Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Zeci de romani, reţinuţi în Ungaria pentru trafic de persoane

Ziarul de Vrancea
30 aug 2015 646 vizualizări
Ambasada Romaniei în Ungaria a fost informată, ieri de Poliţia din Budapesta, că trei cetăţeni romani au fost reţinuţi în 29 august pentru suspiciunea de trafic de persoane, MAE precizand că 26 de cetăţeni romani au fost reţinuţi în această ţară începand din 26 august

"Ambasada Romaniei la Budapesta a fost informată astăzi, 30 august 2015, de Poliţia din Budapesta că trei cetăţeni romani au fost reţinuţi pentru suspiciunea de trafic de persoane, la data de 29 august 2015. Cei trei cetăţeni romani au fost audiaţi la data de 29 august 2015 şi se află în arestul Poliţiei Budapesta", se arată într-un comunicat transmis duminică de Ministerul de Externe. MAE precizează că, din data de 26 august, în Ungaria au fost reţinuţi 26 de cetăţeni romani pentru trafic de persoane.  Pană în acest moment, niciunul dintre aceştia nu a solicitat asistenţă consulară, menţionează Ministerul de Externe. "Ambasada Romaniei la Budapesta menţine legătura cu autorităţile ungare în cazurile cetăţenilor romani reţinuţi în Ungaria pentru trafic de persoane", se mai arată în comunicat.

Măsuri de securitate mai drastice în gări şi trenuri

Mai mulţi miniştri europeni au convenit sambătă, la Paris, să consolideze măsurile de securitate în gări şi trenurile internaţionale, după atacul dejucat într-un tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, la 21 august, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, relatează BBC News Online. Potrivit lui Cazeneuve, controlul identităţii şi bagajelor vor fi intensificate în gări şi vor fi trimise mai multe patrule ale poliţiei la bordul trenurilor internaţionale. Franţa a convocat reuniunea de urgenţă la Paris, la care au participat şi oficiali din domeniul securităţii şi transporturilor, după atacul dejucat la 21 august, la bordul unui tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris. Un bărbat de origine marocană, Ayoub El-Khazzani (25 de ani), a încercat să deschidă focul în tren, rănind trei persoane, înainte de a fi imobilizat de doi militari americani care erau pasageri. În urma atacului au apărut întrebări legate de modul în care a reuşit islamistul să urce în tren cu o mitralieră Kalaşnikov, nouă încărcătoare de cate 30 de cartuşe, un pistol automat Luger M80 cu încărcător, o sticlă cu benzină şi cuţite. Cazeneuve a anunţat sporirea măsurilor de securitate după ce s-a întalnit cu miniştri din Germania, Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia. "Verificările vizuale ale identităţii pasagerilor vor fi consolidate, ca şi controalele la întamplare. Inspecţiile oficiale ale bagajelor vor fi sporite, atat în gări, cat şi în trenuri, atunci cand este necesar", a afirmat ministrul. "Patrule mixte, formate din poliţişti din mai multe ţări, există deja în multe state. Vom consolida aceste echipe şi le vom trimite la scară mai largă", a adăugat el. Bernard Cazeneuve a precizat că miniştrii europeni au convenit de asemenea să studieze ideea emiterii de bilete nominale pentru trenurile internaţionale. Ministrul francez de Interne a cerut sporirea cooperării între instituţiile de transport, serviciile de informaţii şi poliţie. Recomandările făcute în cadrul reuniunii de la Paris vor fi dezbătute întai de un grup de lucru pentru securitatea feroviară europeană, la 11 septembrie, apoi de miniştrii Transporturilor din statele UE, care se vor întalni la 7-8 octombrie.

Mii de persoane au manifestat la Dresda pentru a le spune "bun venit" refugiaţilor

Mii de manifestanţi - 1.000 potrivit poliţiei, 5.000 potrivit organizatorilor - au defilat la Dresda, în estul Germaniei, pentru a le spune "bun venit" refugiaţilor din landul Saxonia, care a fost teatrul unor incidente xenofobe, relatează AFP în pagina online. În spatele unei pancarte pe care scria "Să împiedicăm astăzi pogromul de maine", manifestanţii care au răspuns la apelul organizaţiei de luptă împotriva extremei-drepte "Alianţa Anti-Nazişti" au defilat în calm, în timp ce forţele de ordine erau prezente în număr mare. "Suntem aici pentru că ceea ce se întamplă în Germania şi mai ales în Saxonia este insuportabil", a explicat Eva Mendl. "Ura împotriva refugiaţilor, care vin aici pentru că nu mai pot trăi în ţările lor, pentru că au trecut prin război (...), cred că nu ar trebui să existe într-o ţară bogată", a adăugat ea. Saxonia, landul a cărui capitală este Dresda, a cunoscut mai multe incidente grave împotriva refugiaţilor şi este fieful mişcării islamofobe Pegida (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului), ale cărei manifestaţii au reunit pană la 25.000 de persoane în ianuarie. La Heidenau, un mic oraş cu 16.000 de locuitori situat la caţiva kilometri sud de Dresda, confruntări soldate cu zeci de răniţi au avut loc la sfarşitul sătămanii trecute între poliţişti şi militanţi de extremă-dreapta, care manifestau împotriva unui centru de refugiaţi. Miercuri, cancelarul german Angela Merkel a ales Heidenau pentru prima sa vizită la un centru de refugiaţi. Huiduită de manifestanţi de extremă-dreapta, ea a afirmat că în Germania nu există "toleranţă pentru cei care pun sub semnul întrebării demnitatea altora". Germania se confruntă cu un val fără precedent de refugiaţi, Oficiul federal responsabil cu acest dosar preconizand că 800.000 de solicitanţi de azil vor sosi în anul 2015.

Trei jurnalişti, condamnaţi la închisoare pentru "difuzare de ştiri false"

Trei jurnalişti ai postului de televiziune Al-Jazeera au fost condamnaţi în Egipt, la trei ani de închisoare pentru "difuzare de ştiri false", relatează BBC News Online. Canadiano-egipteanul Mohamed Fahmy şi egipteanul Baher Mohamed au fost prezenţi în tribunalul din Cairo la anunţul verdictului. Australianul Peter Greste a fost însă expulzat în Australia la începutul acestui an şi era judecat în lipsă. Cei trei au fost acuzaţi că au ajutat gruparea interzisă Fraţii Musulmani, dar au respins ferm acuzaţiile. Cei trei jurnalişti au fost condamnaţi iniţial în iulie 2014, Greste şi Fahmy la şapte ani de închisoare, iar Mohamed la 10 ani. Condamnările lor au fost anulate în ianuarie, iar în februarie au fost eliberaţi în aşteptarea unui nou proces. La anunţul verdictului, sambătă, judecătorul a precizat că cei trei nu sunt jurnalişti înregistraţi şi că activau fără licenţă dintr-un hotel din Cairo. El i-a condamnat pe Greste şi Fahmy la cate trei ani de închisoare şi pe Mohamed la trei ani şi jumătate. Fahmy şi Mohamed au fost luaţi de autorităţi după anunţul verdictului, dar deocamdată nu este clar cat vor ispăşi din pedeapsă, avand în vedere că au fost închişi deja un an înainte de a fi condamnaţi.

Imigrant mort într-un schimb de focuri între traficanţi de persoane

Un imigrant în varstă de 17 ani, care încerca să ajungă în Europa, a murit după ce a fost prins într-un schimb de focuri între ofiţeri ai patrulelor de frontieră ale Uniunii Europene şi un grup de traficanţi de persoane, a anunţat ieri un oficial grec, citat de DPA în pagina online."Regret pierderea vieţii acestui tanăr", a scris într-un comunicat Christos Zois, un ministru adjunct responsabil de Paza de Coastă. Incidentul s-a petrecut în apropierea insulei elene Symi, cand agenţi ai grupului de frontieră al UE Frontex au întalnit bărbaţi înarmaţi care transportau un grup de 60 de imigranţi cu bărci rapide şi au încercat să îi intercepteze, a relatat postul public de televiziune din Grecia. Potrivit informaţiilor neoficiale de la surse din cadrul Pazei de Coastă, traficanţii au deschis focul asupra navei de patrulare, care a răspuns la randul său cu focuri de armă. Agenţii au reuşit să oprească barca şi să aresteze trei traficanţi. Ei au descoperit adolescentul mort prin împuşcare, sub puntea navei. Grecia este una dintre ţările cele mai afectate de criza imigranţilor din Europa, devenind punctul preferat de intrare spre Europa Occidentală. Presa locală a scris că 4.000 de imigranţi au fost găsiţi sambătă în aproximativ 100 de nave în largul insulei elene Lesbos.

Gardul de sarmă ghimpată dintre Serbia şi Ungaria a fost finalizat

Ungaria a încheiat construcţia gardului de sarmă ghimpată de la graniţa cu Serbia, menit să constituie o barieră împotriva imigranţilor clandestini, a anunţat sambătă seara Ministerul ungar al Apărării, citat de MTI. Această etapă, începută la 13 iulie, s-a încheiat cu două zile înainte de termen, prevăzut pentru 31 august, a precizat ministerul, adăugand că un alt gard va fi construit acum în spatele celui din sarmă ghimpată. Cel de-al doilea gard, înalt de patru metri, este construit de armata ungară şi ar urma să fie finalizat pană la sfarşitul lui octombrie, potrivit ministerului, citat de Deutsche Welle în pagina online. Guvernul de dreapta condus de Viktor Orban a anunţat în iunie că va construi gardul din cauza numărului tot mai mare de refugiaţi şi imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu care vor să intre în ţară. Guvernul Orban a pregătit de asemenea un proiect de lege, care ar putea fi aprobat de Parlament săptămana viitoare, ce prevede pedepse dure pentru persoanele care traversează această barieră. Conform proiectului, trecerea ilegală a frontierei se pedepseşte cu trei ani de închisoare, iar avarierea gardului cu cinci ani de detenţie.  Aproximativ 10.000 de imigranţi au traversat frontiera din Serbia în Ungaria numai săptămana aceasta, deşi graniţa este păzită de 1.000 de poliţişti de frontieră. Numărul acestora ar uma să crească la 3.000 de la 1 septembrie, potrivit Guvernului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.