Internațional

Antiperspirantele pot cauza o transpiraţie compensatorie în altă parte a organismului

Ziarul de Vrancea
8 sep 2015 638 vizualizări
Folosirea unui antiperspirant pentru a opri transpiraţia de la axile poate cauza o abundenţă de transpiraţie în altă parte a corpului, susţine un medic german.

Este vorba despre o transpiraţie compensatorie, după aplicarea antiperspirantelor care au o concentraţie mare de compuşi de aluminiu, cum ar fi clorura de aluminiu, care blochează canalele sudoripare, a declarat dr. Maja Hofmann de la Departamentul de Dermatologie, Venerologie şi Alergologie al spitalului Charite din Berlin. "Transpiraţia are rolul de a reglementa temperatura corpului şi, dacă este cazul, va găsi alte debuşee", a explicat experta germană.
Ea a mai spus că persoanele care utilizează deodorante obişnuite nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu transpiraţia compensatorie, deoarece cele mai multe deodorante conţin nu mai mult decât trei până la cinci procente de clorură de aluminiu, cantitate suficient de mică pentru a nu produce niciun rău organismului.
De peste un deceniu există o preocupare în mediile online cu privire la influenţa antiperspirantelor asupra riscului de cancer de sân. Conform site-ului cancer.org, pe social media a avut loc o intensă dezbatere cu privire la faptul că substanţele cauzatoare de cancer din antiperspirante sunt absorbite şi depozitate în ganglionii limfatici de la axile, care nu sunt în măsura să scape de ele prin transpiraţie, deoarece antiperspirantul le ţine blocate în organism. Aceasta ar determina o concentraţie ridicată de toxine, ceea ce ar duce la formarea de celule mutante care pot produce cancer. Aceeaşi sursă mai remarcă faptul că în dezbaterile din mediile online se invocă drept argument constatarea că cele mai multe cancere de sân se dezvoltă în partea exterioară de sus a sânului, zona cea mai apropiată de ganglionii limfatici expuşi la antiperspirante.
Site-ul mai notează că internauţii susţin că bărbaţii prezintă un risc mai mic de cancer la sân, deoarece aceştia nu obişnuiesc să-şi radă axilele, iar părul de la subsuoară păstrează substanţele chimice din antiperspirante, acestea nemaifiind absorbite de organism. "Toate aceste afirmaţii sunt în mare măsură false", afirmă site-ul cancer.org, care subliniază că "nu există studii epidemiologice convingătoare în literatura medicală care să lege riscul de cancer de sân de utilizarea antiperspirantelor şi că sunt disponibile foarte puţine dovezi ştiinţifice pentru a susţine această afirmaţie".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.