi copii şi femei plângeau în timp ce bărbaţii, cu feţele acoperite de eşarfe, se îndreptau spre forţele de ordine în pofida gazelor lacrimogene şi a fumului degajat de cauciucurile incendiate de mulţime. "Am fugit de război şi violenţe şi nu ne aşteptam la asemenea brutalitate şi tratament inuman în Europa", a afirmat un irakian, Amir Hassan. "Ruşine să vă fie, ungarilor", a strigat el în direcţia poliţiştilor.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat şocat de comportamentul poliţiei ungare, calificându-l drept inacceptabil. Autorităţile ungare au insistat însă că au acţionat în legitimă apărare, afirmând că imigranţii erau violenţi şi periculoşi.
Serbia a anunţat că va trimite mai mulţi poliţişti la frontieră, pentru a separa imigranţii de poliţia ungară. Dar premierul sârb, Aleksandar Vucici, aflat în vizită în SUA, a condamnat "tratamentul brutal" aplicat imigranţilor de poliţia ungară. "Nu vom permite nimănui să ne umilească şi să lanseze gaze lacrimogene pe teritoriul Serbiei", a precizat el.
În urma confruntărilor de la frontieră, autorităţile ungare au arestat 29 de persoane. "Poliţia a prins de asemenea un terorist identificat", a declarat pentru postul public de televiziune M1 Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului ungar Viktor Orban. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, bărbatul se afla "în baza de date a serviciilor de securitate".

Unul dintre sateliţii lui Saturn adăposteşte un ocean în stare lichidă

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că Enceladus, unul dintre sateliţii planetei Saturn, adăposteşte sub suprafaţa sa de gheaţă un ocean vast, "global", în stare lichidă. Folosind fotografiile realizate de sonda spaţială Cassini, cercetătorii au detectat şi monitorizat o serie de mici oscilaţii înregistrate sub suprafaţa de gheaţă a lui Enceladus. După şapte ani de analize, savanţii au ajuns la concluzia că oscilaţiile ar fi fost mult mai reduse, dacă acea crustă de gheaţă ar fi fost conectată în mod direct la nucleul teluric al satelitului natural.
Noua descoperire a întărit astfel teoriile despre existenţa unui lichid intermediar, vast şi global, care separă nucleul de scoarţă, a explicat Matthew Tiscareno, un cercetător care participă la misiunea sondei Cassini.
Activitatea geotermală de pe Enceladus a reprezentat una dintre marile descoperiri făcute de sonda Cassini, care a ajuns în apropiere de planeta Saturn în anul 2004. Până în prezent, activitatea geotermală nu a fost identificată pe niciun alt corp ceresc în afară de Terra, iar prezenţa apei calde care interacţionează cu un fund oceanic stâncos reprezintă un indiciu serios care atestă prezenţa unor organisme vii.
Descoperirea este una semnificativă, deoarece alimentează teoriile despre posibilitatea ca Enceladus să fie un corp ceresc locuibil. Rezultatele au stârnit interesul oamenilor de ştiinţă, care vor să lanseze o misiune spaţială dedicată exclusiv lui Enceladus. Nu se ştie însă când ar putea fi lansată o astfel de misiune. Agenţiile spaţiale din Statele Unite şi Uniunea Europeană plănuiesc în prezent doar misiuni către Jupiter, iar acele sonde ar urma să ajungă la destinaţia abia în jurul anului 2030.


Preşedintele şi premierul din Burkina Faso, arestaţi de soldaţi

Preşedintele din Burkina Faso, Michel Kafando, premierul Isaac Zida şi câţiva miniştri au fost arestaţi miercuri de soldaţi care au întrerupt o şedinţă a Cabinetului.  Kafando şi Zida negociază cu soldaţii, potrivit presei din ţara vest-africană. Soldaţii ar face parte din Regimentul de Securitate Prezidenţială, a cărui dizolvare i-a fost recomandată lui Kafando de o comisie de reformă şi reconciliere, formată după ce fostul preşedinte Blaise Compaore a fugit din ţară în octombrie anul trecut. Comisia, din care fac parte personalităţi locale şi membri ai societăţii civile, a propus ca garda prezidenţială să fie integrată în poliţia militară, Jandarmeria. Mai mulţi manifestanţi s-au strâns într-o piaţă centrală şi au defilat spre Palatul prezidenţial, unde miniştrii erau reţinuţi, cerând ca soldaţii să-i elibereze şi să plece.
Membri ai Regimentului de Securitate Prezidenţială au tras focuri de armă spre protestatari, însă nicio persoană nu a fost rănită.
Garda formată din 1.300 de membri este cunoscută pentru loialitatea faţă de Compaore, ai cărui susţinători au primit interdicţie de a contesta alegerile prevăzute pentru 11 octombrie. Kafando a fost ales preşedinte interimar în noiembrie.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut eliberarea imediată a preşedintelui şi a premierului, calificând reţinerea lor drept o încălcare serioasă a Constituţiei ţării şi a guvernului interimar.
Regimentul de Securitate Prezidenţială dispune de o unitate antiteroristă care a fost implicată în căutarea lui Iulian Gherguţ, românul răpit în aprilie de la o mină de mangan din Tambao, o mică localitate din nordul Burkina Faso.

Donald Trump, atacat din toate părţile de rivalii săi republicani

Miliardarul Donald Trump, care conduce lejer în sondaje în tabăra republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA, a fost atacat din toate părţile miercuri în California, în a doua dezbatere cu rivalii săi.
"Nu-i puteţi insulta pe liderii din întreaga lume şi să vă aşteptaţi să aveţi rezultate. Trebuie să daţi dovadă de coerenţă", a acuzat Jeb Bush, fiu şi frate de preşedinte, în poziţia a treia în sondaje. "Dl Trump este un formidabil animator", l-a ironizat Carly Fiorina, fostă şefă la Hewlett-Packard şi singura femeie în cursă în tabăra republicană. "Dar eu cred de asemenea că unul dintre avantajele unei campanii prezidenţiale este că arată că este în măsură să demonstreze caracterul", a adăugat ea.
"Mă întreb dacă am vrea pe cineva cu acest temperament, acest tip de limbaj nesăbuit, pentru a negocia cu (Vladimir) Putin sau cu Iranul", a spus la rândul său Rand Paul. "Sunt foarte îngrijorat de ideea de a-l vedea responsabil de arsenalul nuclear", a adăugat el, denunţând obişnuinţa candidatului de a-şi ataca rivalii din cauza aspectului lor fizic.
În schimb Trump, care nu a ezitat să-şi întrerupă rivalii sau să glumească pe seama presupuselor lor eşecuri în statele lor respective, şi-a subliniat din nou succesul şi averea.
"Sunt un om de afaceri, cu foarte multe succese şi vreau să pun acest talent în slujba ţării mele pentru a fi din nou bogată", a spus el. "Şi nu cred că cineva de aici este capabil", a adăugat Trump.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.