Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Voievozii polonezi nu cred în existenţa ''trenului nazist''

Ziarul de Vrancea
31 aug 2015 662 vizualizări
Autorităţile din voievodatul polonez Silezia Inferioară, unde s-ar afla îngropat '' Autorităţile din voievodatul polonez Silezia Inferioară, unde s-ar afla îngropat ''trenul cu aur nazist'', ce a stârnit fascinaţie în rândul opiniei publice din Polonia şi din străinătate, s-au arătat ieri sceptice în privinţa existenţei legendarului convoi. Astfel, şeful voievodatului,, ce a stârnit fascinaţie în rândul opiniei publice din Polonia şi din străinătate, s-au arătat ieri sceptice în privinţa existenţei legendarului convoi. Astfel, şeful voievodatului,

Thomasz Smolarz, a anunţat o serie de acţiuni ce vizează protejarea zonei indicate de către aşa-zişii descoperitori, precum şi pentru verificarea declaraţiilor lor.
''Valoarea informativă a anunţului descoperirii nu este cu nimic superioară celor pe care noi le-am văzut de zeci de ani'', a declarat Smolarz presei, după ce a întrunit o celulă de criză ad hoc în această problemă. ''Pe baza documentelor depuse (de către vânătorii de comori) la primarul din Walbrzych, este imposibil să se afirme că o astfel de descoperire se află într-adevăr în locul indicat'', a precizat Smolarz, dezminţind existenţa unor imagini de georadar care ar fi fost furnizate de către descoperitori, în continuare anonimi.
Vineri, conservatorul general al monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, declara însă că a văzut pe imaginile unui radar de cercetare a solului o ramă blindată, lungă de peste 100 de metri şi îngropată sub pământ. El s-a declarat convins în proporţie de 99% în legătură cu existenţa ''trenului nazist''. Contactat în legătură cu această chestiune, Ministerul polonez al Culturii, unde Zuchowski este secretar de stat, n-a fost în măsură să facă precizări imediat.
Anunţul privind descoperirea, atribuită unui polonez şi unui german, a resuscitat legenda trenurilor încărcate cu aur şi bijuterii dispărute în momentul înfrângerii naziste în 1945.

Gruparea Stat Islamic a distrus un alt templu antic din oraşul Palmira

Militanţii grupării Stat Islamic din Siria au avariat grav Templul Bel, considerat unul dintre cele mai importante situri antice, într-o explozie de amploare produsă duminică la Palmira, au declarat activişti citaţi de Associated Press. Templul vechi de 2.000 de ani făcea parte din vestigiile oraşului antic Palmira, situat în centrul Siriei şi ocupat de gruparea Stat Islamic în mai.
Un locuitor din Palmira, Nasser al-Thaer, a declarat că militanţii SI au declanşat o explozie de amploare duminică după-amiază. "Este distrugere totală. Cărămizi şi coloane sunt la pământ", a afirmat el, precizând că doar zidul exterior din jurul templului a mai rămas.
Informaţia privind noile distrugeri provocate la Palmira a apărut la numai câteva zile după ce gruparea Stat Islamic a difuzat imagini de propagandă care prezentau militanţii săi în timp ce aruncau în aer un alt templu din oraşul antic, Baal Shamin, vechi de 2.000 de ani.
Agenţia culturală a ONU, UNESCO, care a inclus Palmira în patrimoniul mondial, a calificat distrugerea templului Baal Shamin drept crimă de război. Militanţi SI l-au decapitat în urmă cu o săptămână pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună de zile.

Liderul Transnistriei s-a căsătorit cu "şefa diplomaţiei" transnistrene

Liderul republicii separatiste Transnistria, Evgheni Şevciuk, s-a căsătorit cu "şefa diplomaţiei" transnistrene, Nina Ştanski. În viitorul apropiat, aceasta îşi va înceta împuternicirile de "ministru de externe" transnistrean, au anunţat ieri agenţiile de presă Interfax şi Unimedia. Şevciuk a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu ocazia celei de a 25-a aniversări a pretinsei independenţe a regiunii. Potrivit lui Şevciuk, de acum încolo Nina Ştanski va îndeplini "obligaţiile de soţie". Deocamdată, numele noului şef al diplomaţiei separatiste transnistrene nu a fost făcut public.
Până acum, în biografiile oficiale ale lui Şevciuk la rubrica "familie" era notat că acesta nu este căsătorit, în timp ce Nina Ştanski nota că "se ocupă de educaţia fiicei sale Iana".

Moldova ar putea prezenta cererea de aderare la UE în viitorul apropiat

Republica Moldova ar putea să prezinte cererea de aderare la Uniunea Europeană într-un viitor previzibil, chiar în perioada mandatului actualului guvern, a declarat Radio Moldova Actualităţi, ministrul de externe moldovean, Natalia Gherman. "Va fi un proces firesc şi logic să cerem Uniunii Europene trecerea sau avansarea Republicii Moldova la următoarea etapă — pregătirile pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană", a spus Gherman, ministru de externe şi vicepremier în guvernul de la Chişinău. "Trebuie să obţinem această masă critică de acţiuni şi de reforme în cadrul implementării Acordului într-o aşa manieră încât să nu lăsăm nici un argument, nici un semn de întrebare sau un dubiu în ceea ce priveşte voinţa politică a Republicii Moldova şi capacitatea noastră de a ne reforma şi de a consolida societatea în susţinerea acestei idei de integrare europeană", a estimat ea. "Nu aş numi un termen; termenul trebuie să fie fixat de noi şi coordonat cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Terenul trebuie să fie foarte bine pregătit. Nu aş vrea să spun că acest lucru se va întâmpla foarte târziu, eu văd această perioadă şi evoluţie pe parcursul mandatului actualului guvern", şi-a exprimat speranţa ministrul moldovean de extern.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.