Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O femeie cameraman, concediată după ce a lovit refugiaţi

Ziarul de Vrancea
9 sep 2015 610 vizualizări
O femeie cameraman de la un post ungar de televiziune a fost concediată după difuzarea unor imagini în care apare lovind migranţi, inclusiv copii, în timp ce fugeau de poliţie.

Femeia, a cărei identitate a fost dezvăluită ulterior - Petra Laszlo -, poate fi văzută îmbrâncind un bărbat care fugea ţinând în braţe un copil şi lovind cu piciorul alt copil care fugea, în două incidente separate. Înregistrarea incidentelor din perspectiva cameramanului a fost difuzată ulterior pe postul N1TV, un post de televiziune online apropiat partidului xenofob şi antimigraţie Jobbik (extremă dreapta, în opoziţie). "Un coleg de la N1TV s-a comportat astăzi (marţi) într-un mod inacceptabil, la punctul de primire de la Roszke", a declarat redactorul-şef Szabolcs Kisberk, citat într-un comunicat, postat ulterior pe pagina de Facebook a postului de televiziune. "Contractul de muncă al femeii cameraman a fost reziliat imediat, începând de astăzi", a adăugat Kisberk.
Incidentele au avut loc în timp ce sute de migranţi au rupt cordonul poliţiei, la acest centru de primire situat în apropiere de frontiera cu Serbia, traversată de mii de persoane, zilnic, în ultima lună, în pofida barierei ridicate de către autorităţi.

Chişinăul a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei

Republica Moldova a suspendat orice relaţii diplomatice cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău, după ce acesta a participat la o paradă militară prin care Tiraspolul a marcat 25 de ani de "independenţă", a anunţat ministrul moldovean al Apărării Anatol Salaru într-o emisiune televizată. "Ataşatul militar de la Ambasada rusă a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe, dar şi toate celelalte ambasade au primit această notă", a declarat ministrul în emisiunea "Tema Săptămânii", pe postul Canal2. Prin această notă, diplomaţia moldoveană le sugera misiunilor diplomatice să nu participe la parada militară de la Tiraspol, a declarat ministrul. "Participarea lor va însemna un act neprietensc faţă de ţara noastră", a spus Salaru că avertiza nota.
Ministrul a anunţat că l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti în legătură cu "sfidarea Republicii Moldova" şi a adăugat că aşteaptă ca ataşatul militar al Ambasadei Rusiei să-şi ceară scuze în mod public sau să fie rechemat.
Tiraspolul a organizat miercurea trecută o paradă militară prin care a marcat 25 de ani de la "independenţa" Transnistriei. Peste 2.000 de militari şi 123 de vehicule militare au luat parte la paradă.
Transnistria, care şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău în urma războiului din perioada 1990-1992, pe fondul unor temeri potrivit cărora Republica Moldova plănuia să se reunească cu România, nu este recunoscută de către comunitatea internaţională şi nici de Moscova. Însă, pe teritoriul regiunii moldovene separatiste se află aproximativ 1.500 de membri ai trupelor ruse de menţinere a păcii, precum şi trupe care păzesc armamentul din perioada sovietică staţionat în regiune.

Mortalitatea infantilă s-a înjumătăţit în ultimii 25 de ani în întreaga lume

Mortalitatea infantilă în întreaga lume s-a înjumătăţit în ultimii 25 de ani, însă obiectivul stabilit în anul 2000 de reducere cu două treimi a indicatorului nu a fost atins, potrivit datelor ONU publicate ieri. Doar 62 din 195 de ţări au atins obiectivele fixate în acest domeniu de către Organizaţia Naţiunilor Unite. ''Mortalitatea globală a copiilor cu vârste de sub cinci ani s-a redus cu 53% în ultimii 25 de ani'', potrivit studiului ONU. Conform estimărilor, mortalitatea infantilă în întreaga lume a trecut de la 12,7 milioane în anul 1990 la 5,9 milioane în 2015. De asemenea, în ultimii 15 ani au fost salvate vieţile a 48 de milioane de copii din întreaga lume. Ţările ar trebui să-şi reducă rata mortalităţii infantile la cel mult 25 la mie până în anul 2030, ceea ce s-ar traduce prin salvarea vieţilor a încă 38 de milioane de copii.

Protestele continuă la Chişinău. Guvernul se teme de "destabilizarea situaţiei"

Situaţia rămâne tensionată la Chişinău, unde mii de oameni au continuat să protesteze împotriva guvernanţilor în noaptea de marţi spre miercuri şi toată ziua de ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Numărul de corturi instalate în piaţă, în apropiere de clădirea guvernului, a crescut ieri la peste 200, potrivit Jurnal.md.
Oamenii au adus mâncare şi apă pentru manifestanţii — câteva sute — care vor rămâne să protesteze non-stop. Majoritatea protestatarilor pleacă din piaţă dimineaţă, dar mulţi dintre ei se întorc seara, după serviciu.
Protestatarii spun că sunt hotărâţi să stea în centrul capitalei până când actuala guvernare va îndeplini revendicările înaintate de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr" — demisia preşedintelui, a guvernului, alegeri anticipate şi alegerea preşedintelui ţării prin vot direct.
Premierul Valeriu Streleţ a anunţat că este dispus să discute cu protestatarii. Însă, în opinia sa, demisia executivului ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova, în contextul în care în curând urmează să ajungă la Chişinău o delegaţie FMI. "Eu am fost tentat să refuz funcţia de premier, dar am acceptat, pentru că am înţeles că ne aflăm într-o situaţie de o gravitate fără precedent. O eventuală demisie a guvernului ar însemna o prăbuşire totală. S-ar putea ca nimic să nu mai poată fi reconstruit. Urmează să vină FMI şi să creăm o platformă care să ne permită să ne relansăm", a declarat el, citat de Agerpres. "Avem păcate faţă de cetăţeni, dar le putem corecta. Alegerile anticipate nu reprezintă soluţia. Problemele sunt extrem de grave. Un euro poate ajunge la 40 de lei (moldoveneşti) pentru că acum cursul e menţinut cu forţa. Rata dobânzii e înaltă şi economia nu se poate dezvolta. Alegerile ar însemna restanţe la salarii şi pensii", a avertizat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.