Confruntări militare între americani şi ruşi pe teritoriul Siriei?
Pe teritoriul Siriei ar putea avea loc o confruntare între militari ruşi şi coaliţia condusă de SUA, este de părere coordonatorul numit de Casa Albă al coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), generalul în rezervă John Allen. Întrebat dacă, în opinia sa, militarii ruşi "vor deveni o problemă" pentru Washington, în cazul în care aceştia vor lupta de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, John Allen a răspuns: "În ultimele zile, am urmărit cu atenţie această întărire de forţe (ruseşti în Siria) şi am încercat să înţelegem ce ar însemna acest lucru. Cred că este rău. Rusia îşi foloseşte forţele pentru a susţine regimul lui Bashar al-Assad". Potrivit generalului american, principala răspundere o poartă preşedintele sirian pentru faptul că, în urma conflictului din Siria, au murit zeci de mii de oameni. "Susţinerea lui Assad cu forţe militare adânceşte criza în regiune. Practic, acest lucru ar putea duce la o confruntare între forţele ruseşti şi forţele coaliţiei", a atenţionat Allen.
Cele două ţări au suspendat cooperarea militară
În acelaşi timp, generalul american în rezervă a recunoscut că etapa iniţială din pregătirea de către Pentagon a unor combatanţi ai opoziţiei siriene, care, potrivit Washingtonului, ar fi trebuit să formeze baza forţelor armate în lupta împotriva grupării SI, "s-a dovedit un eşec". SUA au intenţionat să pregătească 12.000 de combatanţi ai opoziţiei siriene, cheltuind în acest scop 500 de milioane de dolari, însă, potrivit CNN, până de curând prin instructajul american au trecut doar 54 de oameni, iar după aceasta cei mai mulţi dintre ei au fost răpiţi sau au fugit din zona acţiunilor militare.
În replică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că este nevoie de o coordonare militară între Rusia şi Statele Unite pentru a evita producerea de "incidente involuntare" în Siria. Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Pentagonul a suspendat cooperarea operativă cu armata rusă, dar în condiţiile în care atât Rusia cât şi SUA sunt implicate militar în Siria şi în spaţiul adiacent acestei ţări se impune reluarea cooperării.
Pe de altă parte, Lavrov a cerut coaliţiei antijihadiste conduse de SUA să coopereze şi cu armata siriană în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI). În raidurile aeriene efectuate asupra SI, coaliţia "trebuie să interacţioneze cu forţele terestre siriene, pentru că cea mai eficientă şi puternică împotriva SI este armata siriană", a subliniat ministrul rus de externe la conferinţa de presă. Lavrov a confirmat că forţele navale ruseşti desfăşoară manevre în Marea Mediterană şi a reafirmat că ţara sa va continua să furnizeze tehnică militară armatei siriene. Însă el a susţinut din nou că prezenţa militară a Rusiei în Siria se limitează la activitatea instructorilor militari.