Internațional

Gările, mult mai expuse atacurilor teroriste decat aeroporturile

Ziarul de Vrancea
24 aug 2015 524 vizualizări
Problema imposibilităţii de identificare a pasagerilor din trenuri rămane una extrem de stringentă u "sunt de părere că propunerea de a implementa sistemul din aeroporturi în gări nu este decat una realistă în ziua de azi", susţine directorul preşedintele companiei publice de transport feroviar din Franţa

Atacul comis într-un tren al companiei feroviere Thalys pe ruta Amsterdam-Paris ridică problema securităţii în gări, mult mai greu de asigurat în aceste spaţii decat în aeroporturi, relatează site-ul publicaţiei franceze Le Monde. La cateva ore de la producerea atacului comis de un cetăţean marocan, în care au fost răniţi trei oameni, Guvernul belgian a decis să consolideze măsurile de securitate privitoare la controlul bagajelor, intensificarea patrulelor din trenurile companiei feroviere Thalys, dar şi din gări. După atentatele teroriste din luna ianuarie a acestui an în zona Parisului, 7.000 de militari au fost mobilizaţi pentru supravegherea unor locuri "sensibile" din Franţa în cadrul operaţiunii "Sentinelle" ("Santinela), însă rămane problema imposibilităţii de identificare a pasagerilor din trenuri. Premierul francez, Manuel Valls, a sugerat că SNCF ar trebui să "lanseze un număr naţional pentru semnalarea situaţiilor anormale". Guillaume Pepy, preşedintele companiei publice de transport feroviar din Franţa - SNCF -, a precizat, pentru publicaţia franceză Journal du Dimanche, că există deja un număr pentru astfel de situaţii folosit doar de angajaţi (3117) şi "va fi operational de la 1 septembrie" şi pentru civili. El a amintit că 3.000 de agenţi "înarmaţi şi echipaţi, care colaborează direct cu poliţia feroviară pe întreg cuprinsul teritoriului" patrulează deja în gări şi în trenuri. "Sunt de părere că propunerea de a implementa sistemul (de securitate - n.r.) din aeroporturi în gări nu este decat una realistă în ziua de azi", avand în vedere numărul foarte mare de pasageri din gări, de 20 de ori mai mare decat cel din aeroporturi, a adăugat preşedintele SNCF. Reţeaua feroviară franceză este constituită din 3.000 de gări şi din cinci milioane de francezi care iau zilnic curse asigurate de cele 15.000 de trenuri.

"Sunt eroi. Iar unul dintre ei purta tricoul meu”

Atacantul formaţiei Bayern Munchen, Thomas Muller, a adus un omagiu celor trei americani care au reuşit să-l imobilizeze vineri pe Ayoub El Khazzani în trenul Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, apreciind, într-o postare pe Twitter, că aceştia sunt adevăraţi eroi."Sunt eroi. Iar unul dintre ei purta tricoul meu. Sunt oameni extraordinari", a scris Muller. Trei americani, Anthony Sadler, Alek Skarlatos şi Spencer Stone, au reuşit să-l imobilizeze, vineri, pe marocanul Ayoub El Khazzani în trenul Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, în timp ce încerca să deschidă focul la bord. Marocanul Ayoub El Khazzani, în varstă de 26 de ani, este reţinut şi interogat de către serviciile franceze antiteroriste la periferia Parisului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3138 zile, 10 ore, 29 minute, 13 secunde
Romanii pot sa stea linistiti, o gara ca sa fie interesanta pentru teroristi trebuie sa aiba calatori. Ori la noi nu e cazul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.