Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea de-a doua noapte de proteste la Chişinău

Ziarul de Vrancea
8 sep 2015 796 vizualizări
Protestarii par foarte bine organizaţi şi decişi să rămană pe poziţii pană cand le vor fi acceptate revendicările anticorupţie

Protestele antiguvernamentale continuă în centrul Chişinăului, unde în noaptea de luni spre marţi s-au aflat câteva sute de persoane, în majoritatea tineri, iar numărul corturilor instalate în aşa-numitul orăşel al "Demnităţii şi Libertăţii" a crescut la peste o sută, conform presei de peste Prut.
Luni seara, pe scena din faţa clădirii executivului s-au perindat liderii unor ONG-uri şi reprezentanţii Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr" — o mişcare de opoziţie creată de jurnalişti, politologi şi militanţi ai societăţii civile din Republica Moldova care militează împotriva corupţiei şi pentru ca oficialii responsabili de "jaful secolului" — când din sistemul bancar al ţării au dispărut, după diferite estimări, un miliard de dolari americani, ceea ce reprezintă cam jumătate din bugetul anual al ţării la sfârşitul anului 2014 — să fie traşi la răspundere.
În cea de-a doua noapte de protest, manifestanţii păreau foarte bine organizaţi, ei amenajaseră două cantine, un punct medical şi instalaseră două WC-uri ecologice.
Totodată, mişcarea colectează bani şi produse alimentare pentru manifestanţii rămaşi în piaţă.
Protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău vor continua până când actuala guvernare va fi demisă, a declarat avocatul Andrei Năstase, unul din organizatorii protestului, la un post local de televiziune, informează IPN. "Cred că nu vom ajunge la iarnă să îngheţăm în corturi. Vor sta în ele cei de la guvernare, dacă nu vor ajunge la puşcărie. Băieţii aceştia vor trebui să plece, ei îşi apropie sfârşitul. Dacă nu vor fi satisfăcute revendicările, vor urma proteste în toată ţara, chiar şi în sate. Nu va fi niciun Maidan (după modelul mişcării de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev), căci ei vor pleca în cele din urmă", a spus Năstase.
Reprezentantul protestatarilor a spus că este gata să discute cu liderii din conducerea statului. "Suntem dispuşi la dialog. În special, cu preşedintele Nicolae Timofti, care are competenţa să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate", a adăugat Năstase.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, al cărui mandat se încheie în martie 2016, "nu-şi va prezenta cu siguranţă demisia", aşa cum solicită protestatarii din centrul capitalei, a declarat Ion Păduraru, secretarul general al Cancelariei prezidenţiale. El a precizat pentru "Ziarul Naţional" că această cerere a manifestanţilor i se pare "bizară" şi "nefondată", "apărută peste noapte" şi "devenită laitmotivul acţiunii de parcă nu ar mai exista şi alte probleme". "Demisia preşedintelui nu este nici în interesul populaţiei, nici în interesul ţării", spune el. Cât despre solicitarea ca preşedintele Nicolae Timofti să vină în piaţă, Păduraru a spus că "preşedintele examinează problema" şi va oferi ulterior un răspuns.
Liderii Platformei "Demnitate şi Adevăr", organizatoarea protestelor din centrul Chişinăului, au spus că nu vor merge la întâlniri cu preşedintele Timofti, preşedintele parlamentului Andrian Candu şi premierul Valeriu Streleţ, dar i-au chemat pe oficiali în centrul capitalei. Printre revendicările protestatarilor se numără demisia preşedintelui R. Moldova şi organizarea de alegeri anticipate.

Un nou test sangvin calculează ritmul de îmbătrânire a organismului

Un nou test sangvin este capabil să calculeze ritmul în care îmbătrâneşte organismul şi, implicit, riscul de apariţie a demenţei, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie. Testul calculează "vârsta biologică" a pacientului şi o compară cu vârsta reală a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demenţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea acestei boli. Persoanele care sunt mai "bătrâne" din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, afirmă cercetătorii britanici.
Testul oferă pacientului un "scor al vârstei", bazat pe o serie de markeri genetici aflaţi în sângele acestuia. Studiul, desfăşurat pe durata a 20 de ani, a vizat obţinerea unei "semnături genetice" a ARN-ul voluntarilor.
Atunci când 700 de voluntari în vârstă de 70 de ani şi cu o stare de sănătate bună au fost testaţi, medicii au constatat că vârstele lor biologice au diferit între ele cu o marjă de peste 20 de ani - de la mai puţin de 60 de ani şi până la peste 80 de ani. Autorii studiului consideră că cercetarea lor ar putea fi extrem de valoroasă şi ar putea să îi ajute pe medicii aflaţi în căutarea unor donatori de organe. Medicii utilizează cel mai adesea vârsta pacientului pentru a stabili dacă o persoană este potrivită pentru a deveni donator. În schimb, vârsta biologică oferă medicilor o prognoză mai bună asupra stării de sănătate a organelor care urmează să fie transplantate.

Australia ar vrea ca refugiaţii creştini să aibă prioritate

Oficiali din Guvernul Australiei solicită ca minorităţile creştine din zonele de conflict precum Siria şi Irak să aibă prioritate în procesul de relocare a refugiaţilor care vor fi primiţi de Australia.
Ministrul Afacerilor Externe al Australiei, Julie Bishop, a declarat, ieri, că Guvernul australian încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru a oferi atât un ajutor permanent şi cât unul temporar în ceea ce priveşte criza actuală a migraţiei cu care se confruntă statele europene. Ea a îndemnat Guvernul australian să acorde prioritate creştinilor din zonele de conflict precum Siria. "Sunt de părere că minorităţile creştine sunt persecutate în Siria şi chiar dacă se va încheia conflictul ele tot vor fi persecutate", a precizat Bishop. Ea a adăugat că: "Trebuie să ne concentrăm că avem acces la acele minorităţi etnice şi religioase persecutate care nu vor avea unde să se întoarcă după ce conflictul se va fi încheiat".
De aceeaşi părere este şi liderul Senatului australian, Eric Abetz, care a afirmat, ieri, că "cel mai persecutat grup din lume" este cel al creştinilor din Orientul Mijlociu, motiv pentru care a solicitat ca Guvernul să acorde prioritate acestei minorităţi în procesul de relocare a refugiaţilor. "Creştinii reprezintă cel mai persecutat grup din lume şi mai ales în Orientul Mijlociu, şi cred că este un argument raţional ca aceştia să aibă prioritate în lista de relocare a refugiaţilor", susţine Abetz.
Duminică, premierul australian, Tony Abbot, a anunţat că Australia va primi mai mulţi refugiaţi sirieni şi irakieni ca urmare a cotei de distribuire a imigranţilor ce urmează a fi relocaţi, refuzând să accepte mai mult de 13.750 de refugiaţi pe teritoriul australian.
Şi arhiepiscopul catolic din Sydney, Anthony Fisher, a solicitat Guvernului australian să primească mai mulţi refugiaţi, dar să acorde prioritate creştinilor. "Potrivit estimărilor, 100.000 de creştini sunt supuşi martirajului în fiecare an, 11 sunt ucişi în fiecare oră pentru credinţa lor", a declarat Fisher.

Fostul şef al Mossadului îndeamnă Israelul să accepte acordul nuclear cu Iranul

Fostul director al Mossadului (serviciul israelian de informaţii externe) Meir Dagan apreciază că a venit timpul ca Israelul să se oprească să mai critice Statele Unite din cauza acordului în dosarul nuclear iranian încheiat de şase mari puteri cu Teheranul. "Problema este Iranul, nu preşedintele Obama", a subliniat Dagan luni, la conferinţa anuală a Institutului internaţional de luptă împotriva terorismului.
Fostul şef al spionajului israelian este un critic feroce al politicilor dure ale premierului Benjamin Netanyahu faţă de Iran. El este unul dintre cei mai vocali critici ai planurilor armatei israeliene de a bombarda instalaţii nucleare iraniene, susţinute de către Netanyahu. Israelul a luat "decizia strategică" de a adopta o politică împotriva Statelor Unite, dar "a venit vremea să-i pună capăt", a subliniat fostul şef al spionajului. Dagan este un general în retragere şi a condus Mossadul în perioada 2002-2011.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.