Dieta mediteraneană reduce riscul de îmbolnăvire de cancer mamar
În cadrul studiului, cercetătorii au observat că femeile cărora li s-a cerut să urmeze o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin se confruntau cu un risc de îmbolnăvire de cancer mamar cu 68% mai mic decât cele care au urmat o dietă doar cu conţinut redus de grăsime. Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 4.152 de femei aflate în perioada postmenopauză, sănătoase din punct de vedere clinic şi fără antecedente oncologice. Ele au fost împărţite în trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind câte o dietă diferită. Astfel, unul dintre grupuri a primit o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin (15% din caloriile zilnice obţinute prin această dietă proveneau direct din uleiul de măsline). Un al doilea grup a primit o dietă mediteraneană bogată în nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru mâncare obişnuită cu condiţia reducerii consumului de grăsime. Conform oamenilor de ştiinţă, femeile din grupul care a respectat dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin s-au confruntat cu cel mai scăzut risc de îmbolnăvire de cancer la sân.
Dieta mediteraneană, bogată în legume, peşte şi ulei de măsline şi săracă în carne şi produse lactate, este recunoscută pentru că micşorează riscurile oncologice şi cardiovasculare. Un studiu publicat în 2015 ajungea la concluzia că acest tip de alimentaţie poate reduce şi declinul cognitiv asociat vârstei înaintate sau anumitor afecţiuni neurologice.