Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ministru bavarez, criticat după ce a lăudat "un negrotei''

Ziarul de Vrancea
1 sep 2015 556 vizualizări
Ministrul bavarez de interne, Joachim Herrmann, a declanşat o furtună de tweet-uri ostile după ce l-a caracterizat pe actorul german de culoare Roberto Blanco drept ''un negrotei minunat''.

''Roberto Blanco a fost întotdeauna un negrotei minunat, care le-a plăcut mereu majorităţii germanilor'', a declarat ministrul într-o emisiune consacrată crizei migraţiei europene. ''Şi la FC Bayern (din Munchen) există mulţi cu pielea neagră care joacă şi fanii FC Bayern consideră aceasta foarte bine'', a spus ministrul la canalul public de televiziune ARD în faţa unor invitaţi uluiţi.
Ieri dimineaţa, #Neger (termen peiorativ, negrotei în limba germană) se afla în fruntea hashtag-urilor folosite pe reţelele sociale, în general pentru a-l persifla sau a-l critica pe ministrul bavarez, care face parte din partidul cancelarului Angela Merkel. ''Un negrotei este minunat atunci când îi amuză pe albi cântând, dansând şi jucând fotbal. Rasism'', a scris @Herzistvoll.
Ministrul s-a justificat ieri, explicând că ieşirea sa este o reacţie ironică la comentariul unui bavarez care se plângea de venirea ''negroteilor'' în regiunea sa. ''Altfel, eu nu folosesc niciodată acest cuvânt'', a declarat Herrmann.

Cine se trezeşte de dimineaţă ajunge mai repede la spital

Persoanele care nu dorm suficient sunt expuse de patru ori mai mult riscului de a răci decât cele care beneficiază de nopţi de odihnă, potrivit unui studiu preluat de AFP. Oamenii de ştiinţă şi-au bazat studiul pe 164 de voluntari care au acceptat să fie expuşi unor virusuri ai răcelii şi cărora le-au înregistrat obişnuinţele de somn. Subiecţii au fost supuşi în prealabil unui control medical şi au răspuns mai multor întrebări pentru ca oamenii de ştiinţă să poată avea în vedere anumiţi factori precum stresul, caracterul sau consumul de alcool şi de ţigări. Obişnuinţele lor de somn au fost măsurate în cursul săptămânii care a precedat începerea studiului.
Oamenii de ştiinţă le-au administrat virusul răcelii prin intermediul unor picături nazale şi au prelevat eşantioane zilnic, timp de o săptămână, pentru a vedea dacă virusul se dezvolta. Rezultatele au arătat că persoanele care dormiseră mai puţin de şase ore pe noapte în săptămâna precedentă prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a răci decât cele care beneficiaseră de nopţi de somn de peste şapte ore. Voluntarii care dormiseră mai puţin de cinci ore pe noapte erau expuşi chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi. "Lipsa de somn a fost cel mai important factor de diferenţă", a explicat Aric Prather, de la University of California, San Francisco (UCSF), coordonatorul acestui studiu publicat în revista americană Sleep.
S-a ţinut cont de vârsta persoanelor, de nivelul lor de stres, de rasă, de educaţie, de venituri, de faptul de a fi fumător sau nu. "Cu toţi aceşti parametri avuţi în vedere, cantitatea de somn era cel mai important factor", a subliniat Aric Prather.
Studii precedente puseseră deja în evidenţă o serie de legături între lipsa de somn şi unele boli cronice, moarte prematură, riscuri crescute de boală sau de accidente rutiere.

Aproape toate păsările marine vor manca plastic până în 2050

Majoritatea păsărilor marine de pe planetă au ingurgitat deja plastic, dar până în anul 2050 aproximativ 99% dintre toate speciile marine, printre care albatroşi, pinguini, pescăruşi, vor fi afectate de poluarea de acest tip, semnalează un studiu publicat recent în Australia. "Pentru prima dată, avem un pronostic global al impactului extins al poluării cu plastic asupra speciilor marine şi putem aprecia că rezultatele sunt frapante", menţionează într-un comunicat unul dintre autori, Chris Wilcox, cercetător din cadrul Agenţiei naţionale australiene pentru ştiinţă (CSIRO). "Estimările, bazate pe observaţii istorice, arată că aproximativ 90% dintre păsările marine au ingurgitat deja plastic. Este foarte mult şi aceasta arată omniprezenţa poluării cu plastic", adaugă acesta.
Cercetătorii au trecut în revistă studii realizate între 1962 şi 2012 pe 135 de specii de păsări marine. Un studiu datând de la începutul anilor 1960 arăta că, la acea vreme, sub 5% dintre păsările marine erau afectate.
Poluarea cu plastic, care potrivit oamenilor de ştiinţă atinge în unele locuri nivelul de 580.000 de bucăţi de plastic/km2, reprezintă un pericol pentru păsări, pentru că acestea confundă suprafaţa colorată cu alimentele. Păsările se pot îmbolnăvi sau pot muri dacă ingerează prea mult plastic.

Bilanţul protestelor violente de la Kiev a ajuns la trei morţi

Un tânăr rănit în timpul protestelor violente care au avut loc luni, la Kiev, în faţa Parlamentului, a murit la Spitalul Clinic Central din Kiev, a anunţat ieri Olga Bohomoleţ, o consilieră a preşedintelui Petro Poroşenko. "Încă una, o a treia persoană rănită lângă Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) ieri (luni), a murit la Spitalul Oleksandrivska. Băiatul, (originar) din Kerson, născut în 1995, a fost rănit mortal", a declarat consiliera, care face parte din Blocul Poroşenko. Bilanţul protestelor violente au ajuns astfel la trei morţi.
Protestatari naţionalişti s-au angajat luni în confruntări cu membri ai Gărzii Naţionale, în faţa Parlamentului, după ce parlamentarii au adoptat în a doua lectură un proiect care prevede puteri suplimentare pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Aproximativ 140 de persoane au fost spitalizate, cele mai multe poliţişti. Un membru al Gărzii Naţionale a murit luni, iar un al doilea ieri dimineaţa, ambii din cauza rănilor provocate de explozia unei grenade, a declarat ministrul de Interne Arsen Avakov.
Cei mai mulţi dintre cei aproximativ 100 de protestatari violenţi erau membri Svoboda, un partid naţionalist care are doar câţiva membri în Parlament. Agitând bastoane, ţevi şi ciomege cu cuie, ei i-au înfruntat pe poliţişti, echipaţi cu bastoane şi scuturi. Aproximativ 30 de protestatari au fost reţinuţi, iar 18 au fost plasaţi în arest preventiv marţi, inclusiv un bărbat suspectat că a aruncat grenada. Avakov a declarat că acesta este un membru Svoboda care a luptat în estul ţării în cadrul unuia dintre batalioanele de voluntari, slab controlate de către Guvern.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.