Internațional

Navele Mistral destinate Rusiei vor ajunge în Egipt

Ziarul de Vrancea
27 aug 2015 780 vizualizări
Franţa a anunţat la începutul lui august anularea contractului de vanzare către Rusia a celor două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) Mistral, încheiat în 2011 în timpul preşedinţiei lui Sarkozy

Negocierile cu privire la cele două nave de război Mistral - care urmau să fie vandute iniţial Rusiei - "sunt relativ avansate" şi ar putea să se încheie cu o vanzare către Egipt, declară surse apropiate dosarului, relatează Reuters în pagina electronică. "Se poartă efectiv negocieri, care sunt relativ avansate, cu privire la revanzarea celor două (nave de tip) Mistral", a declarat una dintre aceste surse. "Normal, este vorba despre Egipt. Cu ce finanţare? Este clar că o parte a finanţării va proveni din ajutoarele de la ţările de la Golf care-i sunt acordate", a adăugat sursa citată. Această informaţie a fost confirmată de către altă sursă apropiată dosarului. Grupul francez DCNS, constructorul navelor de tip Mistral, nu a dorit să comenteze, precizează Reuters. Ministerul Apărării a refuzat să facă orice comentariu. Franţa a anunţat la începutul lui august anularea contractului de vanzare către Rusia a celor două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) Mistral, încheiat în 2011 în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy. Nelivrarea celor două nave - cunoscute şi sub numele de "bricege elveţiene" din cauza polivalenţei lor - a fost decisă în octombrie, în contextul degradării situaţiei în estul Ucrainei, unde Rusia este acuzată că înarmează forţele separatiste proruse, ceea ce Moscova dezminte. Un purtător de cuvant al Guvernului francez, Stéphane Le Foll, a anunţat miercuri că anularea va costa Franţa mai puţin de un miliard de euro. Suma corespunde anunţului lui François Hollande, care vorbea de rambursarea unei sume mai mici de 1,2 miliarde de euro - valoarea contractului iniţial. În virtutea acordului semnat între Paris şi Moscova, Franţa nu va plăti penalităţi, dar va rambursa sumele avansate de Rusia. François Hollande a dat asigurări, la începutul lui august, că Franţa nu va întampina nicio dificultate în găsirea unor cumpărători. O sursă apropiată dosarului a evocat faptul că aproximativ zece ţări şi-au manifestat interesul. Achiziţionarea BPC-urilor de către Egipt s-ar înscrie într-un context tensionat în domeniul securităţii, alimentat de instabilitatea din Libia şi din Sinaiul egiptean la nivelul regiunii. În discursul pe care l-a susţinut marţi la Conferinţa ambasadorilor, François Hollande a insistat asupra importanţei stabilităţii Egiptului în regiune. "Franţa a ales să considere Egiptul un actor major în Orientul Mijlociu", a subliniat şeful statului, prezent la inaugurarea noului Canal Suez, pe 6 august. "Stabilitatea sa este esenţială. Egiptul aşteaptă multe de la Franţa", a adăugat el, subliniind de asemenea relaţia de "mare încredere" dintre Paris, Arabia Saudită şi statele membre ale Consiliului de Cooperare de la Golf. Riadul şi Cairo, care s-au apropiat odată cu venirea la putere a lui Abdel Fattah el-Sisi în 2013, au semnat la sfarşitul lui iulie un acord care prevede consolidarea cooperării lor militare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.