Internațional

Afluxul de migranţi în Europa nu va schimba demografia continentelor

Ziarul de Vrancea
9 sep 2015 632 vizualizări
Refugiaţii de astăzi sunt destul de tineri şi absolvenţi de facultăţi, mai susţine un expert francez în studii demografice

Afluxul sutelor de mii de migranţi şi refugiaţi în Europa "nu va duce la schimbarea demografiei la nivelul continentelor", asigură Gilles Pison, de la Institutul naţional de studii demografice (Ined) în faţa temerilor generate de acest fenomen. "Imigraţia nu va schimba fundamental datele demografice la scara continentelor. Mai mult, astăzi, există un flux de refugiaţi şi nu de imigranţi. Nu se ştie cât timp vor rămâne în ţara gazdă, cât de mulţi se vor întoarce acasă şi când. Chiar dacă în cazul Siriei, în special, aceasta ar putea dura ceva timp înainte ca situaţia să se stabilizeze", a opinat expertul francez.
Referitor la exemple recente de fluxuri de refugiaţi în Europa de Vest, Gilles Pison spune că, în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie, "în anii 1990, aproximativ 800.000 de refugiaţi au fost primiţi în Germania, dar o mare parte, alungaţi de război, s-au întors la casele lor la sfârşitul conflictului". Germania, care are o rată scăzută a natalităţii, cunoaşte de ani de zile un flux migrator important, care continuă să-i asigure forţa de muncă necesară, iar refugiaţii de astăzi sunt destul de tineri şi absolvenţi de facultăţi, mai spune el. În plus, doar 3% din oameni sunt imigranţi, adică persoane care trăiesc într-o altă ţară decât ţara lor de naştere. "Acest lucru nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor, chiar dacă tipul de imigrare s-a schimbat cu o inversare a fluxurilor migratoare din ce în ce mai de la Sud spre Nord", afirmă expertul francez, fără să excludă a creştere a imigraţiei din Africa în următoarele decenii.

Juncker: Uniunea Europeană duce lipsă de uniune şi de Europă

Uniunea Europeană duce lipsă de uniune şi de Europă, iar acest lucru trebuie să se schimbe, a declarat ieri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind "Starea Uniunii''.
Şeful executivului comunitar s-a referit concret la actuala criză a refugiaţilor, apreciind că ''europenii trebuie să-şi reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat'' şi menţionând valurile de imigranţi irlandezi, scoţieni şi polonezi care au ajuns în Statele Unite. ''Noi, europenii, trebuie să ştim şi să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferinţa lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă'', a insistat preşedintele CE în discursul său.
Potrivit acestuia, refugiaţii în Uniunea Europeană reprezintă doar 0,11% din populaţia forului comunitar, în timp ce în Liban ei reprezintă un sfert dintr-o populaţie care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ''Cine suntem noi pentru a nu face niciodată astfel de comparaţii?'', s-a întrebat retoric Jean-Claude Juncker. El a estimat că atât timp cât în Siria va fi război, criza refugiaţilor nu va dispărea. ''Luptăm contra Statului Islamic — atunci de ce să nu fim gata să-i acceptăm pe cei care fug de Statul Islamic?'', a adăugat preşedintele executivului UE.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.