Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şef al BCE: Imigranţii pot opri "sinuciderea demografică" a Europei

Ziarul de Vrancea
16 sep 2015 774 vizualizări
Societatea îmbătrânită a Europei, care "se sinucide demografic", are nevoie de imigranţi pentru a împiedica reducerea în continuare a forţei de muncă, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, într-un interviu acordat Reuters.

Constancio a subliniat disponibilitatea BCE de a suplimenta lichidităţile, explicând că instituţia a cumpărat mult mai puţine obligaţiuni decât băncile centrale din Statele Unite, Japonia şi Marea Britanie. El a avertizat că, deşi BCE poate extinde tipărirea de bani, aşteptările ca banca centrală să redreseze singură economia zonei euro sunt nerealiste. În opinia sa, imigraţia poate contribui la această redresare.
Constancio, adjunct al preşedintelui BCE, Mario Draghi, în board-ul executiv al instituţiei, s-a referit la unul dintre factorii care încetinsc economia zonei euro, şi anume îmbătrânirea populaţiei şi reducerea forţei de muncă, care vor continua în următoarele decenii. "Este o problemă acută, pentru că de ani de zile Europa aplică un fel de sinucidere demografică", a spus fostul politician din Portugalia, una dintre ţările cele mai lovite de criză.

"Fără imigraţie punem în dificultate bunăstarea generaţiilor viitoare"

Oficialul BCE crede că pentru a schimba această tendinţă democrafică negativă nu este suficientă stimularea natalităţii, ci este nevoie de imigraţie.
"În caz contrar, creăm o mare dificultate creşterii şi bunăstării generaţiilor viitoare", a spus Constancio, în vârstă de 71 de ani. El a avertizat că potenţialul de creştere al Europei este scăzut, din cauza unor factori între care se află şi reducerea forţei de muncă. "În condiţiile actuale, ne temem că ritmul lent va continua o lungă perioadă de timp", a spus bancherul.
Oficialul BCE a făcut aceste remarci directe în timp ce refugiaţii veniţi în Europa din state marcate de război precum Siria şi Afganistan provoacă tensiuni între ţările Uniunii Europene. Germania a reintrodus în această săptămână controalele la graniţă, în timp ce Ungaria a închis frontiera cu Serbia, blocând principala rută a refugiaţilor către în zona euro.
Populaţia zonei euro a crescut anul trecut cu numai 0,25%, iar şapte din cele 19 ţări din regiune au înregistrat scăderi. În SUA în schimb, populaţia a crescut cu 0,75%, iar în Australia, care nu a mai fost în recesiune din 1991, a înregistrat un avans de 1,4%. Şomajul din zona euro se menţine ridicat, dar cu diferenţe majore între ţări ca Grecia şi Spania, care au încă probleme după criza datoriilor, şi state puternice, ca Germania.
Într-o perioadă de cinci ani încheiată în 2014, numărul angajaţilor din Spania a scăzut cu circa 1,8 milioane de persoane, iar la nivelul zonei euro a avut loc declin, potrivit datelor Eurostat. În Germania în schimb, forţa de muncă a crescut în aceeaşi perioadă cu circa 1,4 milioane de persoane.
Imigraţia reflectă această tendinţă. Până în 2013, numărul imigranţilor din Spania a scăzut din cauza crizei, în timp ce în Germania au venit aproape 700.000 de imigranţi în aceeaşi perioadă, de două ori mai mulţi decât în 2009. "Rata şomajului din Europa este foarte ridicată, de 11%, ceea ce destabilizează continentul. Valorile europene sunt erodate din cauza temerilor provocate de şomaj", a explicat Constancio.

Populaţiile marine au scăzut la jumătate în ultimele patru decenii

Populaţiile de mamifere marine, păsări, peşti şi reptile au scăzut cu 49% faţă de anul 1970, se afirmă într-un raport oficial, întocmit de experţii de la World Wildlife Fund (WWF) şi Zoological Society din Londra. Potrivit acestui raport, declinul anumitor specii marine, care sunt consumate în mod direct de om, este chiar şi mai grav. Astfel, populaţiile de ton şi macrou au scăzut cu 74% faţă de anul 1970. Pe lângă impactul generat de activităţile umane, precum pescuitul intensiv, printre ceilalţi factori care au contribuit la acest fenomen îngrijorător se află şi încălzirea globală.
Potrivit aceluiaşi raport, castravetele de mare - considerat un aliment de lux în Asia - a cunoscut o scădere dramatică a populaţiilor sale: 98% în Galapagos şi 94% în Marea Roşie, în ultimii ani.

Unul din trei oameni suferă de malnutriţie

În ciuda unei scăderi a numărului de persoane care se confruntă cu foametea, aproape una din trei persoane din populaţia globului este subnutrită şi, în acealaşi timp, obezitatea se răspândeşte pe mapamond, a anunţat marţi un think-tank internaţional de securitate alimentară.
Rata redusă de creştere a dezvoltării umane — copii prea scunzi pentru vârsta lor din cauza unei diete sărace — afectează mai mult de 160 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani, a precizat "International Food Policy Research Institute".  Numărul persoanelor care suferă de foame în întreaga lume a scăzut, iar obezitatea a crescut între 2010 şi 2014 "în fiecare ţară", unul din 12 adulţi având acum diabet de tip 2, menţionează raportul. Diabetul la adulţi este în creştere în 185 de ţări şi este în scădere sau stabil în numai cinci ţări.
Prea adesea oamenii se gândesc la malnutriţie doar ca la o problemă a copiilor înfometaţi din cele mai sărace ţări, când de fapt ea îmbracă forme diferite şi afectează toate ţările, bogate sau sărace deopotrivă, a atras atenţia într-o declaraţie Corinna Hawkes, co-autoare a raportului. La nivel global, două miliarde de oameni nu mănâncă propriu-zis cantităţile de vitamine şi minerale necesare şi astfel se confruntă cu deficienţa de micronutrienţi, în timp ce 1,9 miliarde de adulţi sunt supraponderali sau obezi. Patruzeci şi cinci la sută din totalul deceselor copiilor sub cinci ani sunt legate de malnutriţie, se arată în raport.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.