Internațional

Pe Terra cresc trei mii de miliarde de copaci, dar tot degeaba

Ziarul de Vrancea
3 sep 2015 687 vizualizări
Anual dispar de pe Terra circa 15 miliarde de arbori şi cresc în loc doar 5 miliarde n în prezent, există mai puţini copaci decât în orice moment de la începutul civilizaţiei umane

Pe Terra există peste trei trilioane de copaci, dar ei dispar într-un ritm alarmant din cauza activităţilor umane - sunt concluziile unei echipe de cercetători care a prezentat miercuri cea mai cuprinzătoare evaluare globală de până acum asupra copacilor de pe planetă.
Estimarea de 3,04 trilioane (trei mii de miliarde) de copaci — adică 422 pe locuitor al planetei — este de aproximativ opt ori mai mare decât precedenta estimare, de 400 de miliarde de copaci, care s-a bazat pe imagini din satelit, dar pe mai puţine date de la nivelul solului.
Noile descoperiri nu înlătură totuşi numeroasele motive de îngrijorare, oamenii înşişi fiind la originea problemei, scrie Reuters. Numărul de arbori a scăzut cu circa 46 la sută de la începutul civilizaţiei umane şi în fiecare an există o pierdere brută de 15 miliarde de copaci şi o pierdere netă de 10 miliarde, a declarat Thomas Crowther, specialist în ecologie de la Yale University, care a condus studiul publicat în revista Nature. "În prezent, există mai puţini copaci decât în orice moment de la începutul civilizaţiei umane până acum, iar numărul lor este în continuă scădere într-un ritm alarmant", a spus el. "În orice caz, amploarea acestor cifre subliniază pur şi simplu necesitatea de a ne intensifica eforturile dacă vrem să începem să reparăm unele dintre aceste efecte la scară globală", a atras atenţia specialistul.

Cele mai mari suprafeţe împădurite se află la tropice

Crowther a declarat că o gamă largă de activităţi umane duc la dispariţia pădurilor. Conversia istorică a terenurilor pentru agricultură a avut cel mai mare impact asupra pădurilor, iar dezvoltarea industrială şi urbană au avut şi ele efecte uriaşe, a mai spus expertul. Pe măsură ce populaţia creşte la nivel mondial, creşte şi pierderea netă de copaci, a declarat cercetătorul Henry Glick de la Yale University. "Copacii sunt unele dintre cele mai importante organisme de pe planetă", a spus Crowther. "Ei oferă o gamă largă de servicii ecosistemice importante pentru oameni: stochează apă şi substanţe nutritive, stabilizează solul, oferă un habitat pentru plante şi animale, compensează efectele schimbărilor climatice prin absorbţia dioxidului de carbon şi generează oxigenul de care avem nevoie pentru a respira", a enumerat specialistul.
Studiul a constatat că în timp ce cele mai mari densităţi de arbori se găsesc în regiunile sub-arctice din Rusia, Scandinavia şi America de Nord, cele mai mari suprafeţe împădurite se află la tropice, unde cresc aproximativ 43 la sută din totalul copacilor de pe planetă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.