Internațional

Lavrov: SUA cunosc poziţiile Statului Islamic, dar nu le bombardează

Ziarul de Vrancea
14 sep 2015 700 vizualizări
şeful diplomaţiei ruse sugerează că implicarea americanilor în Siria ar urmări alte obiective decat de cele clamate oficial

Moscova - care a propus până acum fără succes lărgirea coaliţiei internaţionale antijihadiste prin includerea Rusiei, Siriei şi Iranului - dispune de informaţii potrivit cărora SUA cunosc poziţiile jihadiştilor din Statul Islamic pe teren, dar nu dau ordin pentru ca acestea să fie bombardate, a susţinut ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-o emisiune de la televiziunea publică "Pervâi Kanal". "Partenerii noştri americani fie că de la început nu şi-au creat foarte elaborat coaliţia, fie au gândit-o astfel încât obiectivele ei să nu fie cele declarate", a afirmat Lavrov, menţionând că această coaliţie antijihadistă "a fost creată spontan": în doar câteva zile a fost anunţată includerea mai multor ţări şi începerea bombardamentelor.
"Când analizezi operaţiunile aviaţiei ţărilor din coaliţie, se creează o impresie ciudată. Uneori se strecoară gândul că în afară de scopul declarat — combaterea Statului Islamic — această coaliţie urmăreşte şi alte obiective", a spus în continuare ministrul rus, în contextul în care SUA şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea angajamentului Rusiei în Siria, ţară la originea exodului de refugiaţi în Europa. "Sper că nu trădez pe nimeni când afirm că unii parteneri din ţări care fac parte din respectiva coaliţie spun că au informaţii despre unde anume se află o unitate sau alta a Statului Islamic, iar comandantul coaliţiei — desigur, SUA — nu aprobă efectuarea bombardamentelor", susţine şeful diplomaţiei ruse. "Nu vreau să trag vreo concluzie — nu se ştie niciodată ce fel de informaţii şi consideraţii înalte deţine şeful, iar ceilalţi nu dispun de aceste date—, dar primim semnale în acest sens", a adăugat el.

Coaliţia cheltuie circa zece milioane de dolari zilnic pe bombardamente

Într-o încercare de a demonstra că alianţa condusă de SUA împotriva Statului Islamic nu este eficientă, agenţia de presă TASS face un istoric al activităţii ei, invocând "date ale Pentagonului".
La 8 august s-a împlinit un an de când SUA şi aliaţii lor din cadrul coaliţiei internaţionale au început seria de atacuri aeriene împotriva jihadiştilor Statului Islamic pe teritoriul Irakului. În Siria, acţiuni similare au început să se desfăşoare de la sfârşitul lunii septembrie 2014. În acest timp, SUA şi partenerii lor au efectuat circa 6.700 de bombardamente ale căror costuri depăşesc 3,7 miliarde de dolari, scrie TASS, care adaugă că pentru atacurile aeriene într-o singură zi se cheltuiesc aproximativ 9,9 milioane de dolari. La începutul lunii august, în urma acţiunilor coaliţiei au fost distruse sau avariate 10.600 de facilităţi ale islamiştilor — 119 de tancuri, 510 de baze militare, peste 3.200 de construcţii, peste 2.500 de poziţii de luptă, 196 de obiective de infrastructură petrolieră şi peste 3.600 de alte obiective, mai scrie sursa citată.

Francezii susţin o operaţiune terestră împotriva Statului Islamic

O majoritate a francezilor se pronunţă pentru o participare a Franţei la o intervenţie militară terestră împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, în cadrul unei coaliţii internaţionale, potrivit unui sondaj Ifop publicat de către Le Journal du Dimanche (JDD).  O asemenea intervenţie terestră este, până acum, exlusă de către autorităţile franceze. Însă ministrul Ecologiei Ségolène Royal a declarat duminică, în emisiunea Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI, că o intervenţie terestră în Siria nu este un subiect "tabu".
Dintre cele 1.005 persoane intervievate pe 11 şi 12 septembrie, 56% se declară în favoarea unei operaţiuni în aceste condiţii, în timp ce 48% îi sunt ostile. De asemenea, 58% dintre respondenţi consideră că Statul Islamic poate fi învins militar, iar 40% sunt de părerea opusă.
Franţa a început săptămâna trecută să efectueze misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian al Siriei, înaintea unor eventuale atacuri aeriene asupra unor poziţii aflate sub controlul acestei organizaţii jihadiste extremiste.
Autorităţile franceze sunt convinse că SI comandă din Siria planuri de atentate în Europa şi îndeosebi în Franţa, dar ele au exclus până acum să angajeze militari francezi într-o operaţiune terestră.
Şeful statului francez François Hollande a catalogat ca "inconsecventă" şi "nerealistă" ideea de a trimite forţe franceze la sol în Siria, în conferinţa sa de presă de acum o săptămână.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.