Internațional

O specie necunoscută de hominizi, descoperită în Africa de Sud

Ziarul de Vrancea
10 sep 2015 768 vizualizări
Homo naledi ar fi trăit în urmă cu circa un milion de ani şi ar fi fost capabil de comportamente ritualice şi de gândire simbolistă

Rămăşiţe fosilizate provenind de la 15 hominizi dintr-o specie necunoscută au fost descoperite într-o peşteră din Africa de Sud, într-o încăpere ce pare să fi fost amenajată ca o cameră funerară. Cele 15 schelete parţiale care au fost găsite în acea peşteră reprezintă cea mai vastă descoperire de acest tip realizată în Africa. Oamenii de ştiinţă consideră că noua descoperire va schimba teoriile actuale despre strămoşii oamenilor.
Autorii studiului, care a fost publicat în revista Elife, precizează faptul că acei hominizi erau capabili de comportamente ritualice. Noua specie, denumită Homo naledi, a fost clasificată de oamenii de ştiinţă, care au decis să o includă în grupul - genul - Homo, din care face parte şi omul modern.
Savanţii care au realizat descoperirea nu au putut să precizeze cu certitudine perioada în care au trăit acei hominizi, însă, potrivit coordonatorului studiului, profesorul Lee Berger, Homo naledi ar putea fi primul hominid din genul Homo care a trăit în Africa, în urmă cu trei milioane de ani. La fel ca mulţi oameni de ştiinţă care lucrează în acest domeniu, Lee Berger evită să folosească termenul "veriga lipsă". Profesorul Berger spune că Homo naledi ar putea fi considerat un fel de "pod" între primatele bipede primitive şi oameni.

"Natura făcea experimente cum să evolueze omul"

Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie, spune că Homo naledi reprezintă "o descoperire foarte importantă". "Găsim tot mai multe specii ale unor hominizi, iar acest fapt sugerează că natura făcea experimente cu felul în care trebuia să evolueze omul, conducând la apariţia mai multor tipuri de vieţuitoare asemănătoare omului, ce îşi aveau originea în paralel în părţi diferite ale Africii. În cele din urmă, doar una dintre acele linii de hominizi a supravieţuit pentru a da naştere omului modern", a declarat el pentru BBC News.
Cele 15 schelete parţiale provin atât de la masculi, cât şi de la femele, de vârste diverse - de la bebeluşi până la exemplare bătrâne. Descoperirea lor este fără precedent în Africa şi îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe informaţii despre felul în care au evoluat primii oameni.
Homo naledi era diferit de orice hominid primitiv descoperit în Africa. Avea un creier mic - de mărimea creierului de gorilă -, un pelvis şi umeri primitivi. Însă Homo naledi a fost plasat în acelaşi grup cu Homo sapiens datorită formei moderne a craniului, dinţilor relativ mici, membrelor inferioare lungi - o caracteristică importantă - şi a labei piciorului care are o structură modernă.
Rămăşiţele fosilizate au fost descoperite în peştera Rising Star, aflată într-o regiune cunoscută sub numele de "Leagănul omenirii". Peştera se continuă cu un tunel subteran foarte îngust şi care se termină într-un fel de cameră funerară. Hominizii din specia Homo naledi par să fi fost capabili să îşi poarte pe braţe rudele decedate şi să le depună în acea cameră mortuară - posibil, timp de mai multe generaţii.
Dacă această teorie este corectă, ea sugerază faptul că Homo naledi era capabil de comportamente ritualice şi, probabil, de gândire simbolistă - o însuşire care era asociată până în prezent doar cu hominizii care au trăit în ultimii 200.000 de ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.