Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Premierul Italiei, avocatul Rusiei

Ziarul de Vrancea
25 aug 2015 614 vizualizări
Matteo Renzi critică poziţia antirusă a ţărilor central şi est-europene

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a criticat atitudinea antirusă a unor ţări central şi est-europene admise în ultimii ani în Uniunea Europeană, informează Corriere della Sera, în ediţia online. "Avem o stea polară care sunt Statele Unite", a declarat Matteo Renzi într-un discurs rostit la un seminar organizat în oraşul italian Rimini. "Nu cred într-o poziţie echidistantă a Italiei pe plan internaţional, cred în Italia ca fiind un mediator al dialogului", a subliniat Renzi. "Dar este o greşeală să ne gandim la construirea unei Europe împotriva Rusiei, aşa cum vor să facă unele ţări admise recent în Uniunea Europeană", a apreciat Renzi, referindu-se, fără a le numi, la state central şi est-europene devenite membre UE în ultimii ani şi care au poziţii antiruse în contextul tensiunilor generate de criza din Ucraina. "Nu este vorba de un un calcul economic, problema nu sunt sancţiunile. Este vorba de un fapt cultural, rădăcinile culturale sunt superioare disensiunilor pe care le avem în prezent cu Rusia", a subliniat Renzi.

Atac sinucigaş comis de o fată de 11 ani în Nigeria, soldat cu 15 morţi

Un atentat sinucigaş comis de o fată în varstă de 11 ani a ucis cel puţin 15 oameni la un terminal de autobuze din nord-estul Nigeriei, au informat marţi surse aparţinand unui spital din zonă şi martori, citaţi de agenţia DPA. Aproximativ 30 de oameni au fost răniţi cand fata a detonat explozivi legaţi de corpul ei în oraşul nigerian Damaturu, capitala statului Yobe, potrivit unui rezident. "Fata a venit în parcare şi a refuzat să fie controlată de către ofiţerii de securitate. Ulterior s-a apropiat de o maşină cu pasageri şi s-a detonat", a declarat un funcţionar pentru sănătate de la un spital din apropiere. Luna trecută, trei oameni au fost ucişi şi cel puţin cinci au fost răniţi într-un atac sinucigaş în care o maşină a explodat la un punct de control de securitate din Damaturu. Niciun grup nu a revendicat imediat atacul, însă organizaţia teroristă Boko Haram, care doreşte să creeze un stat cu propria interpretare a legii islamice, a ucis mii de oameni începand cu anul 2009, în carul unor atacuri similare.

Coreea de Sud opreşte propaganda de la graniţa din nordul ţării

Seulul a oprit ieri difuzarea de mesaje de propagandă la difuzoarele instalate de-a lungul liniei de demarcaţie cu Coreea de Nord, a anunţat un oficial de la Ministerul Apărării, în cadrul unui acord vizand să dezamorseze tensiuni recente, după trei zile de negocieri la nivel înalt, relatează DPA. Seulul a anunţat oprirea difuzoarelor la pranz (6.00, ora Romaniei), după ce Coreea de Nord şi-a expimat "regretul" faţă de exploziile care au mutilat luna aceasta doi militari sud-coreeni care se aflau într-o misiune de patrulare în zona demilitarizată (DMZ), o zonă puternic militarizată care desparte cele două ţări surori şi inamice. Coreea de Nord a fost, de asemenea, de acord să anuleze starea de "cvasi-război" în care şi-a plasat trupele în urma unui incident armat, anunţa luni consilierul sud-coreean în domeniul securităţii Kim Kwan-jin, la Seul, în timp ce negocierile încă nu se încheiaseră. Aceste tensiuni au izbucnit la începutul acestei luni, după ce doi militari sud-coreeni au fost răniţi de mine de teren amplasate la linia de demarcaţie. Nordul dezminte că a amplasat aceste mine. Cateva zile mai tarziu, Seulul a început să transmită mesaje de propagandă, la interval de trei ore, la 11 difuzoare, inslusiv muzică pop şi buletine de ştiri din Sud, reluand o practică pe care ambele părţi o abandonaseră în 2004. Criza a escaladat joi, cand Nordul a tras patru obuze în Sud, potrivit Seulului, care a răspuns cu 29 de focuri de baraj de artilerie. Phenianul a declarat o "cvasi-stare de război" în zone din prima linie şi a dat ultimatum Seulului să oprească difuzoarele. Negocierile, care au început sambătă, s-au încheiat luni cu un acord, care întoarce cele două ţări din pragul unui război. Cele două Corei se află - teoretic - în continuare în război, deoarece Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. În 2004, cele două ţări au ajuns la un acord privind demontarea difuzoarelor instalate la frontieră. Ele erau folosite în cadrul unui adevărat "război" psihologic, potrivit ziarului sud-coreean Korea Times.

Autorităţile ungare au reţinut 2.093 de imigranţi

Ungaria deţine recordul în privinţa numărului de imigranţi reţinuţi care au încercat să pătrundă în mod ilegal în ţară, după ce aproximativ 5.000 de refugiaţi au trecut duminică din Macedonia în Serbia, informează agenţia de ştiri Bloomberg. Autorităţile ungare au anunţat că au reţinut, luni, 2.093 de imigranţi, care au încercat să pătrundă pe teritoriul ţării pe la frontiera cu Serbia. Dintre imigranţii reţinuţi, cei mai mulţi sunt cetăţeni sirieni, afgani şi bangladezi. Anunţul a fost făcut marţi, fiind postat pe site-ul poliţiei ungare. În oraşul Csongrad, din sudul Ungariei, un punct de tranzit al imigranţilor care se îndreaptă către ţările din vestul Europei, au fost reţinuţi 1.930 imigranţi, dintre care 309 copii. Mii de imigranţi au pătruns sambătă în Macedonia prin oraşul Gevgelija, aflat la graniţa cu Grecia, forţele de ordine fiind depăşite de situaţie. Potrivit site-ului agenţiei de presă Reuters, peste 5.000 de imigranţi au ajuns duminică din Macedonia în Serbia, continuandu-şi drumul către statele din vestul Europei (Germania, Marea Britanie) prin Ungaria.

Mii de angajaţi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi sunt în grevă

Mii de angajaţi ai Agenţiei ONU pentru Refugiaţii palestinieni au declanşat o grevă în Faşia Gaza, protestand faţă de diminuarea bugetului, în contextul crizei financiare, informează site-ul agenţiei AP. Protestatarii i-au cerut comisarului ONU pentru Asistenţă umanitară să anuleze măsurile care prevăd intrarea în concediu fără plată timp de un an a angajaţilor Agenţiei pentru refugiaţi palestinieni. Aproximativ 13.000 de profesori, asistenţi medicali şi alţi angajaţi sunt în grevă în Faşia Gaza. Luni, în faţa sediului Misiunii ONU din oraşul Gaza a avut loc o demonstraţie de amploare. Potrivit unor surse, pe fondul manifestaţiilor, măsura intrării în concediu fără plată ar fi fost anulată.

Ameninţare cu bombă la sediul Partidului Social-Democrat din Germania

Berlin, a fost evacuat, ieri după-amiază, din cauza unei ameninţări cu bombă, informează presa germană. "Clădirea centrală a SPD a fost evacuată ieri după-amiază, în jurul orei 15.00, din cauza unui apel telefonic care anunţa prezenţa unei bombe", a declarat Yasmin Fahimi, secretarul general al Partidului Social-Democrat german, citat de site-ul agenţiei DPA. Este posibil ca apelul telefonic să fi fost dat de membri ai mişcărilor de extremă-dreapta, care se opun poziţiei tolerante a coaliţiei de guvernămant din Germania faţă de imigraţie. Partidul Social-Democrat şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) alcătuiesc coaliţia de guvernămant de la Berlin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.